Ηχηρό καμπανάκι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έκρουσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στη διάρκεια του πρώτου διεθνούς συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, «Redefining The Future Horizons».

Παράλληλα, εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, συνιστώντας μεταρρυθμιστικό σπριντ στην κυβέρνηση.

Γιάννης Στουρνάρας: Πηγή αστάθειας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής

«Μυωπική συμπεριφορά»

«Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη και της ανθρωπότητας, όσο ασχολούμαστε με άλλα ζητήματα ο εχθρός προχωρά ακάθεκτος, τέτοια μυωπική συμπεριφορά ηγεσιών σε όλο τον κόσμο είναι πρωτοφανής, νομίζουμε πως θα αντιμετωπίσει κάποιος άλλος το πρόβλημα», σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, την ζούμε, πρέπει σταδιακά να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση, τα λεφτά θα βρεθούν. Αν φτιάξουμε ενιαία αγορά κεφαλαίων στην Ευρώπη αμέσως θα έχουμε πάνω από 400 δισ. ευρώ διαθέσιμους πόρους, θα χρειαστούμε στοχευμένες πολιτικές, πρέπει να βάλουμε στόχους, είναι στο χέρι μας να το κάνουμε», επεσήμανε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Ευρώπη θα κινηθεί έγκαιρα και με συναίνεση μεταξύ των κρατών – μελών.

«Δεν είναι μόνο τουρισμός και ακίνητα η ελληνική οικονομία, ποτέ δεν φοβήθηκα πως θα βγαίναμε από το ευρώ»

«Το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού, στην οικονομική κρίση πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει, όλοι αυτοί έκαναν λάθος. Σήμερα η χώρα ακόμα ανακάμπτει, η θεωρία πως η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός και ακίνητα δεν ισχύει, αδικεί άλλους τομείς. Τα μνημόνια έλυσαν πολλά προβλήματα (πχ αναμόρφωση ΑΑΔΕ), δεν έφεραν την κρίση τα μνημόνια, μας έβγαλαν από την κρίση, εύκολες λύσεις δεν υπήρχαν, η Ελλάδα ήταν η μαμή της ιστορίας για την Ευρώπη, αν δεν ήταν η ελληνική κρίση δεν θα είχε σήμερα εργαλεία η Ευρώπη να αντιμετωπίσει υις διάφορες κρίσεις, ποτέ δεν πίστεψα πως θα βγούμε από το ευρώ. Γραφειοκρατία στο δημόσιο και καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα, απαιτείται να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δυνατόν να λέμε πχ πως φταίει η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν μπορεί να πληρώνουν μόνο οι άλλοι μονίμως», σημείωσε. «Ένα μέρος του πολιτικού συστήματος πήρε τα μαθήματα της κρίσης, όλοι έχουμε χρέος να παραδώσουμε υγιή δημόσια οικονομικά στις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.

«Δικαιοσύνη, αγορά εργασίας, παιδεία»

«Η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει μπροστά, έχει καθαρό πεδίο τα επόμενα χρόνια, οι μεταρρυθμίσεις σε δικαιοσύνη (επιτάχυνση), αγορά εργασίας (ενσωμάτωση Ρομά σκεπτόμενοι έξω από το κουτί, παιδεία πρέπει να τρέξουν», ανέφερε.

Για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επεσήμανε πως είναι εξασφαλισμένη εφόσον τρέξει η ανάπτυξη και πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα πέριξ του 2% τα επόμενα χρόνια.

Το 80% – 20% της ακρίβειας

Παράλληλα, εστίασε στην αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (για να γίνει το σύστημα περισσότερο κεφαλαιοποιητικό).

Για την ακρίβεια, ανέφερε πως το πρόβλημα είναι κατά 80% εισαγόμενο και κατά 20% οφείλεται σε εγχώρια ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, «πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού», επεσήμανε χαρακτηριστικά, προαναγγέλοντας πως η ΤτΕ θα παρουσιάσει μελέτη το ερχόμενο διάστημα για τις αιτίες των ανατιμήσεων.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικά μαξιλάρια και για τα κράτη και για τις τράπεζες (για τον σχηματισμό προβλέψεων) ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει τον πληθωρισμό (από την πλευρά της προσφοράς) με τρόπο που δεν επιδέχεται διόρθωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες, χρειάζεται συντονισμός οπλοστασίων», υποστήριξε.

«Αναστρέψιμος ο πληθωρισμός στην Ευρώπη»

«Ο πληθωρισμός που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αναστρέψιμος, είναι στο 2,6% σήμερα στην Ευρώπη, δεν τα πήγαμε και άσχημα, δεν μπορείς να προβλέψεις πράγματα που ούτε ο Θεός δεν μπορεί. Το κύριο πρόβλημα στην Ευρώπη προήλθε από το φυσικό αέριο, σήμερα προσαρμοστήκαμε Πιστεύω θα είμαστε κοντά στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό στο τελευταίο τρίμηνο του 2025», επεσήμανε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το πρόβλημα χρέους στις ΗΠΑ.

«Πολύ ικανός ο Ντράγκι»

«Η Ευρώπη χρειάζεται να ολοκληρώσει την τραπεζική της ένωση και να αποκτήσει ένα σύστημα πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και διαχείρισης κρίσεων, χρειάζονται κοινοί κανόνες», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «πολύ ικανό άνθρωπο» τον Μάριο Ντράγκι.

«Να προσαρμοστούμε έγκαιρα στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής»

«H εξέλιξη της ιστορίας δεν είναι γραμμική, οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να εστιάσουμε όχι στο πρόβλημα αλλά στις λύσεις. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή διαφυλάσσοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αν δεν δράσουμε έγκαιρα η κλιματική αλλαγή θα στοιχίσει στην ελληνική οικονομία πάνω από 200 δισ. ευρώ ως το 2100 σύμφωνα και με μελέτες της ΤτΕ. Πρέπει σήμερα να σχεδιάσουμε τις βιώσιμες πολιτικές του αύριο για να προστατεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό