«Ανασχηματισμός Σκρέκα», θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί η κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, λίγες ημέρες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Το κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού ήταν ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, στον οποίο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χρέωσε την αποτυχία της κυβέρνησης να ρίξει τον πληθωρισμό, να ελέγξει το πρόβλημα της ακρίβειας. Και με απόφαση του ο βουλευτής από τα Τρίκαλα απομακρύνθηκε από το υπουργείο.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεν ήταν ερήμην του πρωθυπουργού. Για παράδειγμα η σύγκρουση με τις πολυεθνικές, η επιβολή προστίμων σε μεγάλες εταιρείες, οι αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών, το πλαφόν στα μικτά κέρδη εταιρειών σε κλάδους με βασικά καταναλωτικά αγαθά κλπ δηλαδή ευθείες ή έμμεσες παρεμβάσεις στην ελεύθερη αγορά αλλά και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, απαιτούσαν την έγκριση του πρωθυπουργού. Και ο κ. Μητσοτάκης την έδωσε. Κι επιπλέον φρόντιζε ανά τακτά διαστήματα να διαφημίζει και να επικοινωνεί αυτές τις παρεμβάσεις.
Η απομάκρυνση Σκρέκα, είναι προφανές ότι αποφασίστηκε, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πείσει όσους αποδοκίμασαν την κυβερνητική πολιτική στις εκλογές πώς έλαβε το μήνυμα και ό,τι κάτι θα κάνει…
Οι αλλαγές προσώπων σε μία κυβέρνηση σπάνια έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη. Εκτός αν πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις.
Αυτό που οι πολίτες επικροτούν ή αποδοκιμάζουν είναι οι πολιτικές.
Και η κυβέρνηση στο θέμα της ακρίβειας δεν δείχνει να αλλάζει στρατηγική. Το δείχνει κι ο πληθωρισμός με τις ανατιμήσεις να συνεχίζουν να τρέχουν και με την αγορά να προβλέπει πώς οι τιμές δεν θα αποκλιμακωθούν γρήγορα.
Άλλο ένα σημείο που φανερώνει την επιμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αναποτελεσματική πολιτική της είναι η άρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόσφατα ήταν κάθετος στη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα τρόφιμα. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από την αδυναμία ή ανυπαρξία του φορολογικού μηχανισμού να ελέγξει τη μετακύλιση της μείωσης στα ράφια. Και παρά το γεγονός πώς αυτή η στρέβλωση θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο μεταρρυθμιστικής πολιτικής, εντούτοις ο πρωθυπουργός προτιμά να αναλώνεται στη «θυσία Σκρέκα» παρά στο να κάνει σοβαρή και ουσιαστική δουλειά…
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας