Αν υπάρχει μία λέξη που χαρακτηρίζει απόλυτα την ελληνική αγορά πληροφορικής, αυτή είναι η λέξη «εξαγορές», με ένα κύμα συμφωνιών να έχει πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες δείχνοντας και τη συνολική τάση της αγοράς. Μάλιστα, όλοι οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για νέες, επιπλέον εξαγορές.
Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, μετά την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Πληροφοριακού Δελτίου σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Unity στους μετόχους της Entersoft, ξεκίνησε η περίοδος αποδοχής.
Πώς προχωρούν το 5ο και 6ο data center της Digital Realty στην Ελλάδα
Η Unity, εταιρικό σχήμα που αποτελείται από την Olympia Group το επενδυτικό fund του Πάνου Γερμανού, με την υποστήριξη διεθνούς επενδυτή, την Imker Capital, κατέχει ήδη το 37,26% των μετοχών της Entersoft. Με την Δημόσια Πρόταση πρόκειται να αποκτήσει επιπλέον 53,67% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να κατέχει το 90,93%. Υπολογίζεται ότι το τίμημα της Δημόσιας Πρότασης θα ξεπεράσει το ποσό των 128,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον CEO της Entersoft, Αντώνη Κοτζαμανίδη, η εταιρεία σχεδιάζει την ολοκλήρωση της απορρόφησης τριών θυγατρικών εντός του καλοκαιριού. Ήδη από το 2023 η Entersoft είχε έντονη δραστηριότητα καθώς ολοκληρώθηκαν 4 νέες εξαγορές ενώ ολοκληρώθηκε και το σχέδιο εσωτερικής αναδιάρθρωσης και απλοποίησης της δομής με τη συγχώνευση εταιρειών στη Ρουμανία.
Για το 2024, η εταιρεία είχε ξεκαθαρίσει ότι θα κινηθεί σε παρόμοιο δρόμο και θα επιδιώξει διψήφιους ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει την αναζήτηση νέων ευκαιριών εξαγορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.
Σημειώνεται ότι το Olympia Group πριν από 8 περίπου χρόνια απέκτησε πάνω από το 33% της SoftOne, που είναι πάροχος cloud-based επιχειρηματικού λογισμικού. Η μη εισηγμένη SoftOne ακολουθεί ένα επιτυχημένο εμπορικό μοντέλο στον χώρο του business software (λογισμικό για επιχειρήσεις) που βασίζεται σε πανελλαδικό δίκτυο πλέον των 600 εξειδικευμένων συμβούλων αλλά και στοχευμένων εξαγορών που της προσδίδουν επιπλέον ώθηση.
Άρα έχουμε Entersoft και SoftOne να έχουν τον ίδιο βασικό μέτοχο, ουσιαστικά την Olympia Group.
Η περίπτωση της Epsilon Net…
Στην περίπτωση της Epsilon Net, ο βασικός της μέτοχος Ιωάννης Μίχος, ο οποίος κατέχει το 55,42%, ενώνει τις δυνάμεις του με την Εθνική Τράπεζα (μερίδιο 7,5%) και το private equity fund General Atlantic, προκειμένου η θυγατρική του τελευταίου, Bidco, να επιδιώξει να αποκτήσει τις μετοχές της μειοψηφίας της εισηγμένης.
Θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση μέσω της οποίας θα επιδιωχθεί η έξοδος της εισηγμένης από το Χρηματιστήριο. Πρόθεση του βασικού μετόχου Ιωάννη Μίχου είναι να διατηρήσει το ποσοστό του στην εταιρεία. Όπως έγινε γνωστό η Δημόσια Πρόταση θα γίνει στην τιμή των 12 ευρώ.
Σημειώνεται πως η General Atlantic διαχειρίζεται σήμερα ενεργητικό 84 δισ. δολαρίων, με συμμετοχές σε πάνω από 22ο εταιρείες διεθνώς.
Ο κ. Μίχος δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να πουλήσει και τοποθετεί μέσα το fund ώστε να τρέξουν από κοινού το μέλλον της εταιρείας. Το equity fund GA αναμένεται για το υπολειπόμενο 37,08% της εταιρείας, να καταβάλει ένα ποσό που ξεπερνάει τα 241 εκατ. ευρώ.
Το τοπίο θόλωσε όταν ανακοινώθηκε ότι η ιταλική Teamsystem, ήταν μεταξύ αυτών που απέκτησε μετοχές της Epsilon Net και πιο συγκεκριμένα το 0,57% αυτής. Πάντως, η Teamsystem διαβεβαίωσε ότι προτίθεται να πωλήσει τις μετοχές στο όχημα της δημόσιας πρότασης, κατά ή πριν τον διακανονισμό της δημόσιας πρότασης.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Teamsystem, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού στην Ιταλία, μόνο το 2023 πραγματοποίησε πάνω από 20 εξαγορές, τόσο περιφερειακά της χώρας, όσο και στην Αλβανία, την Ισπανία και τη Νορβηγία.
… και στο βάθος η Ideal Holdings
Στην εξαγορά δύο ελληνικών εταιρειών στρέφεται η Ideal Holdings, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης επιχειρήσεων και από άλλους κλάδους. Στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος του εισηγμένου ομίλου Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να κλείσει κοντά στον ερχόμενο Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του OT περί επικείμενου deal στον χώρο της πληροφορικής.
Η Ideal Holdings παραμένει σε δύο τομείς, του λιανεμπορίου με τα πολυκαταστήματα Attica Stores και της πληροφορικής, με τις εταιρείες Adacom, Byte Computer, Ideal Electronics και i-DOCS
Με τις εξαγορές να βρίσκονται στο επίκεντρο του business plan της Ideal, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Παναγιώτης Βασιλειάδης επεσήμανε ότι δεν κοιτούν κλάδους αλλά «καλές εταιρείες». Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μιας ελληνικής εταιρείας μεσαίου μεγέθους, η οποία δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες cloud, cybersecurity και software.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί στη πληροφορική ένα σχήμα το οποίο θα μπορούσε να δώσει στην ελληνική αγορά ένα σύνολο λύσεων, χωρίς όμως να εξετάζεται η ένωση των εταιρειών πληροφορικής σε μία ενιαία.
Η Ideal έχει την απαραίτητη ρευστότητα για να προχωρήσει σε νέες εξαγορές. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 30 εκατ. ευρώ ως ταμειακά διαθέσιμα και άλλα 21 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό που εξέδωσε πρόσφατα.
Οι 3+1 πυλώνες ανάπτυξης της Profile
Η Profile Software, σύμφωνα με τον ιδρυτή, πρόεδρο και chief entrepreneur της εταιρείας, Χαράλαμπο Στασινόπουλο, θα βασίσει την ανάπτυξή της σε 3+1 πυλώνες. Οι 3 βασικοί πυλώνες είναι ουσιαστικά συστήματα και υπηρεσίες που προσφέρει η Profile. O πυλώνας… +1 είναι οι επιτυχημένες εξαγορές.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η Profile παρακολουθεί την αγορά ώστε να εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες που θα της δώσουν περαιτέρω ώθηση.
Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα του Ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Αγγελίδης είπε ότι κύρια δραστηριότητα παραμένει το χρηματοοικονομικό λογισμικό και υπενθύμισε τα μεγάλα έργα που αναλαμβάνει η Profile Software. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις 45 νέες συμβάσεις που υπέγραψε η εταιρεία εντός του 2023, αξίας άνω των 85 εκατομμυρίων ευρώ, από 50 εκατομμύρια που ήταν η αξία των νέων συμβάσεων του 2022.
Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης η ανάπτυξη για το 2024 θα βασίζεται στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, το σημαντικό ανεκτέλεστο της εταιρείας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Ειδικότερα, στο ερώτημα τί αναμένει η Profile από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το Ταμείο Ανάκαμψης, η απάντηση ήταν έργα αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024, ενώ όπως τονίστηκε προφανώς θα διεκδικηθούν και άλλα που τώρα βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία και αφορούν και το ΕΣΠΑ.
Σε ότι αφορά τις εξαγορές του Ομίλου αποσαφηνίστηκε από τη διοίκηση ότι αυτές αφορούν εταιρείες του εξωτερικού, κυρίως στην Ευρώπη, και όχι ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως είπαν χαρακτηριστικά οι εξαγορές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν ουσιαστικά έρχονται συμπληρωματικά σε έργα/ προϊόντα ή με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Κάποιες από αυτές τις εξαγορές είναι ώριμες, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν χρονικό ορίζοντα.
Σε ερώτημα του Οικονομικού Ταχυδρόμου αν υπάρχει και το αντίστροφο ενδιαφέρον, δηλαδή για εξαγορά της Profile, η απάντηση ήταν ότι υπάρχει συνεργασία με εταιρείες του χώρου αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Μάλιστα, τα στελέχη της εταιρείας απέκλεισαν το ενδεχόμενο η εταιρεία να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών (σε αντίθεση με τις αποχωρήσεις των Epsilon Net, Entersoft που έπονται και των SoftOne και Byte που προηγήθηκαν), ακόμη και αν η Ρrofile παραμείνει η μόνη εταιρεία τεχνολογική εταιρεία αν και αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση για «συγκέντρωση της αγοράς».
Η άνοδος κατηγορίας
Την ίδια ώρα η Performance Technologies προγραμματίζει εντός του καλοκαιριού να… ανέβει κατηγορία και να μεταβεί στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από παρουσία 16 χρόνων στην ENA Plus, την Εναλλακτική Αγορά που απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες εταιρίες, παρέχοντας την ευκαιρία και σε μικρότερες εταιρίες να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Και η Performance ξεκαθάρισε κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων ότι πρόθεση είναι η πραγματοποίηση εξαγορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Κλειστά φαίνεται να κρατούν τα χαρτιά τους, προς το παρόν, άλλοι σημαντικοί παίκτες της ελληνικής αγοράς πληροφορικής όπως η Quest Holdings (Unisystems), η Quality and Reliability (Q&R), Space Hellas.
Πίεση χρόνου
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όλη αυτή η έξαρση στον χώρο της πληροφορικής σχετίζεται με τα έργα που περιλαμβάνονται σε Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2027. Σημείο κλειδί είναι ο ορίζοντας υλοποίησης, που μοιραία δημιουργεί πίεση για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση απλά θα χαθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια.
Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ο όγκος των πόρων που θα πρέπει να απορροφηθούν καθιστούν κάτι παραπάνω από αναγκαίες τις συμπράξεις μεταξύ των εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν προβλέπεται – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – περίπτωση παράτασης, άρα ο κίνδυνος απώλειας πόρων δεν είναι ένα τόσο μακρινό ενδεχόμενο.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η δεύτερη είναι οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ψηφιοποίησης, τόσο του δημόσιου τομέα όσο και του ιδιωτικού, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε πρόκειται για επιχειρήσεις. Έργα του δημοσίου (ψηφιοποιήσεις υπηρεσιών, αρχείων, υπουργείων), τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του επιχειρείν, ψηφιακές πληρωμές, τουρισμός, εστίαση και υγεία αποτελούν ουσιαστικά τα αντικείμενα ενδιαφέροντος.
Latest News
Τι βλέπουν οι CEOs για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα - Η έρευνα ΕΣΑΕ
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, της ΕΣΑΕ, παρουσίασε άνοδο
Για πέντε ακόμη χρόνια στην Ελλάδα - Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η Diageo επεκτείνουν τη συνεργασία τους
Η συνεργασία ανάμεσα σε Ολυμπιακή Ζυθοποιία και Diageo μετρά περισσότερα από 30 χρόνια
ΔΥΠΑ: Στις 24-25 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι πρώτες «Ημέρες Καριέρας» για το 2025
Στις πρώτες Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ θα συμμετάσχουν 150 επιχειρήσεις και πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας
Τα τρία νέα χαρτοφυλάκια αντιπροέδρων και οι αλλαγές στην οργανωτική δομή της ΕΣΕΕ
Οι νέοι αντιπρόεδροι και διευθυντές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης
Νέα CCO στον Όμιλο Interamerican η Linda Nieuwenhuizen
Η Linda Nieuwenhuizen αναλαμβάνει τη στρατηγική ηγεσία όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων της Interamerican
Στα 15,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της ΔΕΗ η Goldman Sachs, σύσταση buy
Κατά την Goldman Sachs η ΔΕΗ έχει θέσει τις βάσεις για πολλαπλή επέκταση
Στην… τάξη του 2025 η Metlen – Ποιοι θα είναι οι «rookies» των IPOs του Λονδίνου φέτος
Οι Financial Times συγκέντρωσαν τις εταιρείες που θα μπορούσαν να εισαχθούν στο Λονδίνο φέτος και τις παρουσίασε ανά κλάδο
Η Optima bank δημιουργεί νέα θυγατρική στο leasing - Τι δηλώνει ο CEO
Θα αποτελεί 100% θυγατρική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης της Optima bank - Στόχος να γίνει η πρώτη επιλογή στον τομέα της χρηματοδοτικής μίσθωσης
Ποιοί είναι οι Άραβες της Aqua Bridge που εξαγόρασαν την Avramar
Ο CEO του αραβικού ομίλου Aqua Bridge επιβεβαιώνει επίσημα την εξαγορά της Avramar - Το «κούρεμα» των δανείων και τα φρέσκα κεφάλαια
Νέα σπίτια στο Ελληνικό προς πώληση – Τι μπαίνει στο ταμείο της Lamda Development
Η Lamda λάνσαρε το Sunset Groves με 99 κατοικίες – Πως εξελίσσονται οι πωλήσεις και τα έργα κατασκευής των σπιτιών