Η Ελλάδα μετατοπίζει το επίκεντρο της ατζέντας της για τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ στην αλλαγή της κουλτούρας και όχι στη νομοθεσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τους ακτιβιστές που ήλπιζαν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου νωρίτερα φέτος, σχολιάζει το αμερικανικό μέσο.

Η ισότητα στο γάμο, που αποτελούσε μακροχρόνιο αίτημα της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ήταν «θαρραλέα» και «το σωστό», αν και είχε «κάποιες πολιτικές συνέπειες», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ

Ενώ η Νέα Δημοκρατία, ήρθε πρώτη στις ευρωεκλογές της Κυριακής με 28,1% των ψήφων, το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο από το 33% που είχε εξασφαλίσει το 2019, μια πτώση που αποδίδεται εν μέρει από τον Μητσοτάκη στο ότι ορισμένοι παραδοσιακοί υποστηρικτές απομακρύνθηκαν από το κόμμα ως αποτέλεσμα του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, αναφέρει το Bloomberg. Τα ακροδεξιά κόμματα αύξησαν συνολικά το ποσοστό τους στο 16,7%, από 9,1% πριν από πέντε χρόνια.

Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Φεβρουάριο την επέκταση της ισότητας στο γάμο και να επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν, γεγονός που αποτέλεσε καθοριστική στιγμή για το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη. Ακόμη και μετά τη σαρωτική νίκη του στην αναμέτρηση τον περασμένο Ιούνιο, χρειάστηκε να στηριχθεί στην υποστήριξη της κεντροαριστεράς και των κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης για να περάσει το μέτρο εν μέσω της αντίστασης τμημάτων του κόμματός του, καθώς και της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, συνεχίζει το Bloomberg.

Η κίνηση αυτή, η οποία έκανε την Ελλάδα την πρώτη χριστιανική ορθόδοξη χώρα με πλειοψηφία που προχώρησε σε αυτό το βήμα, ήταν «συνεπής με αυτό που είπαμε ότι θέλαμε να κάνουμε πριν από τις εκλογές» και «ένα ορόσημο για ό,τι κάναμε για την κοινότητα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή είναι πιθανό να αποτελέσει την καθοριστική νομοθετική ενέργεια για την ατζέντα του Μητσοτάκη για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Οι ακτιβιστές ήλπιζαν αντιθέτως ότι θα ήταν ένα πρώτο βήμα πριν από την πραγματοποίηση περαιτέρω ουσιαστικών αλλαγών, όπως η επέκταση των δικαιωμάτων παρένθετης μητρότητας σε ζευγάρια ανδρών, σημειώνει το αμερικανικό μέσο.

«Δεν είναι τόσο πολύ θέμα νομοθεσίας, είναι θέμα να διασφαλίσουμε πραγματικά ότι ο λόγος μας δεν θα κάνει διακρίσεις, κάτι που δεν είναι εύκολο σε καμία χώρα, ειδικά όταν έχεις μια αναζωπύρωση της ακροδεξιάς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια συγκεκριμένη εστίαση αυτής της στρατηγικής ξεκινά από τα σχολεία, με την εκπαίδευση των διδασκόντων να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής κατά του εκφοβισμού. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ισότητα στο γάμο, «είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν μπορεί να δεχτεί ότι ένας έφηβος εκφοβίζεται λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού», δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Το σχέδιο για την ανάδειξη των γυναικών

Η ατζέντα για την ισότητα επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα, με πιο πιεστική την αντιμετώπιση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, ένα ζήτημα που μαστίζει τα κράτη σε όλη την Ευρώπη. Μέρος της λύσης είναι η αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος και επίσης η προώθηση περισσότερων γυναικών στην πολιτική, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ το ποσοστό συμμετοχής των ανδρών στην ελληνική αγορά εργασίας είναι 84,4%, (ποσοστά που είναι κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 85,2%), η χώρα υπολείπεται πολύ περισσότερο για τις γυναίκες, με μόνο 67,2% να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023. Αυτό την κατατάσσει στις τρεις τελευταίες χώρες της ΕΕ. «Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την οικογενειακή ισορροπία και την ενθάρρυνση των γυναικών να εργάζονται και να αισθάνονται άνετα ότι τα παιδιά θα φροντίζονται», δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει ότι μέρος της λύσης θα αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση μιας εφάπαξ πληρωμής σε μετρητά για κάθε παιδί που γεννιέται, μια προσπάθεια επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, σημειώνει το Bloomberg. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε αυτό το επίδομα στις αρχές του 2024, από 2.000 ευρώ έως και 3.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται σε μια οικογένεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ

Καιρός: Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Πού υπάρχουν προβλήματα, τι αναμένεται τις επόμενες ώρες
Επικαιρότητα |

Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία επελαύνει σε πολλές περιοχές, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες και χιόνια – Ποια έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ποια σχολεία είναι κλειστά.