Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της γερμανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και να επιδείξουν περισσότερο ομαδικό πνεύμα κάλεσε τους κυβερνητικούς εταίρους του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ως προς τις προτεραιότητες δαπανών και να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σολτς (SPD) συγκάλεσε σήμερα Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει τις συνέπειες και τα διδάγματα μετά την πτώση του κόμματος σε ιστορικό χαμηλό στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου.

Μετά από τη συνεδρίαση ο Σολτς θα ξεκινήσει νέο γύρο συνομιλιών συνασπισμού για τον προϋπολογισμό του 2025 με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ των Ελεύθερων Δημοκρατών και τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων.

Ευρωεκλογές: «Ιστορική αποτυχία Σολτς»

Παράδειγμα από το euro

Ως διοργανώτρια του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro 2024, η εθνική ομάδα της Γερμανίας κέρδισε τη Σκωτία με 5-1 στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης την Παρασκευή. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι ισχυρές επιδόσεις ήταν σε πλήρη αντίθεση με τον κυβερνώντα συνασπισμό του Σολτς, του οποίου τα ποσοστά αποδοχής έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εν μέσω της συνεχούς διαμάχης για τα μέτρα προστασίας του κλίματος και τα όρια στα κοινωνικά επιδόματα.

«Πρέπει να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον και να δείχνουμε ομαδικό πνεύμα», είπε ο Σολτς στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-7 το Σάββατο.

Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς προέτρεψε τους εταίρους του στο συνασπισμό να σταματήσουν τις δημόσιες διαφωνίες τους και να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν ένα πιο ενιαίο μέτωπο στους ψηφοφόρους, επισημαίνοντας τις πρόσφατες απώλειες στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Και τα τρία κόμματα έχουν χάσει την υποστήριξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε απλώς να επιστρέψουμε στη δουλειά ως συνήθως. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που θέλω να τονίσω», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας: «Πρέπει να ενωθούμε και να μείνουμε μαζί για να καταλήξουμε σε συμφωνίες».

«Για μένα είναι προσωπικά σημαντικό να μην θέσουμε σε κίνδυνο την κοινωνική μας συνοχή», ανέφερε και υποσχέθηκε να διατηρήσει «το κοινωνικό μας κράτος πρόνοιας, το οποίο έχουμε αναπτύξει τόσο προσεκτικά στη Γερμανία και το οποίο διασφαλίζει την ασφάλεια όλων των πολιτών».

Ανώτερα μέλη του SPD και των Πρασίνων ζήτησαν εκ νέου έκτακτη εξαίρεση από τα συνταγματικά όρια της Γερμανίας για νέο δανεισμό ή για τη δημιουργία ενός άλλου ειδικού ταμείου που χρηματοδοτείται από το χρέος για αμυντικές δαπάνες. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και το κόμμα του Ελεύθεροι Δημοκράτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μεγαλύτερου δανεισμού που υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι είναι γνωστοί ως φρένο χρέους.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Το αδιέξοδο των δαπανών έχει πυροδοτήσει εικασίες ότι ο Σολτς μπορεί να συνδυάσει την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2025 με ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Ανώτεροι αξιωματούχοι του συνασπισμού έχουν υποβαθμίσει την πιθανότητα μιας τέτοιας επικίνδυνης κίνησης, η οποία στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Σε αντίθεση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Σολτς δεν έχει συγκλονίσει τις αγορές επιδιώκοντας πρόωρες εκλογές. Οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2025.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να βρίσκονται εκτός δρόμου, τα κόμματα του συνασπισμού φαίνονται να κατευθύνονται προς την επόμενη ανατροπή τον Σεπτέμβριο, όταν οι ψηφοφόροι σε τρεις περιφέρειες της ανατολικής Γερμανίας εκλέγουν πολιτειακά νομοθετικά σώματα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία, ή AfD, θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες και στις τρεις πολιτείες.

«Δεν πρέπει να προβάλλουμε πολλά από τη δική μας κατάσταση στη Γαλλία», υπογράμμισε ο Σολτς στη συνέντευξη στο RTL. «Αλλά θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά τι θα συμβεί εκεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή