Το ανοιχτό μέτωπο της εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, η διασφάλιση των αγροτικών κοινοτικών ενισχύσεων, η νέα ΚΑΠ και η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι οι «καυτές πατάτες», που παραλαμβάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).

Ο νέος υπουργός Κώστας Τσιάρας, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, με την ανάληψη του «χαρτοφυλακίου» του ΥπΑΑΤ, καλείται να βάλει σε τάξη μια σειρά από προβλήματα και εκκρεμότητες, αντιμετωπίζοντας τα σε μόνιμη και δίκαιη βάση.

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Δείτε όλα τα ονόματα

Στην κορυφή της λίστας τοποθετείται η εδώ και χρόνια προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς δεν έχει καταστεί εφικτή η εξυγίανσή του, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν φιλικές προς τις κυβερνήσεις διοικήσεις. Η απαίτηση για πλήρη εξυγίανση του, ώστε ο οργανισμός να λειτουργεί προς όφελος των παραγώγων με δικαιοσύνη και υπό πλήρη διαφάνεια, απαιτεί στοχευμένες κινήσεις, πλήρη αναδιάρθρωση και δύσκολες αποφάσεις.

Η δύσκολη «μάχη» για την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει να δοθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη ο Οργανισμός βρίσκεται σε επιτήρηση κινδυνεύοντας να χάσει την πιστοποίησή του, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ των επιδοτήσεων, που προορίζονται για τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς.

Αποκατάσταση της Θεσσαλίας

Από τις πιο δύσκολες προκλήσεις είναι η αποκατάσταση της Θεσσαλίας αλλά και ο κατευνασμός της αγανάκτησης και της αγωνίας του αγροτικού κόσμου. Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η θεομηνία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο φαίνεται ότι σε ένα βαθμό παραμένουν.

Κύρια επιδίωξη θα πρέπει να είναι να παραμείνει η Θεσσαλία ο «πνεύμονας» της παραγωγής της χώρας, ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην εγκαταλείψουν την περιοχή  τους. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να προχωρήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα έργα και οι παρεμβάσεις, που θα συμβάλλουν στην θωράκιση της Θεσσαλίας από πλημμυρικά φαινόμενα καθώς θα εξακολουθούμε να βιώνουμε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Μείζονος σημασίας αποτελεί και η επίλυση του υδατικού προβλήματος της περιοχής και η διαχείριση των υδάτινων πόρων,

Συσσωρευμένα προβλήματα

Στην ατζέντα της νέας ηγεσίας του ΥπΑΑΤ θα πρέπει να προστεθούν και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων για όσους μοχθούν και παράγουν και την ταυτόχρονη εκτόξευσή τους στο ράφι, τους ελέγχους στην αγορά και την επιβολή κυρώσεων σε όσους παρανομούν, τις ελληνοποιήσεις κ.ά.

Προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, τα οποία εντείνονται λόγω της έλλειψης επενδύσεων και των τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά και ιδιαιτεροτήτων μεταξύ των οποίων ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, το χαμηλό επίπεδο γεωργικής εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, έχει να «τρέξει» και τα νομοσχέδια που βρίσκονται εν εξελίξει και τα οποία αφορούν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το νέο κυρωτικό πλαίσιο, το θεσμικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, αλλά και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας