Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου UEFA 2024 (Euro 2024) που ξεκίνησε την Παρασκευή στη Γερμανία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι αναμένεται να φέρουν σημαντική αύξηση των δαπανών για ταξίδια (όπως αεροπορικές, τουριστικούς πράκτορες κ.ά.), ξενοδοχεία, εστιατόρια και γενικότερα την εστίαση (μπαρ, παμπ κ.λπ.) ευνοώντας τις οικονομίες Γερμανίας και Γαλλίας αντίστοιχα. Επιπλέον με την αύξηση στην τηλεθέαση για την παρακολούθηση των Ολυμπιακών Αγώνων και του Euro 2024 αυξάνονται οι δαπάνες σε εταιρείες που θέλουν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους σε μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο.

Οι δύο κορυφαίες αθλητικές εκδηλώσεις αναμένεται να προσελκύσουν συνολικά σχεδόν 20 εκατομμύρια επισκέπτες, αυξάνοντας τις δαπάνες για τουρισμό κατά περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμά σε έκθεσή της για τις δύο κορυφαίες αυτές αθλητικές διοργανώσεις ο οίκος Morningstar DBRS. Η επίδραση στις οικονομίες φαίνεται ήδη μάλιστα από τις τιμές των ξενοδοχείων οι οποίες κινούνται ήδη έντονα ανοδικά.

Euro 2024: Ελπίδες για μικρή αύξηση του ΑΕΠ στη Γερμανία το β΄τρίμηνο

«Παρά το γεγονός ότι θα διαρκέσουν μόνο μερικούς μήνες, πιστεύουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα φέρουν απτά έσοδα για τις εταιρείες ταξιδιών και φιλοξενίας που έχουν ισχυρή παρουσία στη Γαλλία και τη Γερμανία», αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες Παρισιού και UEFA Euro 2024: Νικητήριο δίδυμο για τους τομείς ταξιδιών και φιλοξενίας»

Οι τιμές των ξενοδοχείων «ζεσταίνονται»

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που πραγματοποιούνται στο Παρίσι από τις 16 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, είναι πιθανό να προσελκύσουν τη μερίδα του λέοντος αυτής της ανόδου στον διεθνή τουρισμό, εκτιμά ο οίκος.

Τα εκατομμύρια των τουριστών που αναμένεται να καταφτάσουν στη γαλλική πρωτεύουσα θα οδηγήσουν σε μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για καταλύματα με επακόλουθο για τις τιμές.

Στο Παρίσι, οι τιμές των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων έχουν αυξηθεί έως και 70% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2024. Ομοίως, στη Γερμανία, οι τυπικές τιμές δωματίων σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε στις 10 πόλεις υποδοχής του Euro 2024 έχουν αυξηθεί κατά 57% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του εξαμήνου έως τον Αύγουστο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar DBRS.

Η Accor, η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στην Ευρώπη με περίπου 1.700 ξενοδοχεία στη Γαλλία, αναμένει άνοδο 2% στα έσοδα για τις θυγατρικές της στη Γαλλία παρόλο που η άνοδος αυτή αντιπροσωπεύει οριακή μόνο βελτίωση για τις παγκόσμιες δραστηριότητές της, σύμφωνα με την έκθεση.

Η οικονομική επίδραση

Ενώ η πλειοψηφία των τουριστών θα συρρέουν στο Παρίσι, την πόλη που φιλοξενεί τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η οικονομική επίδραση θα είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, όπως φαίνεται από την αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων σε όλες τις μεγάλες γαλλικές πόλεις κατά τη διάρκεια των αγώνων. Η Oxford Economics αναμένει 5% περισσότερους επισκέπτες σε όλη τη Γαλλία ως άμεσο αποτέλεσμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αεροπορικές εταιρείες στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και άλλες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είναι επίσης πιθανό να ωφεληθούν εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα επίσης με το Euromonitor International και με βάση δεδομένα από προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι επισκέπτες στους Ολυμπιακούς και στο Euro 2024 ξοδεύουν περισσότερα από τους συνηθισμένους τουρίστες στις πόλεις υποδοχής. Η SSP Group, παγκόσμιος φορέας εκμετάλλευσης καταστημάτων τροφίμων σε τοποθεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων και των σιδηροδρομικών σταθμών, αναμένει «δυνατό» καλοκαίρι καθώς ο κλάδος ανακάμπτει μετά την πανδημία COVID-19, με τον αριθμό των Ευρωπαίων επιβατών να αυξάνεται λόγω αυτών των γεγονότων υψηλού προφίλ.

Οι αεροπορικές εταιρείες

Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair, η easyJet και η Wizz Air, αναμένουν αριθμούς ρεκόρ επιβατών και κερδών για αυτό το καλοκαίρι. Επιπλέον, η Air France, αναμένει να μεταφέρει 125.000 πελάτες την ημέρα αυτό το καλοκαίρι, αριθμός παρόμοιος με τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την πανδημία.

Οι λιανικές πωλήσεις

Όσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις, η DBRS αναμένει θετική επίδραση κυρίως για εμπόρους λιανικής που ειδικεύονται σε ορισμένες κατηγορίες, όπως τρόφιμα και ποτά και αθλητικά είδη. Αντίθετα στις χώρες υποδοχής άλλοι λιανοπωλητές είναι πιθανό να δουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται ελαφρά. Επίσης οι πωλήσεις οικιακών ειδών, ρούχων και επίπλων ενδέχεται να μειωθούν.

Μπαρ και παμπ

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της UEFA είναι από τα αθλητικά γεγονότα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο, προσελκύοντας δισεκατομμύρια θεατές που βλέπουν τα αθλήματα ζωντανά. Η DBRS εκτιμά ότι το Euro 2024 θα ενισχύσει τις πωλήσεις σε μπαρ και παμπ. Μετά το τέλος αυτών των δύο σημαντικών αυτών γεγονότων τον Αύγουστο, τα μοτίβα εσόδων αναμένεται να επιστρέψουν στις κανονικές τους τάσεις, σημειώνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή