![Vodafone: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2029 στην υποδομή οπτικών ινών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/Vodafone_headquarters2_original-scaled.jpg)
Την υλοποίηση επενδύσεων 1 δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία, μέχρι το 2029, τόσο για την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών, όσο και για τη συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G σε όλη την επικράτεια προβλέπει ο επενδυτικός σχεδιασμός της Vodafone Ελλάδος.
Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2021. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχει υλοποιήσει περίπου 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και περίπου 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH.
Mεγάλο deal Vodafone – Microsoft σε τεχνητή νοημοσύνη, cloud και IoT
Στόχος της εταιρείας είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.
Ειδικότερα, η Vodafone Ελλάδος έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει οπτική ίνα σε περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο συνεχίζεται η κατασκευή σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας (ενδεικτικά η ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης), του Πειραιά (κέντρο) και της Θεσσαλονίκης (περιοχές Απόστολος Παύλος και πλατεία Ελευθερίας).
Τα έργα σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές (ενδεικτικά στην Αθήνα σε Ν. Κόσμο, Αλεξάνδρας αλλά και εκτός Αθήνας, δηλαδή Αχαρνές) το 2024 και ολοκληρώνονται μέσα στο 2025. Εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, αυτή την περίοδο η εταιρεία κατασκευάζει δίκτυο οπτικών ινών στην Πάτρα και την Κοζάνη, ενώ στους επόμενους μήνες ξεκινούν οι εργασίες σε Βόλο, Ιωάννινα και Βέροια.
Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, αναμένεται η σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών σε όλες αυτές τις περιοχές από το γ’ τρίμηνο του 2024 έως το 2025.
Υποθαλάσσια καλώδια
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2023, η Vodafone έχει ολοκληρώσει το έργο των υποθαλασσίων καλώδιο σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, δίνοντας τη δυνατότητα σε 10 νησιά και πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες.
Η Vodafone ανέλαβε την προσαιγιάλωση του καλωδιακού συστήματος 2Africa, μία από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες υποδομές οπτικών ινών για την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα έργο που προβλέπει την κατασκευή, λειτουργία και μίσθωση ενός νέου, ουδέτερου σταθμού προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στο Τυμπάκι της Κρήτης, με στόχο τη σύνδεση της Ελλάδας με μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή καλωδιακά συστήματα και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη.
Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων στη νότια Κρήτη, ο οποίος θα συνδεθεί με το Ηράκλειο μέσω της κατασκευής νέου αγωγού μήκους 30 χιλιομέτρων και νέων οπτικών ινών 280 μήκους χιλιομέτρων, καθιστώντας τον σταθμό του Τυμπακίου κεντρικό κόμβο συνδεσιμότητας στην περιοχή.
Σύσταση της Fiber2All
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2023, συστάθηκε η Fiber2All, 100% θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, αποκλειστικά για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, προκειμένου ο Όμιλος να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες high-speed internet.
Η νέα εταιρεία έχει αποκλειστικό αντικείμενο τον σχεδιασμό, την κατασκευή, και τη χονδρική πώληση της υποδομής οπτικών ινών, εστιάζοντας στην επιτάχυνση της επέκτασης και τον μετασχηματισμό του δικτύου, με μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, απαρτιζόμενη από το πλέον καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Μέσω της απόσχισης, η Vodafone αναμένει την επιτάχυνση της επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, καθώς η «Fiber2All» στοχεύει αποκλειστικά σε αυτή την δραστηριότητα, μέσω εξειδικευμένου προσωπικού και συνεργατών.
Τα οικονομικά αποτελέσματα
Για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2024, η Vodafone Ελλάδος είχε έσοδα ύψους 1,013 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 5,1% σε σχέση με τα 964 εκατ. ευρώ που είχε καταγράψει κατά το αντίστοιχο περυσινό οικονομικό έτος, δηλαδή Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023.
Κατά το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους, τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδας σημείωσαν οργανική ανάπτυξη ύψους 10,2 %, και διαμορφώθηκαν στα 239 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στα 144 εκατ. ευρώ από 137 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAaL), ανήλθαν στα 201 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και επιβαρύνσεων από ανεξόφλητα συμβόλαια πελατών.
Σε ότι αφορά την πελατειακή βάση της Vodafone Ελλάδος, σε επίπεδο κινητής τηλεφωνίας, αυξήθηκε κατά 146.000 πελάτες και έφτασε τα 4,309 εκατ., με την εταιρεία να προσθέτει 19.000 συνδρομητές το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι συνδρομητές συμβολαίου αντιπροσωπεύουν το 45,4% των πελατών της εταιρείας
Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στη χρήση δεδομένων, της τάξης του 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φτάνοντας στα 453 PetaByte.
Η πελατειακή βάση της σταθερής τηλεφωνίας παρέμεινε σχετικά σταθερή, με 934.000 πελάτες στις σταθερές συνδέσεις. Τέλος, στη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα Vodafone TV η πελατειακή βάση ξεπέρασε τους 200.000 συνδρομητές, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία δεν προσφέρει αθλητικό περιεχόμενο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Βιομηχανικές περιοχές: Σύσκεψη βουλευτών της ΝΔ και εκπροσώπων του ΠΑΣΕΒΙΠΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/1213-600x450.jpg)
Διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 4982/22 για τις βιομηχανικές περιοχές ζητούν οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ
Οι βουλευτές της ΝΔ μαζί με εκπροσώπους του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης «ώστε να διαμορφωθεί ενα βιώσιμο μέλλον» για τις βιομηχανικές περιοχές
![Miele Hellas: Επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Miele-600x400.jpg)
Η Miele Hellas επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία
Η επιτυχημένη πορεία της Miele Hellas οδηγεί σε ανάληψη της νέας αρμοδιότητας του νέου Miele Cluster Adria Aegean
![Jumbo: Αυξήθηκαν κατά 11% οι πωλήσεις τον Ιανουάριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/jumbo55.png)
Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις τον Ιανουάριο
Αυξημένες 15% οι πωλήσεις στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Τι αναφέρει η διοίκηση της Jumbo
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![ΑΧΙΑ για Πειραιώς: Μια εύστοχη στρατηγική κίνηση εν μέσω πιέσεων των επιτοκιακών εσόδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_peiraios_megalou333-600x352.png)
ΑΧΙΑ για Πειραιώς: Μια εύστοχη στρατηγική κίνηση εν μέσω πιέσεων των επιτοκιακών εσόδων
Το σενάριο της απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2025 - Βραχυπρόθεσμες προκλήσεις
![Public: Δύο νέα “Public + home” καταστήματα σε Ίλιον και Ηράκλειο Κρήτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_Publichome_Ηράκλειο-600x400.jpg)
Δύο νέα “Public + home” καταστήματα σε Ίλιον και Ηράκλειο Κρήτης
Τα νέα μεγάλα “Public + home” αποτελούν μέρος του τριετούς επενδυτικού πλάνου των €10 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρία
![Profile Software: Νέο κέντρο ερευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/profile-software-600x300.webp)
Νέο κέντρο R&D στην Πάτρα για την Profile Software
Το νέο κέντρο R&D της Profile Software θα εστιάζει στη δημιουργία Χρηματοοικονομικών και Επιχειρησιακών λύσεων με χρήση AI και LLM
![Σούπερ μάρκετ: Αύξηση τζίρου 9% στα online – Τι προτιμούν οι καταναλωτές [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/online-supermarket-768x402-1-600x314.jpg)
«Άλμα» 9% στις πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ - Η δημοφιλής ημέρας [γραφήματα]
Ποιες κατηγορίες προϊόντων πρωταγωνιστούν στα online σούπερ μάρετ
![Goldman Sachs: Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών – Αναβαθμίζει την Alpha [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/golman-sachs-600x400.jpg)
Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs - Αναβαθμίζει την Alpha [πίνακες]
Η Goldman Sachs, υποβαθμίζει την Eurobank – «Αγορά» συστήνει για ΕΤΕ, Πειραιώς
![Motor Oil: Στην ΝRG το 35% της Κόρινθος Power – Στα 56 εκατ. ευρώ το τίμημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/MOTOROIL_Refineries_yerolymbos-29-600x399.jpg)
Motor Oil: Στην ΝRG το 35% της Κόρινθος Power – Στα 56 εκατ. ευρώ το τίμημα
Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η Motor Oil