Να σταματήσουν το sell off που τις “χτύπησε” χτες προσπαθούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς όμως να μπορούν να βρουν ένα σταθερό βηματισμό για να εκδηλώσουν αντίδραση.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,1%, με τον κλάδο της υγείας να κερδίζει 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,01% στις 8.164 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,05% στις 18.257 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,62% στις 7.660 μονάδες.

Οι εξελίξεις στη Γαλλία

Οι αγορές δείχνουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Γαλλία και στις πολιτικές εντάσεις που προκαλούνται κατά την προεκλογική περίοδο στην οποία μπήκε η χώρα. Η αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει κοινοβουλευτικές εκλογές, τρομάζει τους επενδυτές, καθώς υψηλή είναι η πιθανότητα νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος “Εθνικό Ράλι”.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε από 2,2% τον Απρίλιο σε 2,3% τον Μάιο στη Γαλλία. Το ποσοστό ήταν επίσης υψηλότερο από το 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 5,7%, από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των πετρελαιοειδών. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,3%, ελαφρώς υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα (1,2%).

Ο ΔΤΚ παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με την αύξηση 0,5% που καταγράφηκε τον Απρίλιο. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα, σημειώνοντας άνοδο 0,1% σε σύγκριση με 0,6% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, ο ΕνΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,6% τον Μάιο του 2024, από 2,4% τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές