Σημαντική είναι η καταστροφή στο εργοστάσιο PAL στην Κάτω Κηφισιά, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες χθες το απόγευμα έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.

Η οικογένεια Παλαμήδη, ιδιοκτήτρια της εταιρείας παραγωγής σκευών μαγειρικής PAL βιώνει δύσκολές στιγμές. Τώρα ξεκινάει το δύσκολο έργο της αποτίμησης του μεγέθους  της ζημιάς που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Παλαμήδης (PAL) στον ΟΤ: «Η φωτιά είναι στις αποθήκες – Δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της ζημιάς»

Η πυρκαγιά επικεντρώθηκε στους αποθηκευτικούς χώρους της μονάδας, στους οποίους προκάλεσε τεράστιες καταστροφές ενώ πληροφορίες αναφέρουν πώς δεν προκλήθηκε ζημιά στις γραμμές παραγωγής.

Το καταστροφικό συμβάν έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία εξέταζε το ενδεχόμενο επέκτασης των παραγωγικών της εγκαταστάσεων προκειμένου να ενισχύσει τις παραγωγικές δυνατότητές της.

Η εταιρεία αναπτύσσει εμπορική δραστηριότητα αντιπροσωπεύοντας την νοτιοκορεάτικη μάρκα Glasslock γυάλινων φαγητοδοχείων και δίνει μέρος των προϊόντων της φασόν σε τρίτους. Εκτός από την κατηγορία μαγειρικών σκευών αναπτύσσει παραγωγική δραστηριότητα και στις συσκευασίες τροφίμων με εξαγωγές σε Κύπρο, Ιταλία και βαλκανικές χώρες.

80 χρόνια παρουσίας στην αγορά

Η Παλαμήδης ΑΕ είναι μια εταιρεία με σχεδόν 80 χρόνια παρουσίας στην αγορά, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή ανοξείδωτων σκευών μαγειρικής και απασχολεί περίπου 130 εργαζομένους (στοιχεία 2022).

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1947 ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής σκευών μαγειρικής, η οποία αργότερα θα γίνει η Παλαμήδης ΑΕ. Το 1960 εγκαταστάθηκε νέος εξοπλισμός παραγωγής, με την παραγωγή να στρέφεται στα ανοξείδωτα είδη κουζίνας.

Το 1990 η εταιρεία επεκτείνει την προϊοντική σειρά της ξεκινώντας να παράγει αντικολλητικά προϊόντα κουζίνας, ενώ τρία χρόνια αργότερα τα προϊόντα της εξάγoνται σε περισσότερες από 10 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2008 πολλαπλασιάστηκαν οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας και μετά από μια επταετία η μονάδα παραγωγής κουζινικών ειδών μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο χώρο.

Η εταιρεία ανήκει στον Βασίλη Παλαμήδη, σύζυγο της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα.

Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2022, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 23,6 εκατ. ευρώ από 17,6 εκατ. ευρώ ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 403 χιλ. ευρώ από 536 χιλ. ευρώ.

Κατά την ίδια χρήση, καταβλήθηκαν 550.000,00 € μερίσματα προς τους μετόχους.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική στην περιοχή, αρκετές ώρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

Από τη φωτιά έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες και επικίνδυνες χημικές ενώνεις. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το τοξικός καπνός που κάλυψε την ατμόσφαιρα ενδεχομένως να έχει μακροχρόνιες συνέπειες τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, στους οποίους συστήνεται περιορισμός μετακινήσεων και κλείσιμο παραθύρων, όσο και για τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο αλλά και σε διπλανές βιοτεχνίες.

Η πυρκαγιά έκαιγε περισσότερες από δυόμισι ώρες στην αποθήκη του εργοστασίου με τις ανοξείδωτες συσκευές, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, με τους πυκνούς μαύρους καπνούς να έχουν «πνίξει» την περιοχή και να εξαπλώνονται στην Αττική, ενώ κομμάτια καμένων υλικών έπεφταν από τον ουρανό.

Ήταν τέτοιο το θερμικό φορτίο, μάλιστα, που για περισσότερη από μία ώρα οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν καν να προσεγγίσουν το εργοστάσιο.

Έχοντας περιορίσει πλέον την φωτιά, οι πυροσβέστες αναζητούν έστω και μικρές εστίες καπνού ώστε να μηδενίσουν το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Τα αίτια της έκρηξης

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αναφέρεται ότι η έκρηξη που προκάλεσε τη φωτιά που ακολούθησε σημειώθηκε από τη φόρτιση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου, η οποία θα ερευνηθεί από πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις