Την επενδυτική στρατηγική της EDP Renewables Greece, όμιλος – πρωταγωνιστής διεθνώς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ξεδίπλωσε ο Διονύσιος Ανδρωνάς, Γενικός Διευθυντής της EDP Renewables Greece, κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, στα εγκαίνια αιολικού πάρκου στην Φθιώτιδα.

Στην αιχμή του δόρατος της στρατηγικής της εταιρείας περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα) την ώρα που η εταιρεία επενδύει και στην αποθήκευση ενέργειας, παράγοντας – κλειδί για την ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια.

EDP Renewables: Δεύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάστηκε το αιολικό πάρκο «Ερημιά» της EDPR στην Μαλεσίνα. Το πάρκο θα παράγει πάνω από 70 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, τροφοδοτώντας πάνω από 18.000 σπίτια ενώ θα αποτραπεί η εκπομπή 52.000 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα τον χρόνο.

Τα ρίσκα των ΑΠΕ

Η εταιρεία διαθέτει στη Μαλεσίνα και άλλο αιολικό πάρκο (στην περιοχή Λιβάδι), που αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 45MW. Μάλιστα, το έργο στο Λιβάδι αξιοποίησε την νομοθετική πρόβλεψη για διετή αναστολή της σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ (ο παραγωγός μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές απευθείας στην αγορά, δηλαδή να συμμετέχει στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, για περίοδο έως και δύο ετών) με

τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα να αξιολογούνται θετικά, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρωνάς, ο οποίος διαβλέπει «αύξηση του επενδυτικού ρίσκου και των κινδύνων στα έργα ΑΠΕ από εδώ και πέρα».

«Είναι το δεύτερο έργο που τέθηκε σε λειτουργία αυτό στην Ερημιά, συνολικά παράγουμε 80MW, το 2024 θα θέσουμε σε λειτουργία άλλα δύο έργα 80MW που έχουν εξασφαλίσει ταρίφες. Κατασκευάζουμε αιολικά 170MW μέχρι το 2025, η εταιρεία χρηματοδοτεί κατά βάση με ίδια κεφάλαια τα έργα που υλοποιεί ενώ πάντα είμαστε ανοιχτοί σε συμπράξεις», επεσήμανε.

500 MW από ΑΠΕ

Η εταιρεία διαθέτει αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα στο χαρτοφυλάκιό της με στόχο έως το 2026 να προσεγγίσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας 350 MW. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται έργα ΑΠΕ, μέχρι το 2025, ισχύος 500 MW.

Το mega – project των 700 εκατ. ευρώ στην Εύβοια

Η EDPR τρέχει παράλληλα, σε κοινοπραξία με την Motor Oil, επένδυση – μαμούθ στην Εύβοια (θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ) που αφορά αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 500 MW.

Σοφράνο, Ευβοϊκός Βορέας και Αίολος θα είναι οι περιοχές στις οποίες θα πάρει σάρκα και οστά η μεγάλη επένδυση που θα μπει σε τροχιά υλοποίησης εντός του 2025 και θα ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου.

PPAs εντός του 2025

Η εταιρεία φουλάρει τις μηχανές για να θέσει σε ισχύ δύο PPAs ( μακροπρόθεσμη Συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με επιχειρήσεις εντός του 2025. «Παλιά το PPA ήταν απαγορευμένη λέξη στην Ελλάδα, σταδιακά όμως η αγορά ωριμάζει αν και τελευταία το ενδιαφέρον για σύναψη PPAs μειώνεται», υποστήριξε.

Αποθήκευση

Η EDPR δίνει βάση και στην αποθήκευση ενέργειας (διαθέτει μπαταρίες με ισχύ 3GW) αν και μέχρι στιγμής έκρινε σκόπιμο να μην συμμετέχει στους διαγωνισμούς για την αποθήκευση ενέργειας. «Αξιολογούμε τις συνθήκες της αγοράς και τους όρους του κάθε διαγωνισμού», σημείωσε ο κ. Ανδρωνάς.

Στα μέσα Μαΐου εξασφάλισε τρεις άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για 300 MW.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα «Νικόπολη BESS» στην περιοχή της Κοζάνης ισχύος 100 MW, «Χιονιάς BESS» 100 MW στον Δήμο Σουφλίου Έβρου και «Κουρέντα BESS» επίσης 100 MW στον Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων.

Επίσης, έχει εξασφαλίσει άδεια από το 2022 για την υλοποίηση ενός ακόμη έργου 200 MW standalone μπαταριών στον Δήμο Ερυμάνθου Αχαΐας.

Ποια είναι η EDPR – Επενδύσεις 12 δις. μέχρι το 2026

Η πορτογαλικών συμφερόντων EDP Renewables δραστηριοποιείται σε 29 χώρες (Λατινική Αμερική, Ευρώπη) και είναι ο 4ος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στον κόσμο καθώς και παγκόσμιος ηγέτης στα χερσαία αιολικά πάρκα.

Ο όμιλος, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρωνάς, «ο όμιλος, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρωνάς, σχεδιάζει επενδύσεις 12 δις. ευρώ διεθνώς έως το 2026 με την γεωπολιτική ανασφάλεια να «χαλάει» τα αρχικά πλάνα για επενδύσεις 20 δις. ευρώ»

Η εταιρεία εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2018 μέσω της εξαγοράς ενός έτοιμου προς κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 45 MW («Λιβάδι»), το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μαλεσίνας, στη Στερεά Ελλάδα. Το αιολικό πάρκο του Λιβαδιού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2021 και έκτοτε η παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 23.500 νοικοκυριά αποφεύγοντας παράλληλα την εκπομπή περίπου 56 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως.

PPA με Metlen

Το 2023, η EDPR εξασφάλισε PPA με την Metlen (πρώην Mytilineos), μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες στην Ελλάδα, με χαρτοφυλάκιο αιολικής ισχύος 78 MW. Το συγκεκριμένο PPA είναι και το πρώτο που εξασφάλισε στην Ελλάδα η εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green