
Την καρέκλα του υπουργού Ανάπτυξης, που η ακρίβεια έχει μετατρέψει σε ηλεκτρική, αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον Κώστα Σκρέκα να βρίσκεται εντελώς εκτός από το κυβερνητικό «ρόστερ», πληρώνοντας όπως όλα δείχνουν το μάρμαρο της «πυρρείου νίκης» της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές.
Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Δείτε όλα τα ονόματα
Ο κος Θεοδωρικάκος, ο οποίος επανέρχεται στην κυβέρνηση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης έχει να διαχειριστεί πολλαπλά και μεγάλα στοιχήματα.
Βεβαίως όλα τα επισκιάζει η αντιμετώπιση του θέματος της ακρίβειας, αφού τα «μέτρα Σκρέκα» μπορεί να απέδωσαν σε επίπεδο αριθμών, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο στο πορτοφόλι των νοικοκυριών που συνεχίζουν να ταλανίζονται από τις υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στους πάγκους της λαϊκής, κάτι που αποτυπώθηκε και στις κάλπες.
Την ίδια ώρα ανοιχτά μέτωπα υπάρχουν και με την αγορά. Είναι χαρακτηριστικές οι δημόσιες δηλώσεις του προέδρου της βιομηχανίας τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ιωάννη Γιώτη, ότι προτιμά να μιλάει με το Κωστή Χατζηδάκη κι όχι με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, ήτοι με τον -πρώην πλέον- υπουργό Ανάπτυξης.
Υπό αυτές τις συνθήκες με την ανάληψη των καθηκόντων του, o νέος υπουργός θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ στην αγορά αλλά και για το ενδεχόμενο λήψης νέων παρεμβάσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο την τελευταία διετία, με τους πολίτες να ζουν ένα ανελέητο sticker shock (σ.σ. η έκπληξη που προκαλεί η αύξηση της τιμής ενός συγκεκριμένου προϊόντος).
Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει σε όλους τους τόνους τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, οι επιλογές του Τάκη Θεοδωρικάκου δεν είναι άπειρες.
Πόσο μάλλον δε όταν υπάρχει και έντονη κριτική από την πλευρά των επιχειρήσεων ότι τα κάποτε προσωρινά μέτρα έχουν αποκτήσει πλέον χαρακτήρα μονιμότητας, όπως το πλαφόν στο μεικτό κέρδος.
Μπροστά σ’ αυτές τις προκλήσεις ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού από το 2015 και μετά, επωμίζεται και με το δύσκολο έργο να πειστούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας εξ ου και οι αλλαγές… ακρίβειας.
Ας σημειωθεί ότι εκτός από την κεφαλή του υπουργείου Ανάπτυξης αλλαγές έχουμε και σε επίπεδο υφυπουργών καθώς αποχώρησε ο υφυπουργός Μάξιμος Σενετάκης και ανέλαβε η Ζωή Ράπτη.
Ποιος είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, γεννήθηκε το 1964 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το Λύκειο της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής. Πολιτικός ερευνητής, αναλυτής και σύμβουλος, από το 2000 ως το 2016 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης και πρόεδρος της εταιρείας GPO ΑΕ.
Είναι διδάκτορας δημοσίων πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου έως τον Ιούνιο του 2019 δίδασκε στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε τις Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ στην πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία, με ειδίκευση στην εκλογική κοινωνιολογία.
Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε διατελέσει Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του Προέδρου της ΝΔ από τον Οκτώβριο του 2015 και Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος από τον Οκτώβριο του 2016 ως τις νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουλίου 2019.
Τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη Υπουργός Εσωτερικών, ενώ τον Αύγουστο του 2021, είχε αναλάβει Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Στις εκλογές του 2023, εκλέχθηκε Βουλευτής B3 Νοτίου Τομέα Αθηνών.


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ