Η ολιγοήμερη παράταση για τον ανασχηματισμό, που έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αν μη τι άλλο, δοκιμάζει τα νεύρα και τις ψυχικές αντοχές των ενδιαφερομένων. Όσων βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη». Και φοβούνται την απομάκρυνση τους από την κυβέρνηση. Υπομονή μέχρι την άλλη εβδομάδα. Δεν πιστεύω να έχουμε καμία κρίση πανικού….
Καλύτερα!
Εν τω μεταξύ τα πράγματα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο! Στην κοινωνία φυσικά. Επειδή είναι πολύ πρόσφατη και η κάλπη – με τα γνωστά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την Eurostat ο ένας στους τέσσερις έλληνες ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δεν χωράει αμφιβολία πως είμαστε ως χώρα πάνω από τον ευρωπαικό μέσο όρο!

Ο δείκτης της φτώχειας
Ξέρω πως θα στεναχωρηθείτε, αλλά η πραγματικότητα είναι … σκληρή! Δεν είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε ως χώρα στην τέταρτη θέση! Εχετε ακούσει πόσο σπουδαία είναι η ρουμανική οικονομία; Ε, η Ρουμανία βρίσκετε στο συγκεκριμένο κοινωνικό δείκτη στην πρώτη θέση με 32%. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 30%, η Ισπανία με 27%. Και στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 26%! Δεν μπορείτε να πείτε, έχουμε πολύ καλές … επιδόσεις! Κι εις ανώτερα….
—
Η Folli Follie
Το ψυχόδραμα της Folli Folie το γνωρίζετε. Αν συνέβαινε στις Ηνωμένες Πολιτείες θα το είχαν γυρίσει σήριαλ. Εκτός από τους διαχειριστές, τους πιστωτές και τους κατηγορούμενους, οι άνθρωποι που ως τώρα δεν γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει, δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους. Και οι άμεσα ή έμμεσα απασχολούμενοι υπερβαίνουν τους 1.000. Αλλά γι΄ αυτούς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ουδείς!
Οι εργαζόμενοι
Μάλιστα σε ανοικτή επιστολή τους επισημαίνουν μεταξύ των άλλων ότι «αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να εκφράσουμε την ανησυχία μας και την έντονη απογοήτευσή μας για την αδιαφορία των θεσμικών οργάνων, για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie. Η απόδοση αυτών των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης και κυρίως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία που επικυρώθηκε από το δικαστήριο»! Γιατί όμως έχω την εντύπωση πως τελικά τη νύφη θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι;
—
Ο κ. Μάνος Μανουσάκης
Ο πρόεδρος και CEO του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κ. Μάνος Μανουσάκης διακρίνεται για την επιμονή και το πείσμα του στην υλοποίηση αποφάσεων, που έχουν να κάνουν αφενός με την ανάπτυξη του Διαχειριστή αλλά και για τα εθνικά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα.
Έτσι, λοιπόν, πήρε σχεδόν επί πόνου την υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης) – Κύπρου και επιδιώκει την επίλυση των όποιων ζητημάτων έχουν προκύψει. Το έργο θέλει να γίνει!

Nexans
Φαίνεται όμως πως οι προσπάθειες του αρχίζουν να αποδίδουν – παρά τις δυσκολίες αντιμετώπισε κυρίως από την κυπριακή πλευρά.
Μαθαίνω, λοιπόν, ότι η πολυεθνική Nexans που έχει αναλάβει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ξεκινά την προκαταρκτικές εργασίες. Για την
ακρίβεια η Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ) του υπουργείου Εξωτερικών άναψε το «πράσινο» φως, ώστε η Nexans με το γαλλικό πλοίο της να ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό της κατάλληλης υποθαλάσσιας διαδρομής του καλωδίου που θα συνδέει την Κρήτη με την Κύπρο….
DFC
Σας έχω, όμως, κι ένα δεύτερο ευχάριστο νέο για το ίδιο έργο! Να σας θυμίσω ότι προβλέπεται και η ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Όπως είχε γίνει γνωστό από τον ΑΔΜΗΕ για τη συμμετοχή στην κοινοπραξία Great Sea Interconnector (καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ) είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής και το αμερικανικό fund DFC.
Μαθαίνω, λοιπόν, ότι δεν θα μείνει μόνο στο ενδιαφέρον, αλλά πρόκειται να δείξει και τα … χρήματα στο τραπέζι! Κοινώς θα υποβάλλει προσφορά…
—
ΔΕΗ
Θα συνεχίσω με τα ενεργειακά και θα σας πάω στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, η εταιρεία, επιχειρεί να διασφαλίσει έξτρα βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «πονοκέφαλο» που επανέρχεται κάθε καλοκαίρι για την ενεργειακή τροφοδοσία των νησιών.
Αεριοστροβιλικές μονάδες
Προκειμένου να αποφευχθούν μπλακ άουτ, εκτός από την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, σχεδιάζει να εγκαταστήσει κι επιπλέον αεριοστροβιλικές μονάδες. Έτσι, πληροφορούμαι ότι υπέβαλε προ ημερών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αιτήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερή τροφοδοσία σε τρία νησιά με αυξανόμενες κάθε χρόνο ενεργειακές ανάγκες, λόγω του υπέρ – τουρισμού.
Κως, Σαντορίνη και Χίος
Μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 33 MW σκοπεύει να εγκαταστήσει στην Κω, μία ισχύος 13,192 MW στη Σαντορίνη και μια αντίστοιχη στη Χίο. Κι έτσι το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί, πλέον, ριζικά με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών αρχικά των Κυκλάδων και αργότερα των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου.
—
EDPR
Σας έχω κι άλλες ειδησούλες από τα ενεργειακά. Αυτή τη φορά από το μέτωπο των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς βλέπουν τις εξελίξεις και στη χώρα μας που έχουν δημιουργήσει οι πολλές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Και θα σας μιλήσω για τον πορτογαλικό κολοσσό στις ΑΠΕ, την EDPR.
Ο γενικός διευθυντής της EDPR στην Ελλάδα κ. Διονύσιος Ανδρωνάς στο περιθώριο των εγκαινίων του δεύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα μίλησε για το θέμα των αρνητικών τιμών και των περικοπών των ΑΠΕ
Συγκέντρωση της αγοράς
«Μοιραία και αναπόφευκτα οι καθετοποιημένοι παίκτες έχουν πλεονέκτημα, πλέον οι επενδύσεις σε ΑΠΕ απαιτούν μεγάλα κεφάλαια», ανέφερε ο κ. Ανδρωνάς με την τάση περαιτέρω συγκέντρωσης της αγοράς να ενισχύεται. Κάτι το οποίο να σας θυμίσω ότι είχε υπογραμμίσει πρόσφατα και ο πρόεδρος και CEO της Metlen κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ο κ. Ανδρωνάς κρίνει αναγκαία την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και την ενίσχυση των διασυνοριακών συνδέσεων για να γίνει η Ελλάδα εξαγωγέας ενέργειας.
Τράπεζες
Τέλος ο ίδιος σημείωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πλέον στην Ελλάδα η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα είναι ένα ακριβό σπορ.
Όπως είπε «οι τράπεζες λόγω του νέου αυστηρού πλαισίου που θα περικλείει τις επενδύσεις ΑΠΕ γίνονται πιο δύσκολες στην χορήγηση δανείων με τις περικοπές ενέργειας να μπαίνουν στο τραπέζι για να χορηγηθεί δάνειο»!
Latest News

Υπερηχητικά τα ελληνικά ομόλογα, το «10αρι» των Eurobank και Εθνικής, η αποστολή Γναρδέλλη, το success story Εξάρχου, η πρωτοβουλία Αυγενάκη, η νοσταλγία Πάιατ, το στίγμα Βασιλάκη, στο Bocconi η Λαζαράκου
Ελληνικό σύμπαν...

Το deal του Μεγάλου, «λαχταρά» τους short το ΧΑ, το placement της THEON, η συνεργασία Βαρδινογιάννη – Λιβανού (Jrs), το September της Θεσσαλονίκης, η Nvidia της Ερμού
Έκλεισε ένα δύσκολο deal

Ρωγμές στη Wall Street, ο «φάκελος» του Πιερρακάκη, η ικανοποίηση Μυτιληναίου, η «πυξίδα» της Βρεττού, το νέο βήμα του Μαντζούφα, το Ολντ Τράφορντ γίνεται… old
Πρώτα έρχονται οι πόνοι...

Το breakfast του Χατζηδάκη, η «σφραγίδα» Σταϊκούρα, βγήκε το… λάδι στον πληθωρισμό, το placement στην ΑΒΑΞ, το ξέσπασμα ΑΕΜ, η κρίσιμη Πέμπτη, τα σκορ του Στάσση
Οι ταχύτητες της ΕΕ

Οι «ουρές» στο ΧΑ, τι διαβάζουν στις Βρυξέλλες, το νέο εξοπλιστικό, το καυτό 15μηνο της κυβέρνησης, ο «βιαστικός» Μητσοτάκης, η σειρά της Φάις, το ταξίδι Μπίσαλα
Δεν προτρέχω, αλλά...

Ο ιταλικός αέρας στην Alpha Bank, το «φλουρί» του Μακρόπουλου, η σύγχυση του rebalancing στο ΧΑ, τα φωτοβολταϊκά στην Αρχιεπισκοπή, το νέο βήμα των Antetokounbros
Ικανοποίηση, αλλά…

Ο «καθρέφτης» του τουρισμού, το μήνυμα Λαγκάρντ, η Κύπρος των ΑΔΜΗΕ και Εθνικής, η εμπιστοσύνη στον Περιστέρη, η ΟΝΥΞ στο Σάνη, ο «Έλληνας» Άλεν
Δεν χρειάζονται τώρα αυτά...

Τι σχεδιάζουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, τα πρώτα μηνύματα του τουρισμού, τι έχει στο μυαλό του ο Πόλσον, οι απάτες με τις αγροτικές επιδοτήσεις, η κόντρα του… Patradise
Νέα κίνηση από AEM

Πέφτουν 1,2 δισ. στα τουριστικά, ποιοι είναι από πίσω, «μαύρος καπνός» για Elbisco, η εξίσωση του Μασούτη, άστραψε η ΕΛΕΤΑΕΝ, το παράδοξο των εκπτώσεων
Κάποια στιγμή έπρεπε να ειπωθεί

Η κυπριακή πίτα των τραπεζών, ο διορατικός Στουρνάρας, το «ποινολόγιο» των σούπερ μάρκετ, η αμερικανική απόβαση στην Ελλάδα, η πρόταση Γκιζελή, το στοίχημα Σκυλακάκη
Περισυλλογή