Το Μουσείο Οικονομίας της Σουηδίας , που άνοιξε πρόσφατα, είναι η νεότερη προσπάθεια να γίνει πιο προσιτή η νομισματική πολιτική.

Παιδιά σχολικής ηλικίας που περνούν μπροστά από γυάλινες θήκες παλαιών νομισμάτων στο Μουσείο Οικονομίας της Στοκχόλμης μπορεί να βρουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι να τραβήξει την προσοχή τους: μια πλάκα 20 κιλών από χαλκό που χρονολογείται από το 1644.

Bruegel: Οι 3 προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Αυτό το αποκαλούμενο πλακονόμισμα — που παρήχθη όταν η Σουηδία ήθελε να ελέγξει την τιμή των εξαγωγών χαλκού της — ήταν τόσο πολύ ανέφικτο που οδήγησε στην ανάπτυξη των πρώτων ευρωπαϊκών τραπεζογραμματίων.

Πλέον είναι ένα από τα αστέρια του κρατικού μουσείου, του οποίου η έκθεση άνοιξε ξανά από τον διοικητή της σουηδικής Riksbank, καθιστώντας την την τελευταία κεντρική τράπεζα που ρίχνει το βάρος της στις προσπάθειες να καταστήσει πιο προσιτή την οικονομία και τη νομισματική πολιτική.

Εκπαίδευση στην οικονομία

Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν εδώ και καιρό να κατανοήσουν τις δυνάμεις που οδηγούν τον πληθωρισμό και να κερδίσουν υποστήριξη για τις πολιτικές τους με ευρύτερα προγράμματα για την προώθηση της οικονομικής παιδείας.

Ωστόσο, οι προσπάθειές τους έχουν πάρει μια νέα επείγουσα ανάγκη καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να πείσουν το κοινό ότι ο «πόνος» κατά τη διάρκεια της κρίσης κόστους ζωής ήταν ένα αναγκαίο κακό.

Όπως αναφέρει ένα δελτίο από την Αυστραλιανή Αποθεματική Τράπεζα: «Η κατανόηση των βασικών οικονομικών ζητημάτων μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας κεντρικής τράπεζας να επιτύχει τους στόχους της, όπως η σταθεροποίηση των προσδοκιών του κοινού για τον πληθωρισμό σύμφωνα με τον στόχο για τον πληθωρισμό».

Η Σεσίλια Βον Χέινιε (Cecilia Von Heijne), διευθύντρια του Μουσείου Οικονομίας της Σουηδίας, είπε ότι ο στόχος της αναθεώρησης — ενός τετραετούς έργου — ήταν να «προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό για οικονομική παιδεία».

Μαθήματα για τον πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα του Μεξικού πρωτοστάτησε στην εκπαίδευση του κοινού όταν άνοιξε το Διαδραστικό Μουσείο Οικονομικών Επιστημών σε ένα πρώην μοναστήρι το 2006. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους για να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα ή να παίξουν τον ρόλο του επικεφαλής διαπραγματευτή μιας χώρας στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα.

Η Banque de France υποστήριξε ένα παρόμοιο έργο στο Παρίσι, όπου το Cité de l’Économie άνοιξε πριν από πέντε χρόνια στο πολυτελές περιβάλλον του Hôtel Gaillard, που χτίστηκε σε στυλ πύργου του Λίγηρα για έναν τραπεζίτη του 19ου αιώνα.

Οι επισκέπτες μπορούν να αποφασίσουν πώς να μεταρρυθμίσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας, να εξισορροπήσουν τα δημόσια οικονομικά της ή να παζαρέψουν σε μια δημοπρασία ζώων – μια προσέγγιση ρόλων που βοηθά στην αποφυγή αντιπαραθέσεων σε μια χώρα όπου πολλοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τις ελεύθερες αγορές.

Το Μουσείο Χρημάτων της Βραζιλίας μεταμορφώνεται επίσης σε μουσείο οικονομικών επιστημών. Το Μουσείο Νομίσματος του Καναδά μετονομάστηκε σε Μουσείο της Τράπεζας του Καναδά το 2017 με αποστολή να «απομυθοποιήσει» τη νομισματική πολιτική. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν επίσης υποβάλει σχέδια ανακαίνισης.

Ψηφιοποίηση

Το Geldmuseum της Bundesbank, το οποίο είχε παρόμοια ανανέωση, έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με την ψηφιοποίηση. Ο ιστότοπός του προσφέρει μια τρισδιάστατη εικονική περιήγηση και μια εικονική έκθεση που επιτρέπει στους θεατές να ανοίξουν τις πόρτες στο παρελθόν και να εξερευνήσουν την οδυνηρή ιστορία του υπερπληθωρισμού της Γερμανίας.

Στη Σουηδία, το καθήκον ήταν να μεταμορφωθεί «ένα παλιό σκονισμένο ντουλάπι νομισμάτων» σε μια αφήγηση που θα απασχολούσε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, εξηγώντας «πώς λειτουργεί η οικονομία στο πέρασμα του χρόνου», είπε ο Τιμ Βετιμίλια (Tim Ventimiglia), διευθυντής της Ralph Appelbaum Associates, της πρακτικής σχεδιασμού. που ανέπτυξαν τις δύο μόνιμες εκθέσεις.

Νομίσματα της εποχής των Βίκινγκς στο Μουσείο Οικονομίας της Σουηδίας.

Όταν άρχισε να εργάζεται στο έργο της Σουηδίας, υπήρχαν λίγα διεθνή προηγούμενα για να αξιοποιήσει, είπε. Η έμπνευση προήλθε περισσότερο από εθνογραφικά μουσεία και επιστημονικά κέντρα που έχουν ήδη στραφεί σε μεγάλο βαθμό προς παιχνίδια και διαδραστικές εγκαταστάσεις.

Μία από τις εκθέσεις είναι προσαρμοσμένη σε σχολικές ομάδες — προκαλώντας τα παιδιά να κάνουν επιλογές για το πώς να ξοδέψουν χρήματα από τους φόρους. να διαγωνιστεί σε έναν αγώνα αποταμίευσης κουμπαρά ή για να εντοπίσετε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού πίσω από τα καθημερινά προϊόντα.

Από την άλλη, μια επιλογή αντικειμένων από την τεράστια συλλογή του μουσείου κυμαίνεται από ρωμαϊκούς θησαυρούς μέχρι μάρκες που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των εργατών στο μύλο και κάρτες με σιτηρέσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν μια συνέντευξη για δουλειά του 19ου αιώνα ή να σηκώσουν ένα αντίγραφο των χρημάτων του χάλκινου πιάτου.

«Αιώνια» ερωτήματα

Η Σεσίλια Βον Χέινιε είπε ότι το μουσείο πειραματίστηκε με φορητές εκθέσεις που στάλθηκαν σε θήκες από πλεξιγκλάς στα σχολεία βοηθώντας τους δασκάλους να εξερευνήσουν επίκαιρα ζητήματα όπως ο πληθωρισμός δείχνοντας στους μαθητές τους αυθεντικά τραπεζογραμμάτια της Βαϊμάρης και της Γαλλικής Επανάστασης και περίπλοκα origami κατασκευασμένα από άχρηστο νόμισμα της Βενεζουέλας.

Για τους σοβαρούς νομισματολόγους, περισσότερα από 100.000 νομίσματα από τη συλλογή του μουσείου με επίκεντρο τους Βίκινγκς έχουν ψηφιοποιηθεί. Για τα λίγα νομίσματα που εμφανίζονται, οι οθόνες αφής επιτρέπουν στους επισκέπτες να κάνουν μεγέθυνση σε λεπτομέρειες, όπως τα ονόματα των αγγλοσαξόνων νομισματοκοπείων που προσλήφθηκαν από το εξωτερικό για να τα φτιάξουν.

Για τη διευθύντρια του Μουσείου Οικονομίας της Σουηδίας, έναν αρχαιολόγο και νομισματολόγο με εκπαίδευση, αυτά τα φθαρμένα κομμάτια από μέταλλο εξακολουθούν να είναι η καρδιά της προσπάθειας.

«Δεν συνδέονται τόσο στενά με την τρέχουσα ημέρα, αλλά υπάρχουν κάποια αιώνια ερωτήματα όσον αφορά τα χρήματα: πώς εκτιμούμε τα πράγματα, ποια είναι η λειτουργία του χρήματος, πώς επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε και σχετιζόμαστε μεταξύ μας; Μπορούμε πάντα να τα αντιμετωπίσουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή