Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας

Αναδρομή στο παρελθόν και τις εφιαλτικές στιγμές των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης έκανε χθες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο του ΤΜΕΔΕ.

«Η υποστήριξη του ελληνικού λαού στο ευρώ ποτέ δεν έπεσε κάτω από το 60%, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, ποτέ δεν πίστεψα πως θα βγούμε από το ευρώ. Όταν ακόμα και νομπελίστες οικονομολόγοι έλεγαν πως θα φύγουμε εγώ ήμουν σίγουρος πως θα μείνουμε», επεσήμανε, επιμένοντας πως η Ελλάδα καλώς μπήκε στο ευρώ. «Ακούω από πολλούς πως η χώρα μας υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της και δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ, αυτό δεν ισχύει, είχαμε κάνει σειρά μελετών τότε», ανέφερε.

Τα «ευλογημένα» μνημόνια

Ο Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να καταρρίψει την θεωρία πως «τα μνημόνια έφεραν την κρίση». «Τα μνημόνια βοήθησαν να βγούμε από την κρίση», επεσήμανε. «Να ναι καλά τα μνημόνια που προχώρησαν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού», τόνισε.

Ήσυχος ύπνος πλέον…

Ο κ. Στουρνάρας παράλληλα, «εξομολογήθηκε» πως πλέον τίποτα δεν ταράζει τον ύπνο του τα βράδια.

Το πράσινο χάσμα των 30 δισ. ευρώ…

Το… πράσινο καμπανάκι στον δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση έκρουσε στο χθεσινό συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

Εστιάζοντας στην πράσινη ανάπτυξη ο κ. Βέττας είπε ότι το κενό χρηματοδότησης – όταν τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης- μέχρι το 2030 είναι περίπου 30 δισ. ευρώ. «Το ποσό αυτό είναι σημαντικό

και δεν μπορεί να προέλθει μόνο από δημόσιο χρήμα, χρειάζονται διαδικασίες και πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τις χρηματοδοτήσεις», επεσήμανε.

…Και τα λελογισμένα ρίσκα των τραπεζών

Για τις τράπεζες, ανέφερε πως συνολικά πρέπει να πάρουν λελογισμένα ρίσκα στο δρόμο των πράσινων χρηματοδοτήσεων ενώ ταυτόχρονα τις κάλεσε να προχωρήσουν σε συνέργειες και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς (venture capitals κλπ)

—-

«Buyback»

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΔΕΗ που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου αναμφίβολα είναι ιστορική για τους μετόχους της.

Κι αυτό επειδή μετά από μία δεκαετία η εταιρεία επιστρέφει στην εποχή της διανομής μερισμάτων.

Το ΔΣ θα προτείνει στους μετόχους μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε, πως κερδισμένο με κάποια εκατομμύρια θα είναι και το ελληνικό δημόσιο.

Βέβαια, το ενδιαφέρον, επίσης σε αυτή τη γενική συνέλευση είναι η θέσπιση νέου προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών – «buyback», το οποίο θα έχει διάρκεια 24 μήνες. Και συγκεκριμένα θα κρατήσει από τις 4 Αυγούστου 2024 μέχρι τις 4 Αυγούστου 2026.

Ο ανώτατος αριθμός των μετοχών που ορίζεται για επαναγορά αντιστοιχεί στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 38.200.000 μετοχές. Το εύρος τιμών κυμαίνεται από τα 2,49 ευρώ μέχρι 29 ευρώ ανά μετοχή.

Απλά να σημειώσω ότι η τιμή της μετοχής χθες έκλεισε στα 10,97 ευρώ.

Καταστατικό

Αυτό επίσης που αλίευσα από τη θεματολογία της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων είναι και η τροποποίηση άρθρων του καταστατικού της εταιρείας.

Η διοίκηση επικαλούμενη τη μετατροπή της ΔΕΗ από εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε εταιρεία του ιδιωτικού τομέα επικεφαλής ενός μεγάλου πολυεθνικού και πολυσχιδούς ομίλου.

Ανάμεσα σε άλλα ενισχυμένες αρμοδιότητες αποκτά ο CEO, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να παρίσταται στις γενικές συνελεύσεις εταιρειών του ομίλου ψηφίζοντας τα θέματα των γενικών συνελεύσεων ως εκπρόσωπος του μετόχου, δηλαδή της ΔΕΗ.

Ισχυροποιείται ο ρόλος του CEO κ. Στάσση.

Ελευθερία κινήσεων

Η ΔΕΗ πλέον έχει αποκτήσει ελευθερία και ευελιξία στις προσλήψεις προσωπικού και στελεχών μετά τη νομοθεσία που θέσπισε πριν από περίπου 4 με 5 χρόνια η κυβέρνηση.

Και φυσικά δεν έχει και την υποχρέωση να ενημερώνει και δημόσια για τις προσλήψεις που κάνει.

Εντούτοις, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης, η διοίκηση θα ενημερώσει τους μετόχους για τις προσλήψεις που έκανε το 2023.

Οι προσλήψεις

Όπως προκύπτει από την ατζέντα των θεμάτων που έχει προγραμματίσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας η γενική διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του ομίλου κάνει γνωστό ότι το 2023 έγιναν 326 προσλήψεις. Από αυτές οι 267 αφορούσαν σε προσωπικό και οι 59 σε στελέχη.

Για τις προσλήψεις έγιναν αναρτήσεις αγγελιών για 290 άτομα εκ των οποίων οι 231 σε προσωπικό και οι 59 σε στελέχη.

Για τη διαδικασία των προσλήψεων η ΔΕΗ προχώρησε σε συνεντεύξεις μέσα από ειδικές επιτροπές που συγκρότησε ενώ στα κριτήρια που μέτρησε είναι: Η εκπαίδευση, η γνώση ξένης γλώσσας, οι εξειδικευμένες πιστοποιήσεις – ειδικές γνώσεις – επαγγελματικές άδειες, επαγγελματική εμπειρία, εντοπιότητα, δεξιότητες και ικανότητες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories