Έφθασε η στιγμή της αλήθειας για την εξαγορά της Avramar, με την προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από πλευράς ενδιαφερόμενων επενδυτών να λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα.

Ενώ ολόκληρος ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αγωνιά για την τύχη του «εθνικού πρωταθλητή», καθώς μια στραβοτιμονιά μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στον ΟΤ ότι στην πρώτη και καθοριστική φάση για την διάσωση της Avramar μέσω πώλησης έχουν «κλειδώσει» τουλάχιστον πέντε συμμετοχές.

Avramar: Πόσα έμειναν στα ταμεία από το δάνειο γέφυρα των 20 εκατ. – Πώς προχωράει η διαδικασία πώλησης

Αρχικά για τη διαγωνιστική διαδικασία, που «τρέχει» η Deloitte, ενδιαφέρθηκαν περί τα 10 επενδυτικά σχήματα αλλά κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους υπαναχώρησαν. Έτσι μένει να δούμε πόσοι και ποιοι θα καταθέσουν τελικά μη δεσμευτικές προσφορές, καθώς μπορεί ο αριθμός να ανέβει κατά έναν ή δύο. Βεβαίως όλα θα κριθούν πόσοι και με τι όρους θα συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο της υποβολής δεσμευτικής προσφοράς.

Οι μνηστήρες

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την εξαγορά της Avramar, η οποία προήλθε από την συγχώνευση των τριών ηγέτιδων δυνάμεων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας: Νηρεύς, Σελόντα και Ανδρομέδα, είναι το ισπανικό fund Atitlan που φέρεται να κατεβαίνει με κοινή πρόταση μαζί με την επενδυτική εταιρεία ADQ του Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς στους υποψηφίους που θα καταθέσουν μη δεσμευτική προσφορά φέρεται ότι συμπεριλαμβάνεται άλλο ένα σχήμα με αραβικά κεφάλαια, ενώ o ισπανικός όμιλος Profand, στον έλεγχο του οποίου έχει περάσει από το 2022 η Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς εκτιμάται ότι θα συμμετέχει επίσης στην πρώτη φάση του διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση του δεύτερου μεγαλύτερου «παίκτη» του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, της Philosofish, έχει εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον της για την πρώτη τη τάξη εταιρεία. Ωστόσο θα κάνει κίνηση στην περίπτωση που προκριθεί το σενάριο του διαμελισμού της Avramar και όχι της πώλησης εν συνόλω.

Επίσης «κομμάτια» της Avramar ενδεχομένως να εποφθαλμιά και η Ίριδα που εξαγόρασε την εταιρεία Γαλαξίδι.

Το χρονοδιάγραμμα

Ακόμη κι όλα πάνε «ρολόι» από δω και πέρα, το σίγουρο είναι πως το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει οι πιστώτριες τράπεζες για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στον Σεπτέμβριο έχει ανατραπεί και πλέον ο στόχος μετατίθεται για το τέλος της χρονιάς.

Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα ζητήσουν minimum δύο μήνες ώστε να ελέγξουν τα οικονομικά δεδομένα, τα αποθέματα –το σημαντικότερο στοιχείο της περιουσίας της Avramar- και τις εγκαταστάσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Σε κάθε περίπτωση το «αγκάθι» αλλά και το «κλειδί» στην προσπάθεια διάσωσης είναι οι υπέρογκες υποχρεώσεις που κουβαλάει η εταιρεία, οι οποίες υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ, εξ ου και θεωρείται δεδομένο πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να κάνουν σοβαρό «κούρεμα».

Η χρηματοδότηση

Πλέον η εταιρεία δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, αφού η «ένεση» ρευστότητας που δέχθηκε πρόσφατα από τις τράπεζες μέσω του δανείου-γέφυρα 20 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα παρά για λίγους μήνες.

Η εταιρεία παρά τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει εκτιμάται πως έχει σημαντικές προοπτικές και μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο. Πρόκειται άλλωστε για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειες με εδραιωμένη παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και σημαντικό δίκτυο διανομής. Αρκεί όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς ο αγοραστής να έχει στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό και περί τα 45-50 εκατ. ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια που να το υποστηρίξουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις