Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο 2%, παρόλο που η πρόοδος τους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι ανώμαλη, εκτιμά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι αυτή η αισιοδοξία επέτρεψε στους διαμορφωτές πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προέρχονται από τη γενέτειρά της Γαλλία, όπου οι μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.

«Σφίγγα» η Λαγκάρντ για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων

«Έχουμε όντως πολλές προκλήσεις, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι τώρα οδεύουμε προς μια αποπληθωριστική πορεία» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα «υπάρξουν ανωμαλίες στον δρόμο».

«Αλλά είναι σίγουρα σε πτωτική πορεία», υπογράμμισε.

Επιφυλάξεις

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί, η ευρωπαίοι τραπεζίτες είναι επιφυλακτικοί στο να σχεδιάσουν μια πορεία για τα επιτόκια μετά την πρώτη μείωση της περασμένης εβδομάδας. Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό που προέρχεται από την αύξηση των μισθών, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα σχέδια άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών παραμένει υψηλή.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους και η Λαγκάρντ είπε ότι «εκτός εάν έχουμε ένα μεγάλο σοκ ή εάν δεν έχουμε καθοδικούς κινδύνους που υλοποιούνται τους επόμενους μήνες, αυτή είναι η πορεία».

Μιλώντας νωρίτερα την Παρασκευή στην εκδήλωση στο Ντουμπρόβνικ, ο Πορτογάλος Mario Centeno —συνήθως μία από τις πιο μετριοπαθείς φωνές του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ— ζήτησε σύνεση για περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού. Ο Σλοβένος ομόλογός του, Bostjan Vasle, είπε ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό που αυξήθηκαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή