Όχι άλλες γεννήτριες ντίζελ για να τροφοδοτήσουν ζωντανές μεταδόσεις, λιγότερο κρέας στα μενού των αθλητών και πολύ περιορισμένη κατασκευή νέων χώρων – οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού θέλουν να αποδείξουν ότι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο μπορεί να γίνει πράσινο, σύμφωνα με τους FT.

Euro 2024 – Ολυμπιακοί Αγώνες: «Νικητές» τα ταξίδια, η φιλοξενία και η εστίαση [γραφήματα]

Δοκιμασία

Θα είναι μια δοκιμασία όχι μόνο των οικολογικών διαπιστευτηρίων της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και της φιλοδοξίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να φιλοξενήσει βιώσιμα μεγάλα γεγονότα σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής. Για τους Αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν στις 26 Ιουλίου, το Παρίσι έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τα επίπεδα στο Λονδίνο το 2012 και στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Ωστόσο, ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές έχουν ζητήσει μια ακόμη μεγαλύτερη αναθεώρηση των Ολυμπιακών Αγώνων εν μέσω μεγάλων ερωτημάτων σχετικά με το αν τέτοιες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας μπορούν ποτέ να είναι πραγματικά πράσινες, δεδομένων των αεροπορικών ταξιδιών και των κατασκευών που απαιτούν. Η πίεση έρχεται καθώς η ΔΟΕ αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η επικείμενη μείωση του αριθμού των χωρών που μπορούν να φιλοξενήσουν τους χειμερινούς Αγώνες καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Η κλιματική αλλαγή συμμετέχει στους Ολυμπιακούς

Ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της ΔΟΕ, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον του αθλητισμού». «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο το πού, πότε και πώς μπορεί να παιχτεί ο αθλητισμός. Επηρεάζει ήδη την απόδοση των αθλητών και την εμπειρία των θεατών».

Η Marie Sallois, διευθύντρια εταιρικής και βιώσιμης ανάπτυξης της ΔΟΕ, δήλωσε ότι το Παρίσι θα είναι η δοκιμαστική περίπτωση για τη νέα στρατηγική βιωσιμότητας της ΔΟΕ. «Το Παρίσι είναι η πρώτη έκδοση που αποδεικνύει αυτή τη φιλοδοξία», είπε.

Ο Walker Ross, λέκτορας αθλητικής διαχείρισης στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάδοση της σημασίας της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια απίστευτα ορατή εκδήλωση όχι μόνο του αθλητισμού αλλά και της παγκόσμιας κουλτούρας. Έχει διακτινιστεί σε σπίτια σε όλο τον πλανήτη και όλοι δίνουμε προσοχή», είπε.

Κατάσταση επιβίωσης

Αλλά πρόσθεσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν επίσης σε «κατάσταση επιβίωσης», ειδικά για τις χειμερινές εκδόσεις που μαστίζονται από συρρικνούμενες χιονοπτώσεις και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Έρευνα που διεξήχθη για τη ΔΟΕ ανέφερε ότι ο αριθμός των βιώσιμων οικοδεσποτών θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 10 χώρες παγκοσμίως έως το 2040.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς τη φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου γεγονότος, ειδικά όταν δεν μπορείς να εγγυηθείς χιόνι στο έδαφος», είπε.

Η Γαλλία είχε μικρό ανταγωνισμό όταν υπέβαλε προσφορά νωρίτερα φέτος για να φιλοξενήσει τους χειμερινούς Αγώνες στις Άλπεις το 2030, μια προσφορά που έκανε παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις της θερμοκρασίας άνω του μέσου όρου έχουν μειώσει τις χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών στους θερινούς Αγώνες, θα ασκήσουν επίσης πίεση τόσο στους αθλητές όσο και στους θεατές. Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί.

Ο Benja Faecks από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Carbon Market Watch, δήλωσε ότι τα σχέδια της γαλλικής πρωτεύουσας για μείωση των εκπομπών δεν προχωρούν αρκετά. «Οι Αγώνες όπως είναι τώρα δεν έχουν νόημα ενόψει της κλιματικής αλλαγής», είπε.

«Θα βγάλουμε τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα»

Το Λος Άντζελες, το οποίο θα φιλοξενήσει την εκδήλωση για τρίτη φορά το 2028, έχει δεσμευτεί να επικεντρωθεί στη «ριζική επαναχρησιμοποίηση», χωρίς να κατασκευαστούν νέοι μόνιμοι χώροι. Σε μια πόλη όπου η οδήγηση κυριαρχεί στα ταξίδια, οι διοργανωτές λένε ότι θα βοηθήσουν στη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και θα βγάλουν τους ανθρώπους «από τα αυτοκίνητά τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή