Ο 31χρονος δισεκατομμυριούχος και πρόεδρος της Czechoslovak Group (CSG), Μιχάλ Στρναντ, ο οποίος βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά της μονάδας πυρομαχικών για μικρά όπλα της Vista Outdoor στις ΗΠΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον και έχει εμπλακεί σε έναν άκρως πολιτικό πόλεμο προσφορών. Η CSG είναι ένας από τους αμυντικούς ομίλους που έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στην προσπάθεια της Δύσης να εξοπλίσει την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, η επιδίωξή της για αγορά της Kinetic με μια προσφορά 2 δισ. δολαρίων, η οποία προμηθεύει κυρίως πυρομαχικά για όπλα και τουφέκια που χρησιμοποιούνται από κυνηγούς και αστυνομικούς, έχει φέρει στο προσκήνιο τις αμερικανικές ανησυχίες για την ξένη ιδιοκτησία κατασκευαστών όπλων σε μια εποχή παγκόσμιας έλλειψης όπλων και βλημάτων, αναφέρουν οι Financial Times.

Royal Mail: Η εταιρεία που εφηύρε το γραμματόσημο στα χέρια κροίσου από την Τσεχία [γράφημα]

Ρεπουμπλικανικά πυρά

Μετά τη συμφωνία με τη Vista, η CSG δέχθηκε επιθέσεις από Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς για «βιομηχανική κατασκοπεία» και «δεσμούς με ξένους αντιπάλους», κατηγορίες που ο Στρναντ απορρίπτει σθεναρά. Ταυτόχρονα, η Vista έχει προσελκύσει αντιπροσφορές, με μία να προβάλλεται ως η «αμερικανική εναλλακτική» και η άλλη από έναν πλούσιο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Στρναντ δέχεται ότι η κριτική που ασκείται από τους Ρεπουμπλικανούς στη συμφωνία του έρχεται ενόψει των αμερικανικών εκλογών. «Καταλαβαίνουμε ότι στους πολιτικούς αρέσει να επιλέγουν θέματα που προσελκύουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα ή τη σημασία τους για την επιχείρηση», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Τα «μαύρα» σημεία της GSC

Στο παρελθόν, τοπικά ερευνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει την CSG με αποστολές όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο βρίσκεται υπό καθεστώς εθελοντικού εμπάργκο όπλων από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η GSC λέει ότι δεν της έχουν επιβληθεί ποτέ κυρώσεις για εμπορία στρατιωτικού υλικού.

Η CSG έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή ήταν ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της εκστρατείας του Μίλος Ζέμαν, του πρώην προέδρου της Τσεχίας, ο οποίος πίεζε για ισχυρότερους δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Πεκίνο. Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός άνδρας εγκατέλειψε το αξίωμά του το 2023. Ο τσεχικός όμιλος ιδρύθηκε το 1995 από τον πατέρα του, Γιάροσλαβ, ο οποίος άρχισε να εμπορεύεται σίδερα που συλλέχθηκαν από το πρώην σοβιετικό μπλοκ, ιδίως όπλα που έγιναν πλεονάζον στρατιωτικό απόθεμα τη δεκαετία του 1990. Η CSG εξακολουθεί να πωλεί ανακατασκευασμένα σοβιετικά άρματα T-72.

Η εταιρεία επεκτάθηκε στην παραγωγή πυρομαχικών το 2012, μισθώνοντας κρατικά εργοστάσια στη γειτονική Σλοβακία. Περίπου την ίδια περίοδο η CSG αγόρασε εγχώριες εταιρείες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης μιας εταιρείας κατασκευής σιδηροδρομικού υλικού και της Tatra, μιας τσέχικης εταιρείας κατασκευής φορτηγών που είναι μία από τις παλαιότερες εταιρείες κατασκευής οχημάτων στην Ευρώπη.

Προμετωπίδα στην ουκρανική ενίσχυση

Η CSG ηγείται τώρα της πρωτοβουλίας της Δύσης υπό την ηγεσία της τσεχικής κυβέρνησης για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία, αλλά τα ζητήματα εφοδιασμού έχουν επίσης επιβραδύνει τις προσπάθειές της.

Ο πιθανός αντίκτυπος αυτής της παγκόσμιας έλλειψης πυρομαχικών στη διαθεσιμότητα των προϊόντων στην Αμερική είναι ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από την αντίθεση της Εθνικής Ένωσης Σερίφηδων των ΗΠΑ στην αγορά της Kinetic από την CSG. Ωστόσο ο Στρναντ δεσμεύεται να διατηρήσει ανεξάρτητα τα αμερικανικά εμπορικά σήματα και τις εγκαταστάσεις παραγωγής για την εξυπηρέτηση των δικών της πελατών.

Η Vista απέρριψε μια προσφορά για αγορά ολόκληρης της εταιρείας έναντι 3 δισ. δολαρίων από την επενδυτική εταιρεία MNC Capital Partners με έδρα το Ντάλας, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση. Ο Τζέφερι Χίλντεμπραντ, ένας από τους πλουσιότερους δωρητές της προεδρικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, έχει επίσης μπει στη μάχη με μια ανεπίσημη προσέγγιση. Το διοικητικό συμβούλιο της Vista συνέχισε να προκρίνει τη συμφωνία με την CSG, αλλά δήλωσε επίσης ότι θα μελετήσει την προσφορά του Χίλντεμπραντ.

Να σημειωθεί πως το 2018 η GSC είχε αγοράσει τις αμερικανικές εγκαταστάσεις της ιταλικής εταιρείας παρασκευής πυρομαχικών Fiocchi.

Λίγα λόγια για τον Μιχάλ Στρναντ

Ο Μιχάλ Στρναντ είναι ο ιδιοκτήτης του Czechoslovak Group, ενός ομίλου στον οποίο δραστηριοποιείται εδώ και δέκα χρόνια. Ως ιδιοκτήτης του 100% της εταιρείας και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ο Στρναντ επικεντρώνεται κυρίως σε νέες εξαγορές και βασικά επιχειρηματικά σχέδια. Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος μετατράπηκε σε μια διαφοροποιημένη εταιρεία συμμετοχών που δραστηριοποιείται στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, των σιδηροδρόμων, της αεροδιαστημικής και της άμυνας.

Ο Μιχάλ Στρναντ εντάχθηκε στην εταιρεία του πατέρα του το 2011 και σταδιακά κατέλαβε διάφορες θέσεις, χάρη στις οποίες γνώρισε άριστα τον Όμιλο. Το 2015 έγινε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Czechoslovak Group και το 2018 ιδιοκτήτης της, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η περιουσία του υπολογίζεται στα 4,4 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή