Το πρόβλημα της έλλειψης υποδομών και μαζικών επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα αλλά και την ανάγκη μετάβασης σε ένα βιώσιμο μοντέλο φιλοξενίας, με προτεραιότητα στην περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία, αναφέρθηκε ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank μιλώντας στο πλαίσιο της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στον ρόλο του τουρισμού στην ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ο κ. Καραβίας είπε:

Γιάννης Παράσχης (ΣΕΤΕ): Συγκρατημένα αισιόδοξος για νέα ρεκορ στον τουρισμό το 2024-αιχμές για το τέλος παρεπιδημούντων

«Ο τουρισμός είναι ο κλάδος που στήριξε τη χώρα στην κρίση θα ήταν πλεονασμός. Όπως επίσης είναι γνωστό, ότι τώρα καταγράφει διαδοχικά ρεκόρ – με την συνολική συμμετοχή του στο ΑΕΠ σε ιστορικά υψηλά. Ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που θα έχει συνέχεια. Ενώ το 2009, τα 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία ήταν το 15% του συνόλου, σήμερα αυτά έχουν ξεπεράσει το 25%. Διεθνή brands έρχονται στη χώρα μας για πρώτη φορά. Και ελληνικά brands επεκτείνονται ή σχεδιάζουν την επέκτασή τους εκτός συνόρων».

Βασικός πυλώνας της οικονομίας

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, ο τουρισμός είναι και θα παραμείνει βασικός πυλώνας της οικονομίας μας.

Αναφερόμενος δε στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, τόνισε:

«Τα ζητήματα σήμερα είναι διαφορετικής τάξης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της επιτυχίας. Το 2010 η Ελλάδα υποδέχθηκε 15 εκατομμύρια επισκέπτες. Πέρυσι άγγιξαν τα 33 εκατομμύρια . Φέτος, περιμένουμε άλλη μια χρονιά-ρεκόρ. Η διαχείριση μιας τέτοιας μεταβολής -εκτιμώντας μάλιστα ότι θα είναι μόνιμη και έχουμε στόχο η εισροή να αυξηθεί περαιτέρω- δεν είναι εύκολη. Μήπως δεν αντέχουμε την επιτυχία, λες και η Ελλάδα έχει να επιδείξει πολλές αντίστοιχες. Βλέπουμε πάντοτε τη σκοτεινή πλευρά; Παρατηρώ ότι αναπτύσσεται ένας δημόσιος διάλογος γύρω από τον λεγόμενο «υπερτουρισμό». Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τέτοιο ζήτημα. Ίσως ένας ή δύο προορισμοί, σε σχέση με κάποια συγκεκριμένη μορφή προσέλευσης τουριστών. Αλλά να το ανάγουμε σε καθολικό πρόβλημα είναι εκτός από ανακριβές, και αυτοκαταστροφικό».

Πρόβλημα υποδομών

Ο CEO της Eurobank εστίασε επίσης την προσοχή του στο πρόβλημα των υποδομών, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε γρήγορα μαζικές επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές», ενώ όπως είπε «ευτυχώς υπάρχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και τα άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια, αν τα αξιοποιήσουμε πλήρως και με σωστή στόχευση για το μέγιστο θετικό αντίκτυπο».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του βιώσιμου μοντέλου φιλοξενίας επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Χρειάζεται ρύθμιση ορισμένων πτυχών και να επιταχύνουμε τα πολλά σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει, με δική σας κυρίως πρωτοβουλία, για την μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο φιλοξενίας, με προτεραιότητα στην περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία. Θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις».

Καταλήγοντας τόνισε τα εξής:

«Είμαστε εδώ, πάντοτε στρατηγικός εταίρος του ΣΕΤΕ και του ελληνικού τουρισμού, για να τις υποστηρίξουμε με τεχνογνωσία στη χρηματοδότηση και με κεφάλαια. Με εθνικό σχεδιασμό για τις υποδομές, με ιδιωτικές πρωτοβουλίες από εσάς και με τη δική μας συμβολή ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να υποδεχτεί περισσότερους επισκέπτες, να τους προσφέρει ακόμη καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία και να στηρίξει μακροπρόθεσμα και βιώσιμα την ευημερία στην Ελλάδα – δεν χρειάζεται μιζέρια, χρειάζεται να στηρίξουμε τους πρωτοπόρους της μετάβασης στο τουριστικό προϊόν του μέλλοντος, που μπορεί να ταυτιστεί με την Ελλάδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας