Στην ενίσχυση της παραγωγής των προϊόντων της στην αμερικανική ήπειρο προχωρά η σουηδική IKEA,  θέλοντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετωπίζει εξαιτιας της διαταραχής στο παγκόσμιο εμπόριο.

Τα περισσότερα προϊόντα Ikea που πωλούνται στην Ευρώπη και την Κίνα παράγονται τοπικά  και η Σουζαν Βαιζντούνας (Susanne Waidzunas), διευθύντρια παγκόσμιας προμήθειας στην Inter Ikea, είπε ότι η εταιρεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις επιθέσεις της  ομάδας των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ikea: Τι έκανε για να μην παραιτούνται οι εργαζόμενοι

«Μία από τις αγορές όπου έχουμε λιγότερη περιφερειακή παρουσία όσον αφορά το αποτύπωμα παραγωγής είναι η Βόρεια Αμερική», είπε σε συνέντευξή της. «Εκεί καταβάλλουμε επιπλέον προσπάθειες για να εξετάσουμε πώς θα μπορούσαμε να αυξήσουμε το αποτύπωμά μας»… Βλέπουμε πολλές ευκαιρίες στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Βλέπουμε όμως ευκαιρίες και στις ΗΠΑ».

Περίπου το ένα δέκατο των προϊόντων που πουλά η Ikea στην Αμερική παράγονται επί του παρόντος τοπικά, με 51 προμηθευτές επίπλων σπιτιού σε όλη την περιοχή, δήλωσε η Inter Ikea.

Η Inter Ikea, η οποία είναι υπεύθυνη για την προμήθεια προϊόντων στα καταστήματα franchise της Ikea παγκοσμίως, είναι ο πιο πρόσφατος διεθνής όμιλος που εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει την παραγωγή πιο κοντά στις ΗΠΑ, μια κορυφαία καταναλωτική αγορά, καθώς μια σειρά πρόσφατων διαταραχών ωθεί τις επιχειρήσεις να ξανασκεφτούν το μέλλον της παγκοσμιοποίησης και τις δεκαετίες εξάρτησης από εργοστάσια στην Ασία.

Ακριβό εμπόριο

Πολλές επιχειρήσεις έχουν εκπονήσει πρόσφατα σχέδια για νέα εργοστάσια εντός των ΗΠΑ ή πέρα ​​από τα σύνορα στο Μεξικό, καθώς οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να κάνουν το ιστορικά απρόσκοπτο εμπόριο μεταξύ των χωρών όλο και πιο ακριβό και πολύπλοκο.

Η Σ. Βαιζντούνας πρόσθεσε ότι η αμερικανική αγορά «εξαρτάται πολύ από τις ροές των ωκεανών», σε μια εποχή που η παγκόσμια ναυτιλιακή ικανότητα ήταν και πάλι υπό πίεση εν μέσω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων της Γάζας κατά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι οι επιθέσεις των Χούτι θα συνεχίσουν να διαταράσσουν τα ναυτιλιακά δίκτυα για τους επόμενους μήνες, διακινδυνεύοντας μια ακόμη παγκόσμια κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας για τις επιχειρήσεις που έχουν ξεπεράσει τους κραδασμούς της πανδημίας Covid-19 και του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Νωρίτερα οι παραγγελίες

«Υπάρχει μια μόνιμη μετατόπιση», είπε η Σουζαν Βαιζντούνας. «Πρέπει να συνηθίσουμε σε έναν πιο ασταθή και, θα έλεγα, δυναμικό κόσμο».

Σε αντίθεση με την Αμερική, είπε ότι τα περισσότερα προϊόντα Ikea που πωλούνται στην Ευρώπη και την Κίνα παράγονται ήδη τοπικά. Αλλά «ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τώρα για να μειώσουμε τις εξαρτήσεις» από συγκεκριμένες χώρες ή εμπορικούς δρόμους.

Πρόσθεσε ότι πολλοί από τους ομολόγους της εταιρείας παρήγγειλαν νωρίς για φθινοπωρινές και χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις και την Black Friday, υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες προειδοποιήσεις για αυξανόμενο αριθμό εμπόρων λιανικής και προμηθευτών που συσσωρεύουν αποθέματα για την περίοδο αιχμής αγορών μήνες πριν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος του δανικού ομίλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων AP Møller-Maersk είπε ότι οι πελάτες αποστέλλουν ήδη αγαθά για αργότερα μέσα στο έτος αν και ο Vincent Clerc προειδοποίησε ότι μια βιασύνη για εκ των προτέρων παραγγελίες θα φράξει την αλυσίδα εφοδιασμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή