Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, το πρωί της Δευτέρα, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ασθενέστερη καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ, αλλά και της είδησης ότι η παραγωγή αργού στην Κίνα τον Μάιο αυξήθηκε.

Ειδικότερα, τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για παράδοση Αυγούστου μειώθηκαν κατά 29 σεντς, ή 0,4%, στα 82,33 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για παράδοση Ιουλίου μειώθηκαν επίσης κατά 29 σεντς στα 78,16 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ έπεσε σε χαμηλό επτά μηνών τον Ιούνιο, με τα νοικοκυριά να ανησυχούν για τα προσωπικά τους οικονομικά και τον πληθωρισμό.

ΙΕΑ: Προειδοποιεί για «εντυπωσιακό» πλεόνασμα πετρελαίου έως το τέλος της δεκαετίας

Και τα δύο συμβόλαια ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 4% την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας την υψηλότερη εβδομαδιαία ποσοστιαία άνοδο από τον Απρίλιο, λόγω ενδείξεων ισχυρότερης ζήτησης καυσίμων.

«Το ισχυρό ράλι της περασμένης εβδομάδας τροφοδοτήθηκε από προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση το 2024 από τον ΟΠΕΚ+ και τον ΔΟΕ. Ωστόσο, δεδομένου του κεκτημένου ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚ για το αργό πετρέλαιο, υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός γύρω από τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ», σχολιάζει στο Reuters, o Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG στη Σιγκαπούρη.

«Οι χαμηλοί αριθμοί εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ της Παρασκευής υποδηλώνουν ότι η ανθεκτικότητα του Αμερικανού καταναλωτή και της οικονομίας των ΗΠΑ θα δοκιμαστεί καθώς τα νοικοκυριά εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους για να καταπολεμήσουν τα υψηλότερα επιτόκια και τις πιέσεις κόστους ζωής», πρόσθεσε.

Ο κινεζικός παράγοντας

Εν τω μεταξύ, η εγχώρια παραγωγή αργού πετρελαίου της Κίνας τον Μάιο αυξήθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση στους 18,15 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα.

Η ετήσια παραγωγή ήταν 89,1 εκατ. τόνοι, αυξημένη κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εθνική διακίνηση αργού πετρελαίου μειώθηκε κατά 1,8% τον Μάιο  σε 60,52 εκατ. τόνους, με το σύνολο του έτους να ανέρχεται στους 301,77 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 0,3% από πέρυσι.

Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας τον Μάιο υστέρησε των προσδοκιών και η επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης, προσθέτοντας πίεση στο Πεκίνο να στηρίξει την ανάπτυξη.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή παρέμειναν αφού ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι τα εντεινόμενα διασυνοριακά πυρά από το κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου προς το Ισραήλ θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή κλιμάκωση.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι αγορές του βασικού κόμβου εμπορίας πετρελαίου της Σιγκαπούρης και άλλων χωρών της περιοχής παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities