Τα exits από τον Πύργο του Πειραιά, το Μινιόν και το πρώην κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) έχει δρομολογήσει η Dimand και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τρία family offices και δύο μεγάλοι ξένοι επενδυτές χωρίς παρουσία στον κλάδο των ελληνικών ακινήτων.

Dimand: Συμφωνία Alkanor με Alpha Bank για ομολογιακό 28 εκατ. ευρώ – Ανακατασκευή του Μινιόν

Παράλληλα ο κος Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της εισηγμένης, ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων πως η Dimand θα ανακοινώσει δύο νέες στρατηγικές συμφωνίες στο real estate, την πρώτη εντός 15 ημερών και τη δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για συμβόλαια μειωμένου ρίσκου. Δηλαδή έργα που θα προκύψει πιο γρήγορα ο μισθωτής ή και ο τελικός αγοραστής.

Ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ από 3+2 exits

Πιο αναλυτικά για τον Πύργο του Πειραιά, που μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι πλήρως μισθωμένος, η Dimand συζητά με τρεις υποψηφίους αγοραστές, ενώ για το αναγεννημένο Μινιόν, το οποίο θα εγκαινιαστεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με δύο. Επίσης δύο είναι οι ενδιαφερόμενοι για το πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ, που ανακατασκευάστηκε και έχει μισθωθεί στα ΕΛΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι το Μινιόν εξαιρουμένων των κατοικιών στο ανεξάρτητο κτίριο στη Δώρου έχει ενοικιαστεί σε Inditex (Zara) και ΔΕΗ.

Πριν από αυτές τις κινήσεις θα παραδοθεί στην PwC τον Ιούνιο το νέο γραφειακό συγκρότημα στην Κηφισίας, το οποίο έχει ήδη πωληθεί στη Eurobank, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα παραδοθεί το hub 26 στη Θεσσαλονίκη (γραφεία 25.000 τ.μ.) με αγοραστή την Prodea Investments.

Η ρευστότητα της Dimand από τα 5 exits αναμένεται να ενισχυθεί κατά 100 εκατ. ευρώ με την κερδοφορία στα 35 εκατ. ευρώ.

Ξεκίνησαν οι μισθώσεις στη Softex

Παράλληλα «τρέχει» η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της Softex στο Βοτανικό με τη μετατροπή του σε συγκρότημα μεικτών χρήσεων.

Εκεί πρόκειται να κατασκευαστούν κτίρια γραφείων έως 48.000 τ.μ., ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί η μίσθωση 14.000 τ.μ. με δύο χρήστες, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση επιπλέον 11.000 τ.μ.

Για εγκατάσταση στον Βοτανικό ενδιαφέρον υπάρχει από πανεπιστήμια του εξωτερικού και αν υπάρξει συμφωνία το campus θα καταλαμβάνει περί τα 15.000 τ.μ. από τα 48.000 τ.μ του έργου, ενώ σε άλλο τμήμα του ακινήτου θα αναπτυχθούν φοιτητικές κατοικίες αλλά και χρήσεις εστίασης, παιδικού σταθμού κ.λπ. Τον Σεπτέμβριο του 2025 θα παραδοθούν οι πρώτοι χώροι και τέλος 2026 όλο το συγκρότημα.

Στις ράγες το Skyline

Έως το Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται το closing στο Skyline, το 65% του οποίου έχει αγοραστεί από τις Dimand (55%), Premia Properties (25%) και EBRD (20%) έναντι 438 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να διατηρεί το 35%.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν αλλάξει χέρια περίπου τα μισά από τα ακίνητα του πακέτου – μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά κτίρια επί των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου. Από το πακέτο του Skyline εξαιρέθηκε το ακίνητο στη συμβολή Σταδίου και Κοραή, όπου θα στεγαστούν γραφεία της Alpha Bank.

Θυμίζουμε ότι το Skyline, ένα τα μεγαλύτερα έργα μεταβίβασης χαρτοφυλακίου καθαρών και τακτοποιημένων ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, έχει «προίκα» περίπου 700 ιδιοκτησίες.

Πρόκειται κυρίως για ακίνητα εμπορικής χρήσης, ενώ τα 270 είναι οικιστικά – από βίλες έως διαμερίσματα – σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable