Η κλιματική κρίση, που κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα ολοένα και πιο συχνά, αλλάζει σημαντικά την ασφαλιστική αγορά, και προκαλεί έντονο προβληματισμό στους αντασφαλιστές, οι οποίοι προσπαθούν να επικαιροποιήσουν τα μοντέλα τους ώστε να προβλέπουν καλύτερα τις συνέπειες των φαινομένων.

Η Swiss Re, μια από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο, παραδέχτηκε ότι τα μοντέλα της υποτίμησαν σημαντικά το μέγεθος των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές σε ολόκληρη την Ευρώπη το περασμένο έτος.

DBRS: Χωρίς δίκτυ ασφάλειας η Ευρώπη έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων – Η περίπτωση της Ελλάδας [γραφήματα]

«Είτε πρόκειται για τον σεισμό της Τουρκίας. . . ή τις πλημμύρες στη Γερμανία ή τις χαλαζοπτώσεις στην Ιταλία, τα μοντέλα ήταν κατώτερα από την πραγματικότητα κατά 10% ή 20%», δήλωσε ο Gianfranco Lot, επικεφαλής αναδοχής του ομίλου για την αντασφάλιση ακινήτων και ατυχημάτων, περιγράφοντας ακραία καιρικά φαινόμενα το περασμένο έτος.

Μιλώντας στο Global Insurance Summit της FT την Πέμπτη, ο Lot είπε ότι η Swiss Re χρειάζεται περισσότερα δεδομένα ώστε να μπορεί να είναι «πιο ακριβής στην πρόβλεψη του αντίκτυπου αυτών των σεναρίων και γεγονότων».

Το καμπανάκι της DBRS

Σοβαρό ασφαλιστικό χάσμα εντοπίζει ο οίκος DBRS στην Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που οι προειδοποιήσεις των ειδικών για την εντατικοποίηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των καταστροφικών γεγονότων θα μπορούσε να πλήξει την περιοχή.

Σε πρόσφατη ανάλυση του οίκου, υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δημοσίευσαν την European State of the Climate Report 2023 (ESOTC 2023), η οποία σκιαγράφησε το μέγεθος των έντονων καιρικών φαινομένων που συνέβησαν στην Ευρώπη το 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά και πιο έντονα μακροπρόθεσμα, αυξάνοντας ενδεχομένως τις οικονομικές απώλειες που θα υποστεί η ευρωπαϊκή ήπειρος.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται ολοένα και πιο κρίσιμο να μειωθεί το χάσμα ασφάλισης (η διαφορά μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών), το οποίο παραμένει σχετικά μεγάλο κατά μέσο όρο στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική και Επαγγελματική Αρχή Συντάξεων (EIOPA).

Μία από τις λύσεις περιλαμβάνει αποτελεσματικές εταιρικές σχέσεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, παρόμοιες με αυτές που έχουν εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ενδέχεται να διαδοθούν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green