![Apple: Η εντυπωσιακή αλλά καθυστερημένη είσοδος στην AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/apple-ai.png)
Υποστηρικτές και σκεπτικιστές της τεχνητής νοημοσύνης αναζητούν το σημείο καμπής της τεχνολογίας – την εξέλιξη που θα εδραιώσει τη χρησιμότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων για τις επιχειρήσεις ή τους καταναλωτές και θα δώσει επιτέλους κάποιο βάρος πίσω από τις αυξανόμενες αποτιμήσεις της AI. Οι επιχειρησιακές τεχνολογίες AI έχουν αναπτυχθεί, αλλά παραμένει ασαφές πώς η τεχνολογία θα βελτιώσει τις κατώτατες γραμμές. Οι καταναλωτικές εφαρμογές είναι πειραματικές και περιορισμένες.
Για πολλούς, η πιο κατάλληλη χρήση για τους καταναλωτές θα ήταν ένας προσωπικός βοηθός ενσωματωμένος σε ένα smartphone, αναφέρουν σε σχετικό τους άρθρο οι Financial Times. Έτσι, ήταν φυσικό η Apple, κατασκευάστρια του iPhone και του “ψηφιακού βοηθού” Siri, να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα τη δική της προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης.
Γιατί η AI της Apple διαφέρει από των υπολοίπων;
Άλλοι παίκτες AI κινούνται επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Η Google παρουσίασε τον περασμένο μήνα τον βοηθό της AI Astra, και η OpenAI έχει επικεντρωθεί στο να κάνει το μοντέλο της πιο φιλικό προς τον καταναλωτή.
Το σημείο καμπής
Είναι δελεαστικό να πει κανείς ότι η είσοδος της Apple στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης είναι το πολυπόθητο σημείο καμπής. Το μεγάλο μερίδιο του τεχνολογικού κολοσσού στην αγορά των smartphones, οι πιστοί αγοραστές του και τα ισχυρά «δίκτυα» μεταξύ των συσκευών του θα μπορούσαν να καταστήσουν την εταιρεία τον λογικό ηγέτη σε επίπεδο καταναλωτικής αγοράς. Τα πλεονεκτήματά της μπορεί να είναι αρκετά για να εγκαινιάσουν την εποχή του μετασχηματισμού της AI, μετά την τρέχουσα περίοδο της διαφημιστικής προβολής.
Ωστόσο, η Apple θεωρείται εδώ και καιρό ως ο… καθυστερημένος της AI. Χωρίς μια σαφώς καθορισμένη στρατηγική ή ένα δικό της δημόσια διαθέσιμο μοντέλο, η εταιρεία ξεπεράστηκε στην αποτίμηση του χρηματιστηρίου πρώτα από την ανταγωνίστρια Microsoft και τις τελευταίες ημέρες από την κατασκευάστρια τσιπ Nvidia. Και πολλοί λάτρεις της τεχνητής νοημοσύνης αντιτάχθηκαν στους μετριοπαθείς υπολογιστικούς στόχους του Τιμ Κουκ για τη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας Apple Intelligence, υποστηρίζοντας ότι οι αντίπαλοι Google, Microsoft, OpenAI και Amazon βρίσκονται σε καλύτερη θέση χάρη στα μεγαλύτερα μοντέλα LLM.
Αλλά οι επικριτές της Apple ξεχνούν ότι από τότε που πέθανε ο Steve Jobs, η δύναμη της εταιρείας ήταν η εφαρμογή, όχι η καινοτομία. Δεν εφηύρε το tablet ή το smartwatch, αλλά η μεγάλη καταναλωτική της βάση και η εστίασή της στον κομψό σχεδιασμό τα έφερε στη μόδα. Και η χρήση ενός μικρότερου μοντέλου στο Apple Intelligence ταιριάζει αναμφισβήτητα καλύτερα στις ανάγκες των καταναλωτών.
Οι περισσότεροι χρήστες δεν θα χρειαστούν τον βοηθό AI για να συνθέτουν ιστορίες στο ύφος των Αραβικών Νυχτών- θα τον χρειαστούν απλώς για να γράφουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η συνεργασία της Apple με το OpenAI αντιμετωπίζει επίσης τις ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη υπολογιστικής ισχύος, με τους χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν το ChatGPT για την εκτέλεση πιο δύσκολων εργασιών.
Κλειδί η ανάπτυξη
Ωστόσο, το αν πρόκειται πραγματικά για μια στιγμή ορόσημο εξαρτάται από την ανάπτυξη. Οι ασταθείς εκκινήσεις του Bard της Google που έχει πλέον καταργηθεί και των πιο πρόσφατων εργαλείων Gemini έχουν καταστείλει την υιοθέτηση από το καταναλωτικό κοινό. Η σποραδική ενσωμάτωση της AI στο Bing από τη Microsoft δεν έχει αναβαθμίσει την, έτσι και αλλιώς, όχι ιδιαίτερα δημοφιλή μηχανή αναζήτησης.
Ένα αδέξιο λανσάρισμα του Apple Intelligence θα μπορούσε να σπαταλήσει την ισχυρή θέση της Apple μέσω παρόμοιων ελαττωμάτων και, σε μια σοβαρή περίπτωση, θα μπορούσε να ανακόψει τη δυναμική ολόκληρου του κλάδου.
Προστασία της ιδιωτικότητας
Η προστασία της ιδιωτικής ζωής μπορεί επίσης να αποτελέσει εμπόδιο. Οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να θυσιάζουν το απόρρητο για τις δυνατότητες. Αλλά ένα εργαλείο που θα μπορούσε να λειτουργεί ανεξάρτητα από τα δεδομένα ενός χρήστη μπορεί να είναι το βήμα παραπάνω. Η Apple έχει προτείνει ότι θα απομονώσει όλα τα δεδομένα των χρηστών. Όμως η εταιρεία δεν έχει ιστορικό προσφοράς LLM στους καταναλωτές και η ρύθμιση μέχρι σήμερα δεν έχει επικεντρωθεί επαρκώς στη διαφάνεια των δεδομένων.
Μπορεί κάλλιστα η τεχνητή νοημοσύνη ενός ανταγωνιστή να αποδείξει τη βιωσιμότητά της πριν από την Apple. Το υπολογιστικό προβάδισμα της Google και η σουίτα εφαρμογών γραφείου θα μπορούσαν να ωθήσουν το Android μπροστά από το iPhone. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η δημοφιλής Alexa της Amazon να ξεπεράσει το Siri – κάνοντας αυτή την ανακοίνωση μία από τις πολλές στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης.
Είτε ο βοηθός της Apple κυριαρχήσει στην αγορά είτε όχι, η ανακοίνωση της στρατηγικής της για την Τεχνητή Νοημοσύνη έκανε την εταιρεία την πιο πολύτιμη στον κόσμο για άλλη μια φορά. Ίσως αυτή τη φορά η αξία που αποδίδεται στην τεχνητή νοημοσύνη να ανταποκριθεί στη διαφημιστική εκστρατεία, καταλήγουν οι Financial Times.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Deloitte: Αργός ο ρυθμός υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης απο τις επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/deloitte-600x399.jpg)
Με αργούς ρυθμούς υιοθετούν οι επιχειρήσεις την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte
Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, η χρήση των συστημάτων Αgentic AI (Αυτόνομων Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης που δρουν με ελάχιστη ή καμία ανθρώπινη παρέμβαση) αυξάνεται
![ΑΙ: Τα μάτια στραμένα στη Σύνοδο του Παρισιού – Τι αναμένεται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ai-600x352.png)
Τα μάτια στραμένα στο Παρίσι - Τι αναμένεται στη Σύνοδο για την ΑΙ
H Σύνοδος του Παρισιού θα προσελκύσει το ενδιαφέρον κυβερνήσεων και εταιρειών από όλο τον κόσμο
![Google: Ανακοίνωσε το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Gemini 2.0](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/sundar-pichai-google-600x317.png)
Ανακοινώθηκε το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Gemini 2.0 της Google
Οι συνεχιζόμενες εκδόσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την Google να επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε «πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης»
![AustriaCard Holdings: Νέα Agentic AI πλατφόρμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/AUSTRIACARD_HOLDINGS-600x406.jpg)
Νέα Agentic AI πλατφόρμα από την AustriaCard
Η ΑΙ στρατηγική της AustriaCard Holdings εμπλουτίζεται και αξιοποιεί το σύνολο μοντέλων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης
![Τεχνητή νοημοσύνη: Πρόβλημα… χώρου στα data centers της Ευρώπης το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/data-center-600x337.jpg)
Πρόβλημα... χώρου στα data centers της Ευρώπης λόγω τεχνητής νοημοσύνης
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας χρειάζονται ολοένα και περισσότερο χώρο συνδεδεμένο με την τεχνητή νοημοσύνη
![Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Τραμπ και το DeepSeek στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump-600x371.jpeg)
Η τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι - Ο Τραμπ και το DeepSeek στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Με τη συμμετοχή κορυφαίων ηγετικών στελεχών από Google και OpenAI, στόχος παραμένει η παγκόσμια συναίνεση για την τεχνητή νοημοσύνη
![AMD: Βουτιά 9% στη μετοχή μετά τα κατώτερα των προβλέψεων αποτελέσματα στα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/ImgSrc-40-600x400.jpg)
Βουτιά μετοχής ΑΜD μετά τα αποτελέσματα για τα data centers
Η μετοχή της AMD υποχώρησε περίπου 6% στις εκτεταμένες συναλλαγές καθώς η εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις για το βασικό της τμήμα των data center
![Κινεζικές εταιρείες AI: Ποιες θα μπορούσαν να… μιμηθούν την DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_deepseek_china-600x352.png)
Ποιες κινεζικές εταιρείες AI θα μπορούσαν να... μιμηθούν την DeepSeek
Το DeepSeek συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές και συγκλόνισε τη Silicon Valley, αλλά είναι μόνο μία από τις κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ
![Λιανγκ Ουενφένγκ: Ο 40χρονος Ασιάτης που αλλάζει τον κόσμο της ΑΙ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Liang-Wenfeng-1500-800-600x320.jpg)
Λιανγκ Ουενφένγκ: Ο 40χρονος Ασιάτης που αλλάζει τον κόσμο της ΑΙ
Ο 40άρης ηλεκτρολόγος που δημιούργησε την DeepSeek «έβαλε τα γυαλιά» στο περιβόητο ChatGPT και έσπειρε τον πανικό στη Wall Street
![ΤΙΤΑΝ: Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ σε τεχνητή νοημοσύνη, PropTech και ClimateTech](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/ot_leon_kanellopoulosTITAN-600x352.png)
Επενδύσεις 40 εκατ. από ΤITAN σε ΑΙ, PropTech και ClimateTech
Η ΤΙΤΑΝ επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της και επιταχύνει τη στρατηγική καινοτομίας - Νέες Venture Capital επενδύσεις σε τομείς υψηλής δυναμικής