Την υλοποίηση επενδύσεων 1 δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία, μέχρι το 2029, τόσο για την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών, όσο και για τη συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G σε όλη την επικράτεια προβλέπει ο επενδυτικός σχεδιασμός της Vodafone Ελλάδος.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2021. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχει  υλοποιήσει περίπου 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και περίπου 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH.

Mεγάλο deal Vodafone – Microsoft σε τεχνητή νοημοσύνη, cloud και IoT

Στόχος της εταιρείας είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.

Ειδικότερα, η Vodafone Ελλάδος έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει οπτική ίνα σε περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο συνεχίζεται η κατασκευή σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας (ενδεικτικά η ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης), του Πειραιά (κέντρο) και της Θεσσαλονίκης (περιοχές Απόστολος Παύλος και πλατεία Ελευθερίας).

Τα έργα σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές (ενδεικτικά στην Αθήνα σε Ν. Κόσμο, Αλεξάνδρας αλλά και εκτός Αθήνας, δηλαδή Αχαρνές) το 2024 και ολοκληρώνονται μέσα στο 2025. Εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, αυτή την περίοδο η εταιρεία κατασκευάζει δίκτυο οπτικών ινών στην Πάτρα και την Κοζάνη, ενώ στους επόμενους μήνες ξεκινούν οι εργασίες σε Βόλο, Ιωάννινα και Βέροια.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, αναμένεται η σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών σε όλες αυτές τις περιοχές από το γ’ τρίμηνο του 2024 έως το 2025.

Υποθαλάσσια καλώδια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2023, η Vodafone έχει ολοκληρώσει το έργο των υποθαλασσίων καλώδιο σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, δίνοντας τη δυνατότητα σε 10 νησιά και πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες.

Η Vodafone ανέλαβε την προσαιγιάλωση του καλωδιακού συστήματος 2Africa, μία από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες υποδομές οπτικών ινών για την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα έργο που προβλέπει την κατασκευή, λειτουργία και μίσθωση ενός νέου, ουδέτερου σταθμού προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στο Τυμπάκι της Κρήτης, με στόχο τη σύνδεση της Ελλάδας με μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή καλωδιακά συστήματα και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη.

Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων στη νότια Κρήτη, ο οποίος θα συνδεθεί με το Ηράκλειο μέσω της κατασκευής νέου αγωγού μήκους 30 χιλιομέτρων και νέων οπτικών ινών 280 μήκους χιλιομέτρων, καθιστώντας τον σταθμό του Τυμπακίου κεντρικό κόμβο συνδεσιμότητας στην περιοχή.

Σύσταση της Fiber2All

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2023, συστάθηκε η Fiber2All, 100% θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, αποκλειστικά για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, προκειμένου ο Όμιλος να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες high-speed internet.

Η νέα εταιρεία έχει αποκλειστικό αντικείμενο τον σχεδιασμό, την κατασκευή, και τη χονδρική πώληση της υποδομής οπτικών ινών, εστιάζοντας στην επιτάχυνση της επέκτασης και τον μετασχηματισμό του δικτύου, με μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, απαρτιζόμενη από το πλέον καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Μέσω της απόσχισης, η Vodafone αναμένει την επιτάχυνση της επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, καθώς η «Fiber2All» στοχεύει αποκλειστικά σε αυτή την δραστηριότητα, μέσω εξειδικευμένου προσωπικού και συνεργατών.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2024, η Vodafone Ελλάδος είχε έσοδα ύψους 1,013 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 5,1% σε σχέση με τα 964 εκατ. ευρώ που είχε καταγράψει κατά το αντίστοιχο περυσινό οικονομικό έτος, δηλαδή Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους, τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδας σημείωσαν οργανική ανάπτυξη ύψους 10,2 %, και διαμορφώθηκαν στα 239 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στα 144 εκατ. ευρώ από 137 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAaL), ανήλθαν στα 201 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και επιβαρύνσεων από ανεξόφλητα συμβόλαια πελατών.

Σε ότι αφορά την πελατειακή βάση της Vodafone Ελλάδος, σε επίπεδο κινητής τηλεφωνίας, αυξήθηκε κατά 146.000 πελάτες και έφτασε τα 4,309 εκατ., με την εταιρεία να προσθέτει 19.000 συνδρομητές το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι συνδρομητές συμβολαίου αντιπροσωπεύουν το 45,4% των πελατών της εταιρείας

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στη χρήση δεδομένων, της τάξης του 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φτάνοντας στα 453 PetaByte.

Η πελατειακή βάση της σταθερής τηλεφωνίας παρέμεινε σχετικά σταθερή, με 934.000 πελάτες στις σταθερές συνδέσεις. Τέλος, στη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα Vodafone TV η πελατειακή βάση ξεπέρασε τους 200.000 συνδρομητές, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία δεν προσφέρει αθλητικό περιεχόμενο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας