Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε ΒΒΒ+, από ΒΒΒ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s διατηρώντας θετικές τις προοπτικές, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο Α-2.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης επιβεβαιώνει την «ορθότητα» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του για υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

Fitch: Αναβάθμισε την Κύπρο σε “ΒΒΒ+”

Όπως επισημαίνει ο οίκος σε ανακοίνωσή του και το AP, η S&P διατήρησε επίσης τις προοπτικές για την Κύπρο ως θετικές, πράγμα που σημαίνει ότι περαιτέρω αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να είναι πιθανές τα επόμενα δύο χρόνια, εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να μειώνουν τον αριθμό των επισφαλών δανείων που τις επιβαρύνουν – κατάλοιπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2013 – και η Κύπρος συνεχίσει να συρρικνώνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της.

«Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μεταξύ άλλων, είναι βασικά στοιχεία για να διατηρηθεί η κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο Χριστοδουλίδης σε δήλωσή του.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την πορεία της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, στηρίζοντας παράλληλα τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες και τη μεσαία τάξη», πρόσθεσε.

Το σκεπτικό της αναβάθμισης

Περιγράφοντας το σκεπτικό της για την αναβάθμιση, η S&P ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι προβλέπει ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο οργανισμός προβλέπει επίσης ότι το χρέος της χώρας θα πέσει κάτω από το 60% έως το 2027, χάρη στα ισχυρά δημοσιονομικά πλεονάσματα που θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στο 2,1% του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια, «η ισχυρότερη πρόβλεψή μας και για τα 20 μέλη της ευρωζώνης».

Ο οίκος επισήμανε επίσης ότι η αναβάθμισή του οφείλεται επίσης στις προσπάθειες των κυπριακών τραπεζών να ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική τους θέση μέσω πρωτοβουλιών μείωσης του κόστους και απομάκρυνσης από τους μη κατοίκους καταθέτες μετά την οικονομική κρίση που οδήγησε το νησιωτικό κράτος στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η S&P δήλωσε ότι η όλο και πιο διαφοροποιημένη οικονομία της Κύπρου τα τελευταία χρόνια – συμπεριλαμβανομένου του εκκολαπτόμενου τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών – επέτρεψε στη χώρα να αποσείσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας, την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022 και τον πιο πρόσφατο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Ο τουρισμός, βασικός οικονομικός μοχλός, δε, παραμένει σταθερός, με τις αφίξεις να προσεγγίζουν τα επίπεδα ρεκόρ του περασμένου έτους.

Η S&P προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές για την Κύπρο εάν η δέσμευση της χώρας για τη μείωση του δημόσιου χρέους της κλονιστεί ή η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σταματήσει, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναβάθμιση του οίκου έρχεται μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου από τον οίκο Fitch σε BBB+, λόγω της αυξημένης ικανότητας της χώρας να αντέχει σε χρηματοπιστωτικά σοκ, της δέσμευσης για δημοσιονομική πειθαρχία και ενός πιο εύρωστου τραπεζικού τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή