Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βλέπουν λόγο ανησυχίας για την αναταραχή που έχει ξεσπάσει τις αγορές της Γαλλίας τις τελευταίες ημέρες,  σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Οι πηγές αναφέρουν ότι η αναταραχή που οδήγησε το spread μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων σε τροχιά για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί ποτέ και εξαφάνισε 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των μετοχών της χώρας παραμένει συγκρατημένη στα μάτια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και δεν έχουν γίνει καν συνομιλίες για την ενεργοποίηση εργαλείων κρίσης.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι αρκούδες επελαύνουν σε γαλλικές μετοχές και ομόλογα – «Καπνός» πάνω από 200 δισ.

Μετά την ήττα του κόμματός του από την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στις ευρωπαϊκές εκλογές την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές.

Η αντίδραση της αγοράς δεν περιορίστηκε στη Γαλλία, με τα spread ομολόγων άλλων μελών της ευρωζώνης όπως η Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα να διευρύνονται επίσης. Για την ΕΚΤ, οποιαδήποτε προοπτική μετάδοσης θα μπορούσε να ξυπνήσει μνήμες από την κρίση δημοσίου χρέους της περιοχής της προηγούμενης δεκαετίας.

Παρέμβαση από την ΕΚΤ

Αν η αναταραχή βγει εκτός ελέγχου η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να παρέμβει, εξετάζοντας το ενδεχόμενο χρήσης ενός από τα εργαλεία κρίσης που διαθέτει. Με δεδομένο ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η παρέμβαση θα μπορούσε να επεκταθεί σε κλίμακα που δεν επιχειρήθηκε ποτέ, και οποιαδήποτε ενέργεια θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση μιας νέας κυβέρνησης.

Η τελευταία φορά που οι αξιωματούχοι χρειάστηκε να καταφύγουν σε έκτακτα μέτρα ήταν μόλις πριν από δύο χρόνια, όταν εκτινάχθηκαν σε ύψη οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι μια «κρίση χρέους είναι πιθανή» εάν το εθνικιστικό κόμμα της Λεπέν νικήσει και επίσης προειδοποίησε ότι η νίκη για μια νεοσύστατη αριστερή συμμαχία θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλο , εν τω μεταξύ, είπε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει γρήγορα την οικονομική της πολιτική.

Μέρες του 2022

Τον Ιούνιο του 2022, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν πολύ γρήγοροι στην αντιμετώπιση της κρίσης ομολόγων της Ιταλίας.

Μέσα σε λίγες μέρες, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είχε συγκαλέσει μια συνάντηση κρίσης που διεξήγαγε από το υπόγειο ενός ξενοδοχείου στο Λονδίνο για να εξασφαλίσει τη συμφωνία για ένα νέο εργαλείο κρίσης που αποσκοπεί στην αποτροπή του κατακερματισμού στην ευρωζώνη – το λεγόμενο Μέσο Προστασίας Μεταφοράς, TPI.

Η δημιουργία αυτού του μέσου και η ύπαρξη άλλων μπορεί να είναι ένα στοιχείο καθησυχασμού που επιτρέπει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παραμείνουν αισιόδοξοι και να παρακολουθούν από το περιθώριο.

Ωστόσο, η πρόσφατη αναταραχή οδήγησε σε αυξημένες συζητήσεις μεταξύ επενδυτών και αναλυτών σχετικά με τις συνθήκες πιθανής ενεργοποίησης του TPI, ακόμη κι αν πολλοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

«Εάν σοβαρά γαλλικά δημοσιονομικά λάθη πυροδοτήσουν μια έκρηξη στις διαφορές αποδόσεων, η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι απρόθυμη να χρησιμοποιήσει αμέσως αυτό το μέσο», έγραψε αυτή την εβδομάδα σε σημείωμα ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «πολύ αμφιλεγόμενο», εντός της ΕΚΤ και στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Ερωτηθείσα για την κατάσταση στη Γαλλία, η Λαγκάρντ είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι δεν ήθελε να σχολιάσει τις εγχώριες πολιτικές καταστάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή