Μετά τον σάλο που ξέσπασε για ανάρμοστη συμπεριφορά, ρατσισμό και σεξουαλική παρενόχληση στην ομοσπονσιακή αρχή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όρισε την Κρίστι Γκόλντσμιθ Ρομέρο ως πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). 

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο σημερινός πρόεδρος της FDIC Μάρτιν Γκρούνμπεργκ είπε ότι σκόπευε να παραιτηθεί μόλις επιβεβαιωθεί ο διάδοχος από τη Γερουσία μετά από μια ανεξάρτητη έρευνα που περιγράφει λεπτομερώς τη διάχυτη σεξουαλική παρενόχληση, τις διακρίσεις και τον εκφοβισμό στην υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα.

FDIC: Η μισογυνική κουλτούρα και το κλαμπ των «κακομαθημένων αγοριών»

Η Γκόλντσμιθ Ρομέρο, Δημοκρατικός, υπηρέτησε ως ειδικός γενικός επιθεωρητής για το Πρόγραμμα Αρωγής Προβληματικών Περιουσιακών Στοιχείων στο υπουργείο Οικονομικών που ιδρύθηκε μετά το Κραχ του 1929. Σε αυτόν τον ρόλο, ήταν υπεύθυνη για την επίβλεψη των προσπαθειών για την καταστολή της κατάχρησης κεφαλαίων από τις τράπεζες που έλαβαν αρωγή από το πρόγραμμα.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος είπε ότι η Γκόλντσμιθ Ρομέρο «έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας ως ομοσπονδιακή δικηγόρος και ηγέτης στη χρηματοοικονομική ρύθμιση, υπηρετώντας υπό τέσσερις Προέδρους» και επαίνεσε την εμπειρία της προωθώντας «οικονομική σταθερότητα και ανθεκτικότητα στην αγορά, ακεραιότητα. και ζωντάνια».

Μια υπηρεσία στο μικροσκόπιο

Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι έχει εγκριθεί ομόφωνα από τη Γερουσία δύο φορές για προηγούμενες θέσεις, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές της να εγκριθεί για τρίτη φορά. Αυτό συνέβαλε στην επιλογή της από τον Μπάιντεν, είπε άτομο που γνωρίζει το θέμα στο CNN. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές ενημερώθηκαν για την πρόθεση του Μπάιντεν να την προτείνει πριν από την ανακοίνωση της Πέμπτης, πρόσθεσαν.

Ως νέα επικεφαλής του FDIC, θα θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως η αρμόδια για τη διόρθωση της μακροχρόνιας προβληματικής κουλτούρας στον οργανισμό. Η Γκόλντσμιθ Ρομέρο επιλέχθηκε αντί την επιλογή κάποιου υπάρχοντος στελέχους στο FDIC επειδή υπήρχε μια γενική αίσθηση ότι θα χρειαζόταν κάποιος που θεωρούνταν ότι έχει «καθαρό μητρώο» για να εισαγάγει μόνιμες αλλαγές, είπε η ίδια πηγή.

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ανατέθηκε από το FDIC που κυκλοφόρησε στις αρχές Μαΐου επιβεβαίωσε δημοσιεύματα της Wall Street Journal από το περασμένο έτος. Μεταξύ των ευρημάτων ήταν ότι πολλές γυναίκες δέχονταν σεξουαλικά μηνύματα καθώς και ανεπιθύμητες προτάσεις από άνδρες συναδέλφους που ήταν συχνά ανώτεροι τους ιεραρχικά.

Οι μειονότητες και οι γυναίκες ανέφεραν ότι δεν λάμβαναν προαγωγές. Ένας λατινοαμερικανικής καταγωγής  υπάλληλος είπε ότι «του ζήτησε συνάδελφος να απαγγείλει την υπόσχεση πίστης για να αποδείξει ότι ήταν Αμερικανός».

Πολλοί υπάλληλοι του FDIC που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν φόβο για αντίποινα επειδή μίλησαν ανοιχτά για φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά αλλά και για την έλλειψη πειθαρχικών μέτρων κατά των παραβατών.

Μάρτιν Γκρούνμπεργκ

Η έξοδος του Μάρτιν Γκρούνμπεργκ

Υπό την πίεση του κορυφαίου Δημοκρατικού στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, Σέροντ Μπράουν του Οχάιο, ο Μάρτιν Γκρούνμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα εγκατέλειπε τη θέση μόλις επιβεβαιωθεί η νέα προεδρία.

Η κίνηση προκάλεσε την έντονη επίπληξη από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι την θεώρησαν ως πολιτικά υποκινούμενη, επειδή εάν ο Γκρούνμπεργκ παραιτηθεί αμέσως, τότε ο αντιπρόεδρος Τράβις Χιλ, ένας Ρεπουμπλικανός, θα είχε γίνει αυτόματα πρόεδρος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή