Aν και η Wall Street έκλεισε αρνητικά την Παρασκευή ωστόσο ήταν ακόμα μια εβδομάδα με κέρδη, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας τροφοδότησαν τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων, παρά την αυστηρή πρόβλεψη της Fed για μια μείωση μέσα στο 2024.

Ο Nasdaq κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 3,2%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 1,5%. Ο S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα πάνω από τις 5.400 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία. Τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P 500 έκλεισαν σε υψηλά ρεκόρ για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Μόνο ο Dow Jones διολίσθησε περισσότερο από 0,7%.

Κεντρικές τράπεζες: Οι μειώσεις επιτοκίων παίρνουν παράταση

Η εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να είναι πιο ήσυχη με τις λιανικές πωλήσεις να είναι το σημαντικότερο γεγονός του οικονομικού ημερολογίου. Οι αμερικανικές αγορές θα μείνουν κλειστές την Τετάρτη, Ημέρα Χειραφέτησης για τον εορτασμό του τέλους της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η πίεση στις μετοχές του λιανικού εμπορίου

Ωστόσο το ράλι που έχουν καταγράψει οι αμερικανικοί δείκτες αφορά επιλεγμένες εταιρείες, ενώ το υψηλό κόστος δανεισμού έχει πλήξει πολλές μετοχές του κλάδου του λιανικού εμπορίου. Ο δείκτης S&P 500 Consumer Discretionary Distribution & Retail  έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 14% φέτος, συμβαδίζοντας περίπου με την ετήσια άνοδο του S&P 500. Μεγάλο μέρος της δύναμης του τομέα, ωστόσο, έχει συγκεντρωθεί σε μια μικρή ομάδα μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της βαριάς Amazon.com, της οποία η μετοχή έχει καταγράψει κέρδη που αγγίζουν το 21%.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές των εταιρειών που επικεντρώνονται σε καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς οι αγοραστές στους οποίους απευθύνονται  έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τα αυξημένα επιτόκια, σημειώνουν αναλυτές. Μεταξύ των μεγαλύτερων υστερούντων είναι οι μετοχές της Dollar Tree, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σχεδόν 27% σε ετήσια βάση και της Dollar General , οι οποίες έχουν υποχωρήσει σχεδόν 9%.

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας, όπως  τα ακίνητα και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά που έχουν πιεστεί από τα αυξημένα επιτόκια. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επανέλαβε ότι πρέπει να δει περισσότερες ενδείξεις για την επιβράδυνση του πληθωρισμού πριν μειώσει το κόστος δανεισμού.

«Το χαμηλότερο έως μεσαίο εισόδημα συμπιέζεται λόγω των τιμών της βενζίνης και των ειδών παντοπωλείου» εξηγεί στο Reuters ο Greg Halter, διευθυντής ερευνών της Carnegie Investment Counsel. «Αισθάνονται άσχημα, παρόλο που η οικονομία πάει καλά.»

Με το βλέμμα στις λιανικές πωλήσεις

Ο καταναλωτής θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής την επόμενη εβδομάδα, όταν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση κατά 0,2% τον Μάιο. Τα ασθενέστερα του αναμενόμενου αποτελέσματα -μετά τα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που δείχνουν ενθαρρυντική πρόοδο στον πληθωρισμό- θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υπόθεση ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα.

Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων αντανακλούν τις αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αν και η Fed προέβλεψε ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού  τον Δεκέμβριο.

Οι επενδυτές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν αρκετούς ομιλητές της Fed κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως ο Πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari, η επικεφαλής της Fed του San Francisco Mary Daly και ο επικεφαλής της Fed της Richmond, Thomas Barkin.

Πέρα από τη Wall Street το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιάσει στα ακόλουθα:

Τα στοιχεία  από την Κίνα

Καθώς οι επενδυτές αναζητούν σημάδια για την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη θα εστιάσουν στην πλειάδα των οικονομικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Τα στοιχεία για τις τιμές των κατοικιών στην Κίνα ανακοινώνονται τη Δευτέρα – η πρώτη ανακοίνωση μετά  τα «ιστορικά»  βήματα για τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων τον περασμένο μήνα, αν και με περιορισμένη επίδραση μέχρι στιγμής. Τα στοιχεία του Μαΐου για τη βιομηχανική παραγωγή, το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις και οι λιανικές πωλήσεις θα δημοσιοποιηθούν την εβδομάδα που έρχεται.

Συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Η BoE πρόκειται να πραγματοποιήσει την τελευταία της συνεδρίαση για τη χάραξη πολιτικής την Πέμπτη και πιθανότατα θα διαψεύσει οποιεσδήποτε ελπίδες είχε το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα για μείωση των επιτοκίων πριν από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου. Οι αγορές αναμένουν τώρα χαλάρωση αργότερα και όχι νωρίτερα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ανακοινωθούν μια μέρα νωρίτερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να αναμένεται να μειωθεί στο στόχο του 2% της τράπεζας για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια.

Ωστόσο, ο υποκείμενος δομικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 3% και με την προεκλογική εκστρατεία σε πλήρη εξέλιξη, η BoE εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια

Ευρωζώνη

Η Ευρωζώνη πρόκειται να δημοσιεύσει την τελευταία σειρά δεικτών διαχείρισης αγορών για τον Ιούνιο την Παρασκευή, με τους παρατηρητές των αγορών να περιμένουν ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη στο μπλοκ κερδίζει δυναμική.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πρόκειται να μιλήσουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περιλαμβάνουν την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν τη Δευτέρα και τον Αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος την Τρίτη.

Η Λαγκάρντ απέφυγε ερώτηση σχετικά με την αναταραχή στις γαλλικές χρηματοπιστωτικές αγορές την Παρασκευή, λέγοντας απλώς ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό.

Οι γαλλικές αγορές υπέστησαν άλλο ένα βάναυσο sell-off την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους ενόψει των πρόωρων εκλογών που ενδέχεται να δώσουν την πλειοψηφία στην ακροδεξιά.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κινδυνεύει από οικονομική κρίση εάν η ακροδεξιά κέρδιζε τις βουλευτικές εκλογές τις επόμενες εβδομάδες.

Τιμές πετρελαίου

Το σερί των τριών εβδομάδων με πτώση έσπασε το πετρέλαιο, κλείνοντας μεν πτωτικά την Παρασκευή ανοδικά δε την εβδομάδα, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι πιο σφιχτή η αγορά.

Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν την εβδομάδα σχεδόν 4% υψηλότερα, καθώς η καλοκαιρινή ζήτηση καυσίμων αναμένεται να μειώσει τα αποθέματα τις επόμενες εβδομάδες, παρόλο που η σεζόν έχει ξεκινήσει με χλιαρό ρυθμό.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) αναβάθμισε ελαφρά την εκτίμηση της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2024 και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) εμμένει στην πρόβλεψη για σχετικά ισχυρή ζήτηση 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd).

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την πρόβλεψή του για την ζήτηση σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο bpd.

Ωστόσο, και οι τρεις Οργανισμοί προέβλεψαν έλλειμμα προσφοράς τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του χειμώνα, τόνισαν αναλυτές της Commerzbank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street