Τη χειρότερη εβδομάδα τους εδώ και χρόνια διένυσαν οι γαλλικές αγορές, αποτυπώνοντας την έντονη ανησυχία των επενδυτών για το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών που εξήγγειλε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο του μαζικού selloff βρέθηκαν τα κρατικά ομόλογα, με το ασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετείς τίτλους έναντι των γερμανικών ομολόγων να αγγίζει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί ποτέ. Και μέσα στο κλίμα αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντοπίζουν επενδυτικές ευκαιρίες σε ομόλογα της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η έντονη αλλαγή πολιτικών συσχετισμών μετά τις ευρωεκλογές έχει προκαλέσει αναταραχές στις αγορές χρέους των χωρών τις ΕΕ, με τις αγορές να προσπαθούν τώρα να εκτιμήσουν τις νέες εξελίξεις.

Οι αρκούδες επελαύνουν σε γαλλικές μετοχές και ομόλογα – «Καπνός» πάνω από 200 δισ.

Η μεγάλη διαφορά που έχει δημιουργήσει το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National -RN) της Μαρίν Λεπέν, το οποίο έλαβε το 32% των ψήφων, από το δεύτερο πλέον κόμμα του προέδρου Μακρόν το οποίο έλαβε μόλις 15%, έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για τις εξελίξεις. Αυτό έχει μεταφραστεί, τουλάχιστον προς το παρόν, σε πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Γαλλίας και σε αύξηση των αποδόσεών τους.

Μετάδοση

Το γαλλικό «ωστικό κύμα» μεταδόθηκε γρήγορα στην Ιταλία και την Ισπανία λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Το 10ετές premium απόδοσης των ιταλικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας έφτασε σε υψηλό τεσσάρων μηνών την Παρασκευή. Ενισχυμένο ήταν και το spread των ελληνικών ομολόγων το οποίο αγγίζει τις 130 μονάδες.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από το πολιτικό χάος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανατρέψει το ράλι στα ομόλογα της ηπείρου.

Ενώ η απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προκάλεσε άνοδο των αποδόσεων σε ολόκληρη την ήπειρο, τα κρατικά ομόλογα στις νότιες χώρες που παραδοσιακά θεωρούνταν τα πιο επικίνδυνα ανέκαμψαν γρήγορα.

Ευκαιρίες αγοράς

Οι επενδυτές της Vanguard Group Inc. και της Jefferies International βλέπουν οποιαδήποτε μετάδοση στα ομόλογα της περιφέρειας ως ευκαιρία αγοράς, ενώ ο ιδρυτής της BlackRock Inc. και της Pacific Investment Management Co., Bill Gross, εμμένουν στα στοιχήματα ότι το χρέος του μπλοκ θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ.

Οι εκτιμήσεις τους υπογραμμίζουν πόσο ελκυστικές έχουν γίνει οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρώπης για τους διεθνείς επενδυτές από τότε που οι προσδοκίες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισαν να αποκλίνουν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για την ταχύτητα των περικοπών των επιτοκίων. Τον Απρίλιο, το ασφάλιστρο απόδοσης που κατέβαλαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σε ισοδύναμα γερμανικά ομόλογα – το ασφαλέστερο χρέος της περιοχής – ανήλθε στο υψηλότερο των τελευταίων πέντε ετών.

«Η διεύρυνση των γαλλικών περιθωρίων αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αυξηθεί η ευρωπαϊκή έκθεση στην περιφέρεια», δήλωσε ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard.

Τα spreads

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο μετά την ανακοίνωση του Μακρόν. Πριν από το πρόσφατο selloff, η αισιοδοξία με την οποία η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε να διατεθειμένη να συνεργαστεί και όχι να είναι εναντίον των Βρυξελλών, συνέβαλε στη μείωση της διαφοράς σε χαμηλό δύο ετών.

Η Ισπανία μείωσε το χάσμα αποδόσεων της έναντι της Γαλλίας και τώρα υπάρχουν λιγότερες από 20 μονάδες βάσης μεταξύ τους στο 10ετές σημείο της καμπύλης, το  μικρότερο ποσοστό μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η ιβηρική χώρα έχει αναδειχθεί σε αγαπημένη αγορά φέτος χάρη στην οικονομική ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη μείωση του δημόσιου χρέους. Εν τω μεταξύ όπως γράφει το Bloomberg, στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνειά της νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η ανακοίνωση του Μακρόν «προκάλεσε κάποια μετάδοση, αλλά όταν σταθεροποιηθεί η αστάθεια, ο κίνδυνος θα εστιάσει στη Γαλλία», δήλωσε ο Alexandre Caminade, CIO για το βασικό σταθερό εισόδημα της Ostrum Asset Management με έδρα το Παρίσι. Η κρίση πιθανότατα θα αναδείξει το φτωχό δημοσιονομικό σκηνικό της Γαλλίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη σε χώρες με πιο ευνοϊκές προοπτικές, είπε.

Υποβάθμιση

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε το κρατικό πιστωτικό σκορ της Γαλλίας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης. Η αιφνιδιαστική κίνηση του Μακρόν ήρθε αφότου το κεντρώο κόμμα του συνετρίβη από τη δεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της θα κατακτήσει επίσης την πρώτη θέση στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Η Λεπέν έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό οικονομικές πολιτικές που θα διόγκωναν περαιτέρω τις κρατικές υποχρεώσεις.

Ο Koutny της Vanguard είχε ήδη στοιχηματίσει εναντίον της Γαλλίας πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, επικαλούμενος το επιδεινούμενο δημοσιονομικό σκηνικό της χώρας, και προτιμά να διατηρεί ισπανικό και ελληνικό χρέος.

Ο Wei Li, παγκόσμιος επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock, λέει ότι εκτός από τη Γαλλία, η συνολική δημοσιονομική τροχιά στην Ευρώπη είναι καλύτερη από ό,τι στις ΗΠΑ. Ο Pimco’s Gross τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television αυτή την εβδομάδα ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα επηρεάσει σημαντικά τα ομόλογα, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά ομόλογα πιο ελκυστικά.

Η άλλη άποψη

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων τόσο αισιόδοξοι. Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Nedgroup Investments, δίνει μικρή αξία στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ώστε να μπορέσει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο και την αστάθεια, δεδομένου ότι είναι ακόμη νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία.

«Καλή τύχη σε όσους κατέχουν γαλλικό, ιταλικό ή ισπανικό χρέος τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Roberts. «Μπορεί να είναι μια ευκαιρία να προσθέσουμε αξία. Αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα μια απειλή για να το χάσεις».

Προηγούμενες γαλλικές προεκλογικές εκστρατείες προκάλεσαν ξεπούλημα στο χρέος της περιφέρειας, επειδή οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι μια νίκη της Λεπέν θα οδηγούσε στην προσπάθεια της Γαλλίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά το χάος του Brexit έχει υπονομεύσει τη ρητορική γύρω από την έξοδο από το μπλοκ, αφαιρώντας πιθανότατα αυτόν τον συγκεκριμένο κίνδυνο από το τραπέζι στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Αυτό την καθιστά «μια γαλλική ιστορία και όχι μια ιστορία για ολόκληρη την Ευρώπη», σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής και οικονομολόγο Mohit Kumar για την Ευρώπη στο Jefferies. Έχει μια σύντομη σύσταση για το γαλλικό χρέος από την αρχή του έτους και συμβουλεύει αγορά ιταλικών ομολόγων για να επωφεληθεί από το ευρύτερο selloff.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές