Πρέπει να το παραδεχτούμε στους Άγγλους οπαδούς του ποδοσφαίρου. Η ακλόνητη σιγουριά τους για τις προοπτικές της ομάδας τους διαψεύδει 58 χρόνια καρδιοχτύπια σε μεγάλες διοργανώσεις. Η Αγγλία πηγαίνει στο Euro, το οποίο ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου, ως φαβορί των bookmakers. Οι αποδόσεις τους 7 προς 2 σημαίνουν ότι έχουν 22% πιθανότητες να κερδίσουν το τουρνουά. Η Γαλλία είναι δεύτερη (20%), ενώ ακολουθείται από την οικοδέσποινα Γερμανία (15%).

Οι bookmakers, ωστόσο, επηρεάζονται από τους παίκτες του στοιχήματος. Τέτοιες ευνοϊκές αποδόσεις για την Αγγλία μπορεί να αντανακλούν το τεράστιο βάρος των χρημάτων που στοιχηματίζονται από τους οπαδούς της, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο της διεθνούς στοιχηματικής αγοράς. Η ομάδα δεδομένων του Economist χρησιμοποίησε τρεις μετρήσεις για να εκτιμήσει τις πραγματικές πιθανότητες.

Euro 2024: Οι «χρυσές μπίζνες»

Η προσομοίωση των αγώνων

Σύμφωνα με έναν «υπερυπολογιστή» που δημιούργησαν τα μυαλά της OPTA, μιας εταιρείας ποδοσφαιρικών στατιστικών, η Αγγλία έχει 20% πιθανότητες νίκης, έναντι 19% για τη Γαλλία και 12% για τη Γερμανία.

Ο υπολογισμός της OPTA που βασίζεται σε χιλιάδες προσομοιώσεις αγώνων και αναλύσεις των δυνάμεων των ομάδων, κατέληξε στο συμπέρασμα πως σε πολλούς τομείς η ομάδα της Αγγλίας είναι η ισχυρότερη.

Ο Χάρι Κέιν, ο οποίος τη φετινή σεζόν σημείωσε 44 γκολ σε 45 παιχνίδια για τη Μπάγερν Μονάχου, τη γερμανική του ομάδα, είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος επιθετικός στον κόσμο. Ο

Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ, πάλι, ένα 20χρονο παιδί-θαύμα στη μεσαία γραμμή, μόλις βοήθησε τη Ρεάλ Μαδρίτης της Ισπανίας να κατακτήσει το Champions League, το μεγαλύτερο βραβείο στο ποδόσφαιρο συλλόγων.

Ενώ ο Φιλ Φόντεν, ένας άλλος επιτελικός μέσος, ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του ως ο καλύτερος παίκτης της αγγλικής Premier League την περασμένη σεζόν, καθώς βοήθησε τη Μάντσεστερ Σίτι να κατακτήσει τον τέταρτο διαδοχικό τίτλο της.

Πόσο αξίζει η νίκη;

Η δεύτερη μέτρηση του Economist επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει την ποιότητα της ομάδας χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Transfermarkt.com, έναν ιστότοπο που εκτιμά τη μεταγραφική αξία των παικτών αξιολογώντας το ταλέντο, τη φόρμα και τις δυνατότητές τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, το μέσο μέλος της ομάδας της Αγγλίας αξίζει 58,3 εκατ. ευρώ (62 εκατ. δολάρια). Αυτή είναι η υψηλότερη μεταξύ των ομάδων που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το Euro, αρκετά μπροστά από τη Γαλλία (49 εκατ. ευρώ) και την Πορτογαλία (41 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης γιατί η Αγγλία μπορεί να μείνει πίσω. Το θεμέλιο της ποδοσφαιρικής επιτυχίας, ειδικά σε ένα τουρνουά με υψηλό ανταγωνισμό όπως είναι το Euro, είναι η σταθερή άμυνα. Όμως οι παίκτες της αμυντικής γραμμής της Αγγλίας, οι οποίοι αποτιμώνται κατά μέσο όρο στα 31 εκατ. ευρώ, είναι λιγότερο πολύτιμοι από τους αντίστοιχους παίκτες της Γαλλίας (45 εκατ. ευρώ), της Ισπανίας (34 εκατ. ευρώ) και της Πορτογαλίας (32 εκατ. ευρώ). Η Αγγλία πρέπει να ελπίζει ότι οι αστέρες επιθετικοί της θα αντισταθμίσουν τις ελλείψεις των αμυντικών της.

Η τύχη

Ένας τελευταίος τρόπος για να αξιολογηθούν οι πιθανότητες των χωρών είναι οι βαθμολογίες τους στον άξονα Elo. Αυτές κατατάσσουν τις ομάδες με βάση τις επιδόσεις τους μετά από προσαρμογή για την ποιότητα των αντιπάλων τους.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο αξιολογούνται υψηλότερα από την Αγγλία – αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα αν, για παράδειγμα, η Αγγλία κέρδιζε μια από τις ομάδες που βρίσκονται πάνω από αυτήν.

Το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να συνυπολογίσουν αυτά τα συστήματα, είναι η τύχη. Στην πορεία προς την ανάδειξη της πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2021 η Ιταλία χρειάστηκε δύο φορές να κερδίσει την κλήρωση των πέναλτι -συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του τελικού, απέναντι στους πάντα άτυχους Άγγλους.

Όπως παρατήρησε κάποτε ο Γκάρι Λίνεκερ, ο πρώην Άγγλος σέντερ φορ: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι. Είκοσι δύο άντρες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Betshop.gr: Αναστέλλει τη λειτουργία της η πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχήματος
Business of Sport |

Αναστέλλει τη λειτουργία της η Betshop.gr - Κατάσχεσε η εφορία τον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης πελατών της

Η εταιρεία B2B GAMING SERVICES που διαχειρίζεται τη Betshop.gr κάνει γνωστή την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού των πελατών της από τις φορολογικές αρχές