Αν και οι εξαγορές και τα placements δεν προαναγγέλλονται, εντούτοις ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έσπασε αυτόν τον κανόνα των αγορών και των επενδυτών.

Χθες με τη συνέντευξη του στο Bloomberg κι ερωτηθείς για το δεύτερο placement της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Helleniq Energy αποκάλυψε τις προθέσεις του δημοσίου, που είναι κι εκ των δύο βασικών μετόχων με 31,18%. «Δεν βιαζόμαστε. Από το φθινόπωρο και με βάση τις συνθήκες της αγοράς θα δούμε τη διάθεση νέου πακέτου μετοχών», είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και ο επίσημος και ίσως και μοναδικός συνομιλητής με τον κ. Σπύρο Λάτση, τον έτερο μέτοχο με 40,41% του ενεργειακού ομίλου.

Σπύρος Λάτσης: «Αποκωδικοποιώντας» τις κινήσεις σε EFG και Helleniq Energy

Ο κ. Σπύρος Λάτσης

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο κ. Μητσοτάκης μπλοφάρει και θα πατήσει αιφνιδιαστικά το «κουμπί» του δεύτερου placement αλλά στην προκειμένη περίπτωση της Helleniq Energy «it takes two to tango…»

Θα πρέπει δηλαδή και το ελληνικό δημόσιο και η πλευρά Λάτση να συμφωνήσουν ξανά για τη διάθεση κοινού πακέτου μετοχών στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, αφενός η κυβέρνηση θα ήθελε ένα νέο επενδυτικό αφήγημα αφετέρου περιμένει την απόφαση του Έλληνα μεγιστάνα. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και επιθυμεί την απεμπλοκή του από την Helleniq Energy, εντούτοις δεν έχει ακόμη κλειδώσει την οριστική του απόφαση.

Η Elpedison

Υπάρχει, όμως, και μία ακόμη εκκρεμότητα, την οποία, όπως αναφέρουν πηγές, επιθυμεί πρωτίστως το ελληνικό δημόσιο να κλείσει…

Κι αυτή δεν είναι άλλη από την τύχη της Elpedison. Η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ανήκει εξ ημισείας στην Helleniq Energy και την ιταλική Edison.

Και οι δύο μέτοχοι έχουν συμφωνήσει στο ένα και μοναδικό σημείο: Να περάσει στα χέρια ενός εκ των δύο. Κι όλα δείχνουν ότι η «μάχη» για τη διεκδίκηση της θα είναι σκληρή.

Οι πληροφορίες θέλουν, να ξεκινά σύντομα η διαδικασία της υποβολής εκατέρωθεν προσφορών. Θα μοιάζει με δημοπρασία, λένε οι πηγές, και να κερδίζει ο ένας εκ των δύο μετόχων: Αυτός που θα δώσει την υψηλότερη προσφορά στον άλλον για να αποχωρήσει.

Το ελληνικό δημόσιο θέλει να ξεκαθαρίσει με την τύχη αυτού του σημαντικού περιουσιακού στοιχείου προκειμένου να επανακαθοριστεί η αξία της Helleniq Energy.

Η αλήθεια είναι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πώς ούτε το ελληνικό δημόσιο ούτε η πλευρά Λάτση θα χαλαστούν… αν τελικά η Elpedison παραμείνει στην Helleniq Energy. Γιατί με τον τρόπο αυτό το placement θα φέρει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια.

Η «μητέρα των μαχών»

Όπως και να χει, η σοβαρή πιθανότητα να διατεθεί ένα δεύτερο πακέτο μετοχών – πληροφορίες δεν αποκλείουν να είναι της τάξης του 15% με 20% – ίσως να ανάψει και τη «μητέρα των μαχών» στην ενέργεια.

Η είσοδος ενός επενδυτή με σημαντικό ποσοστό – ήδη ο πρόεδρος και CEO της Metlen κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος υπαινίχθηκε ότι έχει τοποθετηθεί στο πρώτο placement και δήλωσε παρών και σε αγορά περισσότερων μετοχών – τον καθιστά κυρίαρχο στην επόμενη ημέρα της αγοράς ενέργειας.

Μίας αγοράς που κυρίαρχες θα είναι οι ΑΠΕ και τα εναλλακτικά καύσιμα αλλά και με μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία τα συμβατικά καύσιμα θα συνεχίζουν να παίζουν κεντρικό ρόλο αποφέροντας κέρδη και υπεραξίες στους μετόχους.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι φωνές για το χαμήλωμα των ταχυτήτων στην πράσινη μετάβαση πυκνώνουν… Και οι αποφάσεις από το νέο ευρωκοινοβούλιο ίσως να επικυρώσουν τη χρονική μετάθεση των φιλόδοξων στόχων για την κλιματική ουδετερότητα.

Άρα τα διυλιστήρια έχουν ακόμη πολλά κέρδη να δώσουν…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις