Ηχηρό καμπανάκι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έκρουσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στη διάρκεια του πρώτου διεθνούς συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, «Redefining The Future Horizons».
Παράλληλα, εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, συνιστώντας μεταρρυθμιστικό σπριντ στην κυβέρνηση.
«Μυωπική συμπεριφορά»
«Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη και της ανθρωπότητας, όσο ασχολούμαστε με άλλα ζητήματα ο εχθρός προχωρά ακάθεκτος, τέτοια μυωπική συμπεριφορά ηγεσιών σε όλο τον κόσμο είναι πρωτοφανής, νομίζουμε πως θα αντιμετωπίσει κάποιος άλλος το πρόβλημα», σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, την ζούμε, πρέπει σταδιακά να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση, τα λεφτά θα βρεθούν. Αν φτιάξουμε ενιαία αγορά κεφαλαίων στην Ευρώπη αμέσως θα έχουμε πάνω από 400 δισ. ευρώ διαθέσιμους πόρους, θα χρειαστούμε στοχευμένες πολιτικές, πρέπει να βάλουμε στόχους, είναι στο χέρι μας να το κάνουμε», επεσήμανε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Ευρώπη θα κινηθεί έγκαιρα και με συναίνεση μεταξύ των κρατών – μελών.
«Δεν είναι μόνο τουρισμός και ακίνητα η ελληνική οικονομία, ποτέ δεν φοβήθηκα πως θα βγαίναμε από το ευρώ»
«Το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού, στην οικονομική κρίση πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει, όλοι αυτοί έκαναν λάθος. Σήμερα η χώρα ακόμα ανακάμπτει, η θεωρία πως η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός και ακίνητα δεν ισχύει, αδικεί άλλους τομείς. Τα μνημόνια έλυσαν πολλά προβλήματα (πχ αναμόρφωση ΑΑΔΕ), δεν έφεραν την κρίση τα μνημόνια, μας έβγαλαν από την κρίση, εύκολες λύσεις δεν υπήρχαν, η Ελλάδα ήταν η μαμή της ιστορίας για την Ευρώπη, αν δεν ήταν η ελληνική κρίση δεν θα είχε σήμερα εργαλεία η Ευρώπη να αντιμετωπίσει υις διάφορες κρίσεις, ποτέ δεν πίστεψα πως θα βγούμε από το ευρώ. Γραφειοκρατία στο δημόσιο και καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα, απαιτείται να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δυνατόν να λέμε πχ πως φταίει η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν μπορεί να πληρώνουν μόνο οι άλλοι μονίμως», σημείωσε. «Ένα μέρος του πολιτικού συστήματος πήρε τα μαθήματα της κρίσης, όλοι έχουμε χρέος να παραδώσουμε υγιή δημόσια οικονομικά στις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.
«Δικαιοσύνη, αγορά εργασίας, παιδεία»
«Η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει μπροστά, έχει καθαρό πεδίο τα επόμενα χρόνια, οι μεταρρυθμίσεις σε δικαιοσύνη (επιτάχυνση), αγορά εργασίας (ενσωμάτωση Ρομά σκεπτόμενοι έξω από το κουτί, παιδεία πρέπει να τρέξουν», ανέφερε.
Για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επεσήμανε πως είναι εξασφαλισμένη εφόσον τρέξει η ανάπτυξη και πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα πέριξ του 2% τα επόμενα χρόνια.
Το 80% – 20% της ακρίβειας
Παράλληλα, εστίασε στην αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (για να γίνει το σύστημα περισσότερο κεφαλαιοποιητικό).
Για την ακρίβεια, ανέφερε πως το πρόβλημα είναι κατά 80% εισαγόμενο και κατά 20% οφείλεται σε εγχώρια ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, «πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού», επεσήμανε χαρακτηριστικά, προαναγγέλοντας πως η ΤτΕ θα παρουσιάσει μελέτη το ερχόμενο διάστημα για τις αιτίες των ανατιμήσεων.
«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικά μαξιλάρια και για τα κράτη και για τις τράπεζες (για τον σχηματισμό προβλέψεων) ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει τον πληθωρισμό (από την πλευρά της προσφοράς) με τρόπο που δεν επιδέχεται διόρθωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες, χρειάζεται συντονισμός οπλοστασίων», υποστήριξε.
«Αναστρέψιμος ο πληθωρισμός στην Ευρώπη»
«Ο πληθωρισμός που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αναστρέψιμος, είναι στο 2,6% σήμερα στην Ευρώπη, δεν τα πήγαμε και άσχημα, δεν μπορείς να προβλέψεις πράγματα που ούτε ο Θεός δεν μπορεί. Το κύριο πρόβλημα στην Ευρώπη προήλθε από το φυσικό αέριο, σήμερα προσαρμοστήκαμε Πιστεύω θα είμαστε κοντά στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό στο τελευταίο τρίμηνο του 2025», επεσήμανε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το πρόβλημα χρέους στις ΗΠΑ.
«Πολύ ικανός ο Ντράγκι»
«Η Ευρώπη χρειάζεται να ολοκληρώσει την τραπεζική της ένωση και να αποκτήσει ένα σύστημα πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και διαχείρισης κρίσεων, χρειάζονται κοινοί κανόνες», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «πολύ ικανό άνθρωπο» τον Μάριο Ντράγκι.
«Να προσαρμοστούμε έγκαιρα στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής»
«H εξέλιξη της ιστορίας δεν είναι γραμμική, οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να εστιάσουμε όχι στο πρόβλημα αλλά στις λύσεις. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή διαφυλάσσοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αν δεν δράσουμε έγκαιρα η κλιματική αλλαγή θα στοιχίσει στην ελληνική οικονομία πάνω από 200 δισ. ευρώ ως το 2100 σύμφωνα και με μελέτες της ΤτΕ. Πρέπει σήμερα να σχεδιάσουμε τις βιώσιμες πολιτικές του αύριο για να προστατεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος.
Latest News
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοδος 81% στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού το 2024
Χατζηδάκης: Οι αλλαγές που κάναμε βελτίωσαν σημαντικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό