Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή καθώς οι αγορές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο των αμερικανικών επιτοκίων να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν, αλλά οι δείκτες αναφοράς του αργού οδεύουν προς την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων δύο μηνών μετά από τις σταθερές προβλέψεις για τη ζήτηση αργού και καυσίμων.

ΙEA: Οι παγκόσμιες επενδύσεις καθαρής ενέργειας θα φτάσουν τα 2 τρισ. δολάρια το 2024

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 34 σεντς, ή 0,4%, στα 82,41 δολάρια το βαρέλι ενώ τα αντίστοιχα του αμερικανικού WTI έχασαν 41 σεντς, ή 0,5%, στα 78,21 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, το Brent και ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ κέρδισαν πάνω από 3% αυτή την εβδομάδα που είναι η καλύτερη από τις 5 Απριλίου.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) παρέμεινε σε μια πρόβλεψη για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024 και η Goldman Sachs προέβλεψε σταθερή ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

Αυτό βοήθησε να αντιστραφούν οι απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες προήλθαν από μια συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) για την έναρξη της μείωσης της παραγωγής μετά τον Σεπτέμβριο.

«Συνολικά, αυτή η εβδομάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσπάθεια ανάκαμψης για το πετρέλαιο», δήλωσε ο Tim Waterer, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην KCM Trade με έδρα την Αυστραλία.

«Δεν θα εκπλαγώ αν δω οι τιμές του πετρελαίου να κινούνται υψηλότερα από εδώ, ενώ οι προοπτικές ζήτησης συνεχίζουν να φαίνονται πιο αυξημένες. Πολλά μπορεί να εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η εικόνα της καλοκαιρινής ζήτησης στο βόρειο ημισφαίριο».

Παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στην αγορά, η Ρωσία δεσμεύτηκε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την παραγωγή βάσει του συμφώνου του ΟΠΕΚ+, μετά την ανακοίνωσή της ότι υπερέβη την ποσόστωσή της τον Μάιο.

Τροχοπέδη η απόφαση της Fed

Ωστόσο, το ράλι τιμών αυτή την εβδομάδα υποχώρησε αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διατηρεί σταθερά τα επιτόκια για άλλη μια συνεδρίασή της και μετέθεσε την έναρξη των μειώσεων επιτοκίων από τον Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε σε έκθεσή του την Τετάρτη ότι βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να κορυφώνεται έως το 2029, με ανώτατο όριο περίπου τα 106 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) προς το τέλος της δεκαετίας.

Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές αυξήθηκαν μετά την άποψη της Fed για τη μείωση των επιτοκίων, αλλά, όπως είπε, στο βαθμό που αυτό ενισχύει το δολάριο ΗΠΑ, θα μπορούσε να προσφέρει ένα μέτρο στήριξης στο Brent, έγραψαν αναλυτές του BMI σε σημείωμα.

Η αγορά εστιάζεται επίσης στις συνεχιζόμενες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, οι οποίες, εάν επιλυθούν, θα αμβλύνουν τις ανησυχίες για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό πετρελαίου από την περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities