Μια δεκαετία συνεχούς ανάπτυξης συμπληρώνει η Bosch στην ελληνική αγορά, που συνεχίζει να παράγει αξιόλογα κέρδη για τον μητρικό όμιλο.

BSH Οικιακές Συσκευές: Αύξηση 1,6% στον κύκλο εργασιών – Διατήρηση 1ης θέσης στην Ελλάδα

Και οι τρεις θυγατρικές του γερμανικού ομίλου (Robert Bosch, BSH, Bosch Rexsorth) επί ελληνικού εδάφους, εμπορικές στο σύνολο τους μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο της Pitsos πριν τρία χρόνια, καταγράφουν θετικές επιδόσεις, με τις ενοποιημένες πωλήσεις να διαμορφώνονται το 2023 σε 275,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ισχυρή ανάπτυξη 8,5% παρά τις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς και το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.

«Η αύξηση που σημειώθηκε το 2023 ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξης της εταιρείας την τελευταία δεκαετία, παρά τις προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα με τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό, η διστακτικότητα των καταναλωτών, αλλά και η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση», δήλωσε χθες ο Ιωάννης Κάπρας, διευθύνων σύμβουλος της Bosch στην Ελλάδα, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Στην αναμονή το τεχνολογικό hub

Παρά τις υψηλές επιδόσεις σε επίπεδο πωλήσεων και κερδοφορίας, καθώς και την αναγνώριση από πλευράς της γερμανικής πολυεθνικής ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποδίδει καλά, δεν πρόκειται να ξαναδούμε εργοστάσιο του τεχνολογικού κολοσσού στη χώρα μας.
Ωστόσο η πιθανότητα δημιουργίας ενός τεχνολογικού hub επί ελληνικού εδάφους, κάτι που έχει προαναγγελθεί πριν λίγα χρόνια, δεν έχει εγκαταλειφθεί αν και το μέγεθος και κατ’ επέκταση οι προσλήψεις που θα γίνουν για την λειτουργία του, θα εξαρτηθούν από το πελατολόγιο όταν και όποτε αυτό προκύψει.

Ανταλλακτικά αυτοκινήτων και εργαλεία οδηγούν την ανάπτυξη

Πιο αναλυτικά, η Bosch Hellas συμπλήρωσε 9 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά, με τον κύκλο εργασιών της να φθάνει το 2023 στα 75,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 10,1% σε σχέση με το 2022, όταν το 2014 ο τζίρος ήταν 28 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε χθες ο κος Κάπρας.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας εκτείνονται σε 4 τομείς: την αυτοκίνηση (ανταλλακτικά αυτοκινήτων) με τζίρο το 2023 στα 50,2 εκατ. ευρώ, τα ηλεκτρικά εργαλεία με τζίρο 13,3 εκατ. ευρώ, την ψύξη-θέρμανση με 9,2 εκατ. ευρώ και τα συστήματα ασφαλείας με 2,9 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν πέρσι σε 4,4 εκατ. ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ το 2022, με το περιθώριο να διαμορφώνεται στο 5,8%.

Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, καθώς ο στόλος των αυτοκινήτων γερνάει και τα ηλεκτρικά εργαλεία που λόγω της ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας έχουν μεγάλη ζήτηση, πρωταγωνιστούν στην καλή πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα οικονομική χρήση, ο κος Κάπρας ανέφερε πως η πρόβλεψη στην αρχή της χρονιάς ήταν για 5,5% αύξηση, ωστόσο στο πρώτο πεντάμηνο εφέτος οι πωλήσεις της Bosch Hellas είναι αυξημένες κατά 21,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ο κ. Κάπρας διευκρίνισε πως η πρόβλεψη παραμένει γιατί καταγράφεται μια «κόπωση» στις πωλήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο που δεν γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί.

Οι οικιακές συσκευές έχουν τη μερίδα του λέοντος

Το μεγαλύτερο αποτύπωμα σε όρους οικονομικών μεγεθών έχει η συγγενής εταιρεία BSH με τις ηλεκτρικές συσκευές, καθώς ο τζίρος έφθασε το 2023 στα 191 εκατ. ευρώ.

Η BSH έχει περιοριστεί σε καθαρά εισαγωγική δραστηριότητα, αφού το 2021 έκλεισε το εργοστάσιο της Pitsos στον Ρέντη. Το τεράστιο εργοστάσιο πωλήθηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς στην αλυσίδα Σκλαβενίτης.

Συνολικά μαζί με την Bosch Hellas οι ενοποιημένες πωλήσεις έφτασαν τα 266,7 εκατ. ευρώ το 2023 ενισχυμένες κατά 8,5% σε σχέση με τα 245,9 εκατ. ευρώ το 2022.

Όσον αφορά την τρίτη θυγατρική του γερμανικού ομίλου που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την Bosch Rexroth εξειδικεύεται στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς και στις τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού για τα εργοστάσια του μέλλοντος με τον τζίρο της να φθάνει στα 8,5 εκατ. ευρώ το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις