Η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, δήλωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να εκδιώξει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αν κερδίσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που αρχίζουν αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Σέβομαι τους θεσμούς και δεν ζητώ θεσμικό χάος», δήλωσε η Λεπέν στην εφημερίδα Le Figaro. «Θα υπάρξει απλώς συμβίωση».

Γαλλία: Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων

Η Λεπέν επιδιώκει να προσελκύσει τους mainstream ψηφοφόρους, καθώς στοχεύει να εδραιώσει την πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Η ομάδα της, ο Εθνικός Συναγερμός, βρίσκεται ήδη σε τροχιά να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα, μια προοπτική που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και τους διεθνείς εταίρους της Γαλλίας.

Η Λεπέν δήλωσε ότι αν μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία – είτε μόνο με τους νομοθέτες του Εθνικού Συναγερμού είτε με συμμάχους – θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της και ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος Τζορντάν Μπαρντελά, θα γίνει πρωθυπουργός.

Οι εκλογές δύο γύρων ολοκληρώνονται στις 7 Ιουλίου.

Η Γαλλία έχει βυθιστεί στο πολιτικό χάος από τότε που ο Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση πριν από μία εβδομάδα, αφού υπέστη βαριά ήττα από τη Λεπέν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος ο Μακρόν επέμεινε ότι θα παραμείνει πρόεδρος ό,τι κι αν συμβεί στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και χαρακτήρισε “παράλογη” την ιδέα ότι θα παραιτηθεί.

Συγκατοίκηση ;

Το κόμμα της Λεπέν βρίσκεται σε τροχιά να κερδίσει έως και 270 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με πρόβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Elabe, ενώ απαιτούνται 289 για την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του προβλέπεται να κερδίσουν μεταξύ 90 και 130.

Η συνταγματική δομή της Γαλλίας σημαίνει ότι μερικές φορές η προεδρία και η νομοθετική εξουσία μπορούν να ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα, αν και αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά από ό,τι στις ΗΠΑ.

Η τελευταία φορά ήταν το 1997, όταν ο κεντροδεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ προκήρυξε πρόωρες εκλογές και κατέληξε να χάσει την πλειοψηφία του. Ως αποτέλεσμα, αναγκάστηκε να ορίσει τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ως πρωθυπουργό.

Σε αυτή την κατάσταση, ο πρόεδρος ελέγχει την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, ενώ ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τομείς εσωτερικής πολιτικής, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή