
Πολιτική λύση δόθηκε – τελικώς – στο τεράστιο θέμα που είχε ανακύψει με την αξίωση επιστροφής μισθών στο Δημόσιο από συνταξιούχους που συνέχιζαν να εργάζονται σε φορείς του δημοσίου τομέα και μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του 2015 οι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε δημόσιους φορείς που συνέχιζαν την εργασία τους μετά τη συνταξιοδότησή τους, θα έπρεπε να ενταχθούν στο εισαγωγικό κλιμάκιο και να λαμβάνουν αμοιβές ως νεοπροσλαμβανόμενοι.
Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε υποβάλλονται οι τροποποιητικές – Τα πρόστιμα
Επιστροφή μισθών
Αποτέλεσμα αυτού ήταν χιλιάδες εργαζόμενοι που παρέμειναν στην εργασία τους και λάμβαναν κανονικά το μισθό τους, να βρεθούν «χρεωμένοι» με δεκάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία καλούνταν να επιστρέψουν στο Δημόσιο για το διάστημα μετά την συνταξιοδότησή τους.
Ουσιαστικά πρόκειται για πάνω από 20.000 εργαζομένους με οφειλές που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 50.000 ευρώ.
Αρχικώς το γενικό λογιστήριο επέμενε στην εφαρμογή της ρύθμισης και την είσπραξη των επιπλέον ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.
Ωστόσο μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έφερε νομοθετική διάταξη – που ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα -, με την οποία επιλύεται το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η λύση
Η διάταξη προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι διατηρούν το μισθολογικό τους κλιμάκιο και ταυτοχρόνως δεν αναζητούνται τυχόν υπερβάλλουσες μισθολογικές απολαβές.
Αναλυτικά αναφέρει: «Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4354/2015 αναφορικά με το μισθολογικό καθεστώς που διέπει υπαλλήλους που απασχολούνται σε φορείς της Γενικής
Κυβέρνησης μετά τη συνταξιοδότησή τους. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
1. Προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους και δεν εξελίσσονται μισθολογικά σε ανώτερο κλιμάκιο έως τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.
2. Δεν καταλογίζονται, ούτε αναζητούνται τυχόν υπερβάλλουσες μισθολογικές απολαβές που έχουν καταβληθεί στους ανωτέρω υπαλλήλους εξαιτίας της μη κατάταξής τους στο εισαγωγικό κλιμάκιο μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους. (άρθρα 64)».
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα ανέκυψε για χιλιάδες συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται σε φορείς οι οποίοι ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση έπειτα από εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν και παρέμειναν στην υπηρεσία θα έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται όχι με τις τελευταίες αποδοχές τους αλλά με τον πολύ χαμηλότερο εισαγωγικό μισθό δηλαδή χωρίς τις ωριμάσεις των ετών στην υπηρεσία.
Το γεγονός αυτό δημιούργησε σε χιλιάδες εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΕΡΤ, καθώς και στους ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού μεγάλο πρόβλημα καθώς έπρεπε εφόσον φύγουν ή έχουν ήδη φύγει από την υπηρεσία τους να συνυπολογιστεί ο μισθός που λάμβαναν παράλληλα με τη σύνταξη και το ποσόν αυτό να αφαιρεθεί από το εισαγωγικό κλιμάκιο ώστε τελικά να επιστρέψουν τη διαφορά.


Latest News

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Οι πληρωμές με POS «εξαφάνισαν» από την αγορά μετρητά 5,79 δισ. ευρώ
Οι 30 κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση χρήσης μετρητών το 2024 λόγω POS – Tι δείχνει η ανάλυση της ΑΑΔΕ

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών