Ως «εύλογη πρόβλεψη» χαρακτήρισε τη μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, μια φορά μέσα στο 2024  ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, περιμένοντας μέχρι τον Δεκέμβριο για να το κάνει.

Το γεράκι της Fed έκανε το σχόλιο κατά συνέντευξη στο πρόγραμμα “Face the Nation” του CBS. «Θα εξαρτηθεί πραγματικά από τα δεδομένα και είμαστε σε πολύ καλή θέση αυτή τη στιγμή για να αφιερώσουμε τον χρόνο μας, να λάβουμε περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό, να λάβουμε περισσότερα δεδομένα για την οικονομία, την αγορά εργασίας, προτού λάβουμε οποιεσδήποτε αποφάσεις.» είπε χαρακτηριστικά.

Τζερόμ Πάουελ – Fed: Δεν είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε επιτόκια

Η μια μείωση του dot plot

Tην Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα στο εύρος του 5,25%-5,5% για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση διατήρησε τα επιτόκια, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών. Aγορές και οικονομολόγοι ανέμεναν ευρέως την διατήρηση του κόστους δανεισμού, εστιάζοντας στις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια,  το λεγόμενο «dot plot». Τον Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έβλεπαν δύο ή τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Ωστόσο σε αυτή την συνεδρίαση οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν μια μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024.

Οι προβλέψεις προσγείωσαν τις προσδοκίες των αγορών που είχαν αναζωπυρωθεί μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Μαΐου προηγήθηκαν της ολοκλήρωσης της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.  Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο σε μηνιαία βάση και κινήθηκε χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Σε ετήσια βάση κινήθηκε κατά 3,3% με χαμηλότερο ρυθμό από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Τα συμβόλαια swap που προβλέπουν τις  αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανατιμολογήθηκαν, συνυπολογίζοντας πλήρως τις μειώσεις των επιτοκίων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ενώ  αύξησαν τις πιθανότητες για μείωση του Σεπτεμβρίου στο 76%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή