Ανοδικά κινήθηκαν οι προσδοκίες στη Βιομηχανία, καθώς ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών ανήλθε στις 109,2 μονάδες τον Μάιο, από 108,7 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, και υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (105,1 μον.), όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία για τον Ιούνιο 2024.

Βέττας (ΙΟΒΕ): Στο 2,1% η ανάπτυξη φέτος – Στο 3% ο πληθωρισμός

Το κλίμα βελτιώθηκε λόγω της ανόδου σε βιομηχανία, κατασκευές και λιανικό εμπόριο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις υπηρεσίες να υποχωρούν.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -43,8 μονάδες (από -41,7 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-34,5 μονάδες).

Η ανάπτυξη στο α΄τρίμηνο ήταν ισχυρότερη έναντι του προηγούμενο τριμήνου, λόγω της τόνωσης των πάγιων επενδύσεων. Ειδικότερα το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1%, μετά την ανάκαμψη 1,3% στο δ’ τρίμηνο του 2023 και ήταν η ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,5%).

Ανοδος επενδύσεων, έλλειμα στον εξωτερικό τομέα

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 5,7% λόγω της υποχώρησης των εξαγωγών αγαθών (-8,8%) και της ανόδου των εξαγωγών υπηρεσιών (1,5%).

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,1% , έναντι αύξησης 4,6% πέρυσι. Ετσι το έλλειμμα ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα €3,6 δισεκ. (ενισχυμένο κατά €1,7 δισεκ. το α’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με ένα έτος πριν).

Προβλέψεις για τον Δείκτη Βιομηχανίας

Νέα υποχώρηση προβλέπει το ΙΟΒΕ για το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση και ήπια εξασθένιση για τον δείκτη προβλέψεων για την παραγωγή. Ενισχυμένο προβλέπεται επίσης το θετικό ισοζύγιο για τις τιμές.

Όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ, η μικρή επιβράδυνση στους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, σε ένα ευμετάβλητο ευρωπαϊκό περιβάλλον, δεν έχει οδηγήσει σε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, το οποίο κινείται γενικά θετικά, ιδίως ως προς τις επιχειρηματικές προσδοκίες.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης για τα Καταναλωτικά αγαθά προβλέπεται να ενισχυθεί, λόγω παραγγελιών και αποθεμάτων, ενώ αναμένεται υποχώρηση για τα ενδιάμεσα αγαθά, και εντονότερη για τα κεφαλαιουχικά, λόγω κυρίως των πτωτικών προβλέψεων για την παραγωγή.

Επίσης το ΙΟΒΕ επισημαίνει τα ακόλουθα συμπεράσματα:

• Αύξηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Άνοδος 10,8% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 2,0% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 10,3% (y-o-y).

• Νέα μείωση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 21,4% τον Μάρτιο (y-o-y). Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα €3,5 δισεκ., από €3,3 δισεκ. ένα έτος πριν.

• Ήπια άνοδος της απασχόλησης στη Βιομηχανία το α’ τρίμ. του 2024, κατά 0,5% (y-o-y), έναντι ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1,8%, y-o-y). Από το Ειδικό Θέμα «Στοιχεία κύκλου εργασιών εγχώριας βιομηχανίας το α΄ τρίμηνο του 2024»:

• Οριακή άνοδος του δείκτη κύκλου εργασιών της Βιομηχανίας 0,1% το α΄ τριμ. 2024 στην Ελλάδα έναντι μείωσης 4,2% στην ΕΕ27.

• Σε τρέχουσες τιμές, αύξηση για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων 1,5% την ίδια περίοδο, από αύξηση 8,4% ένα έτος πριν. Υποχώρηση για τη Μεταποίηση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, κατά 3,1% σε συνέχεια ανόδου 12,5% ένα έτος πριν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News