Το ποδόσφαιρο σπάνια είναι μόνο ποδόσφαιρο. Tο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών ξεκινά στο Μόναχο την Παρασκευή, με τη διοργανώτρια Γερμανία να αντιμετωπίζει τη Σκωτία σε ένα πλαίσιο πολιτικής αναταραχής. Η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο, η πρωτοεμφανιζόμενη στο τουρνουά Γεωργία διχάζεται μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και, πριν από τον τελικό του Βερολίνου, η γαλλική ακροδεξιά μπορεί να εισέλθει στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 1944.

Αυτά τα ζητήματα θα μπουν στο γήπεδο. «Ο αθλητισμός είναι πάντα, τουλάχιστον έμμεσα, πολιτική», λέει ο διευθυντής του τουρνουά και πρώην Γερμανός αρχηγός Philipp Lahm.

Δύο από τις χώρες που αντιμετωπίζουν πολιτικές αναταραχές είναι οι αγαπημένες των bookmakers, η Αγγλία και η Γαλλία. Από τότε που διορίστηκε προπονητής της Αγγλίας το 2016, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έγινε η φωνή ενός νέου είδους αγγλικότητας: αντιπροσωπεύει ένα πολυπολιτισμικό έθνος, το οποίο μπορεί να τιμήσει τόσο τον βετεράνο παππού του όσο και τους νεαρούς μαύρους ποδοσφαιριστές της Αγγλίας.

Η Αγγλία του είναι επίσης σεμνή: δεν περιμένει να κερδίσει μόνο και μόνο επειδή εφηύρε το παιχνίδι. Αντίθετα, φιλοδοξεί να μάθει από πιο επιτυχημένους Ευρωπαίους αντιπάλους.

Αλλά αυτή η σεμνότητα γίνεται λιγότερο κατάλληλη. Η Αγγλία είναι πλέον αναμφισβήτητα το καλύτερο εργοστάσιο ταλέντων στην Ευρώπη. Οι τρεις παίκτες στο Euro 2024 με την υψηλότερη μεταγραφική αξία, όπως αξιολογήθηκε από το CIES Football Observatory με έδρα τη Λωζάνη , είναι όλοι νεαροί Άγγλοι: ο Jude Bellingham, ο Phil Foden και ο Bukayo Saka. (Ο Γάλλος σούπερ σταρ Kylian Mbappé ήρθε 15ος με βάση τη διάρκεια του συμβολαίου, αφού η κατάταξη του CIES καταρτίστηκε όταν επρόκειτο να μετακομίσει στη Ρεάλ Μαδρίτης με ελεύθερη μεταγραφή.)

Τόσο εκπληκτική είναι η ροή ταλέντων της Αγγλίας που η μισή ομάδα στη Γερμανία – συμπεριλαμβανομένων νέων όπως ο Cole Palmer και ο Kobbie Mainoo – δεν ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ πριν από 18 μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στη βασιλεία του Σάουθγκεϊτ ζητείται τρόπαιο. Αν δεν επιτευχθεί, οι Ευρωπαίοι οπαδοί μπορούν να απολαύσουν το παραδοσιακό τους  γέλιο προς τη Αγγλία. Θα μπορούσε μια πρόωρη αποτυχία – και το συνακόλουθο εθνικό hangover – να επηρεάσει τις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4 Ιουλίου, μια μέρα πριν από την έναρξη των προημιτελικών;

Οι Βρετανοί ψευδολόγοι έθεσαν για πρώτη φορά μια εκδοχή αυτής της ερώτησης το 1970, όταν το σημερινό Εργατικό Κόμμα έχασε απροσδόκητα τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν τέσσερις ημέρες αφότου η Δυτική Γερμανία έριξε την Αγγλία από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Τόνι Κρόσλαντ, υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, απέδωσε την ήττα των Εργατικών εν μέρει «στα δυσαρεστημένα εκατομμύρια του αγώνα της ημέρας ». Λίγοι ιστορικοί συμμερίζονται αυτήν την ανάλυση. Φέτος, με το Εργατικό Κόμμα να βρίσκεται πάνω από 20 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις, καμία απλή ποδοσφαιρική ήττα δεν θα μπορούσε να κινήσει το καντράν.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι στις 7 Ιουλίου, πριν από τους ημιτελικούς. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε να κερδίσει αρκετές έδρες για να ορίσει τον πρωθυπουργό. Εάν η Γαλλία είναι ακόμα στη διοργάνωση, μια νέα αντιμεταναστευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια εθνική ομάδα γεμάτη παίκτες μεταναστευτικής καταγωγής.

Οι δύο δυνάμεις έρχονται αντιμέτωπες κατά διαστήματα από το 1996 όταν ο ακροδεξιός ηγέτης Ζαν-Μαρί Λεπέν, πατέρας της Μαρίν, είπε: «Είναι λίγο τεχνητό να φέρνεις παίκτες από το εξωτερικό και να την αποκαλείς γαλλική ομάδα». Μερικοί από τους σημερινούς παίκτες μπορεί να μιλήσουν εναντίον της ακροδεξιάς, όπως έκανε ο Ζινεντίν Ζιντάν πριν από τις εκλογές του 2002.

Ο Γάλλος επιθετικός Ουσμάν Ντεμπελέ κάλεσε την Πέμπτη τον κόσμο να «πάνε να ψηφίσουν» στις βουλευτικές εκλογές. Χωρίς να αναφέρει την Εθνική Συσπείρωση, είπε: «Ο κώδωνας του κινδύνου έχει χτυπήσει. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούμε για να ψηφίσουμε».

Η Ουκρανία έχει μεγαλύτερα προβλήματα. Σε ένα επίσημο βίντεο που ανακοινώνει την ομάδα, στρατιώτες και απλοί πολίτες ανέφεραν τα ονόματα παικτών, πολλοί από τους οποίους προσφέρουν ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στη χώρα τους. Η ομάδα προκρίθηκε παρά το γεγονός ότι έπρεπε να προπονηθεί και να παίξει στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Όταν η Γεωργία — με την υποστήριξη του εξτρέμ της Νάπολι, Khvicha “Kvaradona” Kvaratskhelia — προκρίθηκε τον Μάρτιο, οι οπαδοί πανηγύρισαν στους δρόμους. Στη συνέχεια, η Τιφλίδα γέμισε με φιλοευρωπαίους διαδηλωτές που διαδήλωναν ενάντια στον λεγόμενο ρωσικό νόμο, ο οποίος αναγκάζει τις ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και τα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν κεφάλαια στο εξωτερικό να εγγραφούν ως «ξένοι πράκτορες».

Οι διαμαρτυρίες έσβησαν μετά την έγκριση του νόμου από το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα . Αλλά οι ποδοσφαιρικές νίκες θα μπορούσαν να γεμίσουν ξανά τους δρόμους, πιθανώς με πολιτικά αρνητικά αποτελέσματα.

Κάθε αγώνας του πρώτου γύρου είναι sold out. Εκατομμύρια άλλοι θα παρακολουθήσουν σε fan zones σε πλατείες πόλεων, πάρκα ή στην Πύλη του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου. Ωστόσο, πολλοί Γερμανοί είναι απελπισμένοι με τη δική τους ομάδα, η οποία παραπαίει μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου SINUS και του YouGov, το 39% συμφωνεί ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας τους έφτασε στο χαμηλότερο σημείο.

Μπορεί να υποτιμούν τις πιθανότητές τους. Το πλεονέκτημα έδρας αξίζει σχεδόν ένα γκολ ανά παιχνίδι στο διεθνές ποδόσφαιρο. Προσθέστε σε αυτό την επιστροφή στην εθνική ομάδα του πλέι μέικερ Τόνι Κρος, 34 ετών, για το τελευταίο του τουρνουά πριν αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο αυτό το καλοκαίρι. Το Euro 2024 πιθανότατα θα είναι επίσης το διεθνές αντίο για τον Κροάτη Λούκα Μόντριτς, 38 ετών, και τον Γάλλο N’Golo Kanté, 33, αν και ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο, 39 ετών, φαίνεται ότι σκοπεύει να παίζει για πάντα.

Ο πρώτος γύρος θα διαρκέσει ένα δεκαπενθήμερο ώστε να αναδειχθούν οι οκτώ από τις 24 αρχικές ομάδες. Μεγάλο μέρος αυτής της φάσης θα είναι χαμηλότερης ποιότητας από το ποδόσφαιρο των συλλόγων του Champions League και της αγγλικής Premier League. Τα διεθνή τουρνουά γίνονται το δεύτερο επίπεδο του αθλήματος, εν μέρει επειδή οι εθνικές ομάδες δεν διαθέτουν τον χρόνο προπόνησης των ομάδων για να βελτιώσουν την αλληλεπίδρασή τους.

Αλλά οι νοκ άουτ γύροι πρέπει να προσφέρουν θέαμα. Σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συμμετέχουν σχεδόν όλες οι καλύτερες εθνικές ομάδες του κόσμου, οι περισσότερες από τις οποίες παίζουν πλέον επιθετικό ποδόσφαιρο. Παρόλο που η ήπειρος γίνεται περιθωριακός παίκτης στη γεωπολιτική, το ποδόσφαιρο παραμένει κάτι που η Ευρώπη κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο εκτός από την Αργεντινή.