Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 και πλέον ετών αυξάνονται οι μισθοί των υψηλόβαθμων επιχειρηματικών στελεχών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ISS Corporate, μέρος της υπηρεσίας συμβούλων μεσολάβησης Θεσμικών Μετόχων, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, μέχρι στιγμής, το 2024, η μέση αμοιβή των διευθυντικών στελεχών στις εταιρείες του S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 12%, Αυτό συγκρίνεται με μια ετήσια αύξηση 4,1% στην αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ.

Η τάση αυτή αποτυπώνεται περίτρανα στην περίπτωση του Ίλον Μασκ, ο οποίος αυτή την εβδομάδα επικράτησε σε μια ψηφοφορία των μετόχων για το πακέτο δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών αξίας 56 δισ. δολαρίων – το μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Sky is the limit…

Η νίκη του Μασκ – η ψηφοφορία που επικύρωσε ένα πακέτο αμοιβών που έγινε για πρώτη φορά το 2018 – στέλνει στα στελέχη ένα μήνυμα ότι «ο ουρανός είναι το όριο εδώ. . . μπορείς να κερδίσεις όσο θέλεις», σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Τζορτζ, πρώην πρόεδρο της επιτροπή αποζημιώσεων στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon και πρώην διευθύνων σύμβουλο της Medtronic.

Η αμοιβή των στελεχών «έχει ξεφύγει από τον έλεγχο», είπε ο Τζορτζ. «Αυτό θα προκαλέσει μια περαιτέρω διαίρεση στη χώρα μας μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων. Αυτό με ανησυχεί σοβαρά γιατί πιστεύω ότι θα υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης [στις εταιρείες]».

Από την πλευρά του ο Robin Ferracone, διευθύνων σύμβουλος της Farient, μιας εταιρείας συμβούλων αμοιβών, αναφέρει ότι τα αυξανόμενα μπόνους στελεχών οδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από «εταιρίες που θέλουν να εμποδίσουν τους CEO τους να δέχονται τηλεφωνήματα τους ανταγωνιστές τους».

Το πακέτο αμοιβών του Μασκ είναι ασυνήθιστο για έναν διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς περιλαμβάνει δικαιώματα προαίρεσης μετοχών που συνδέονται με πολύ φιλόδοξους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και των εσόδων. Λίγα άλλα στελέχη θα διακινδύνευαν όλες τις αμοιβές τους για τα λεγόμενα βραβεία «Moonshot», είπε.

Η Peloton, η Nikola, η LendingTree και η Paycom Software είναι μεταξύ μιας χούφτας εταιρειών που έχουν προσφέρει στους διευθυντές τους μέγα επιχορηγήσεις μετοχών μόνο για να δουν τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν.

«Απογοήτευση»

Ο Τζορτζ είπε ότι ήταν «απογοητευμένος» από τους μεγάλους επενδυτές, όπως η BlackRock και η Vanguard, οι οποίοι «δεν αντιδρούν» στις υπερβολικές αμοιβές των στελεχών.

Η BlackRock και η Vanguard, οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές της Tesla και οι μεγαλύτεροι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ψήφισαν και οι δύο υπέρ του πακέτου αμοιβών των 56 δισ. δολαρίων του Μασκ την Πέμπτη. Και οι δύο εγκρίνουν επί χρόνια τις αστρονομικές αποδοχές στελεχών. Το 2023, η Vanguard υποστήριξε το 96% των ψήφων αμοιβής σε όλες τις εταιρείες, σύμφωνα με το Diligent. Η BlackRock υποστήριξε το 91% αυτών των ψήφων.

Τόσο η BlackRock όσο και η Vanguard συνήθως υποστηρίζουν τουλάχιστον το 90% των πακέτων πληρωμών σε αμερικανικές εταιρείες κάθε χρόνο, δείχνουν τα στοιχεία του Diligent. Μόνο το 1% των ψήφων πληρωμής του S&P 500 έχει αποτύχει μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Sullivan & Cromwell.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή