Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε σε μετόχους ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τη δομή λειτουργίας και διοίκησής της και να καταστεί μια κερδοσκοπική επιχείρηση που δεν θα ελέγχεται από το μη κερδοσκοπικό συμβούλιο της εταιρείας, ανέφερε την Παρασκευή σε δημοσίευμά του το The Information.

Ο φέρεται να είπε Άλτμαν ότι αυτό που το διοικητικό συμβούλιο εξετάζει είναι μια κερδοσκοπική ωφέλιμη εταιρεία, την οποία χρησιμοποιούν ανταγωνιστές όπως η Anthropic και η xAI, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο άτομο που άκουσε τα σχόλια.

Ποια είναι η startup xAΙ του Μασκ που θέλει να ανταγωνιστεί την Open AI

Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση είναι ρευστές και ο Άλτμαν και οι συνάδελφοί του, διευθυντικά στελέχη της OpenAI, θα μπορούσαν τελικά να αποφασίσουν να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, πρόσθεσε το The Information.

«Η OpenAI δεν έχει καμία σχέση με το δημοσίευμα. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στη δημιουργία AI που ωφελεί τους πάντες. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός αποτελεί τον πυρήνα της αποστολής μας και θα συνεχίσει να υπάρχει», αναφέρεται σε δήλωση της εταιρείας προς το Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατήρηση ή μη του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της OpenAI ήταν η αφορμή για την κατάθεση μήνυσης του Ίλον Μασκ, ο οποίος υπήρξε μεταξύ των πρώτων που επένδυσαν στην startup αλλά αποχώρησε στη συνέχεια.

Ο Μασκ κατέθεσε τη μήνυση τον Μάρτιο ισχυριζόμενος ότι η συμμαχία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της κατασκευάστριας του ChatGPT με τη Microsoft έχει θέσει σε κίνδυνο την αρχική αποστολή της start-up εταιρείας για την κατασκευή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας.

«Η OpenAI έχει μετατραπεί σε κλειστού κώδικα de facto θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο: της Microsoft», κατέθεσαν οι δικηγόροι του Μασκ σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. «Υπό το νέο της διοικητικό συμβούλιο, όχι απλώς αναπτύσσει, αλλά βελτιώνει την τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για τη Microsoft, αντί για το όφελος της ανθρωπότητας».

Ο Μασκ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το 2018 (η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015), λίγο πριν η start-up δημιουργήσει έναν κερδοσκοπικό βραχίονα, μέσω του οποίου η Microsoft έχει επενδύσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά (το 2018) ο Μασκ εμφανιζόταν να επιθυμεί διακαώς να συγχωνεύσει την Tesla με την OpenAI και αφού δεν τα κατάφερε τελικά αποχώρησε.

Μόλις στις αρχές της εβδομάδας η Apple ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την OpenAI με ενσωμάτωση του ChatGPT που θα είναι διαθέσιμη εντός του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Salesforce: Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους

Tο 80% των εργαζομένων θεωρεί πως το μέλλον είναι προσανατολισμένο στην AI, με ένα σημαντικό ποσοστό να εμπιστεύεται την αυτόνομη λειτουργία της, σύμφωνα με έρευνα της Salesforce