Στο κενό έπεσαν οι αρχικές κινήσεις αντίδρασης στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να μην μπορεί να ενεργοποιήσει τους αγοραστές μετά από μια άκρως αρνητική εβδομάδα, ειδικά στον κρίσιμο τραπεζικό κλάδο, συντηρώντας το σενάριο να δοκιμαστούν και οι 1.400 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,10% στις 1.405,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.405,709 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,67% στις 1.232,59 μονάδες.

Οι αφορμές και οι αιτίες

Η αγορά βρίσκει απέναντί της τις πτωτικές τάσεις του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος δεν μπορεί να εκδηλώσει αντίδραση, παρά τη μεγάλη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας. Παρόλα αυτά, ο κλαδικός προς το παρόν συντηρεί το long σήμα του, αν δεν χάσει τα επίπεδα των 1.228 μονάδων σε κλείσιμο ημέρας.

Οι τριγμοί που ήρθαν από την Γαλλία ήταν μόνο η αφορμή για μια διόρθωση που προφανώς αναμενόταν από αρκετούς στη Λ. Αθηνών. Μάλιστα, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance υπενθυμίζει ότι την Παρασκευή έχουμε λήξη συμβολαίων κάτι που συνήθως μας δίνει ευκαιρία για αγορά ή πώληση.

Η πτωτική κίνηση της τελευταίας εβδομάδας και ακόμα περισσότερο αν συνεχιστεί και από σήμερα αναγκάζει αρκετά long χαρτοφυλάκια παραγώγων να κλείσουν θέσεις μιας και τα margin σε τόσο γρήγορες κινήσεις κάνουν την εμφάνιση τους. Φυσικά είναι δύσκολο να μπορέσουν να ρολάρουν το σύνολο των θέσεων κάτι που τους αναγκάζει να κλείσουν και δύσκολα να μπορέσουν να ξαναπάρουν άμεσα το επόμενο διάστημα, εξηγεί ο ίδιος.

Ο κ. Ζαχαράκης θυμίζει επίσης ότι μέχρι στιγμής η αγορά έρχεται με σημαντικά κέρδη από το χαμηλό του Οκτωβρίου οπότε δεν είναι παράλογο να προβληματίζεται τους 3 τελευταίους μήνες και μάλιστα γύρω από ένα τόσο σημαντικό επίπεδο όσο η ζώνη των 1.400 μονάδων. Αυτό το επίπεδο χάθηκε πτωτικά το 2010-2011 όταν η αγορά κατέρρευσε κάτω από τις 500 μονάδες και μάλιστα σε πολύ μικρό χρόνο.

Μέχρι σήμερα η αγορά κινείται ομαλά χωρίς υπερβολές, φτιάχνοντας επίπεδα, κάτι που θα βοηθήσει στην συνέχεια αν καταφέρει να κάνει μία σημαντική βάση και να ετοιμαστεί να αλλάξει επίπεδο, εκτιμά ο ίδιος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ σημειώνει απώλειες 1,42%, με τις Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Βιοχάλκο, Εθνική, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με ήπια πτώση.

Στον αντίποδα, η Quest κερδίζει 1,72%, με τις Motor Oil, Coca Cola, Autohellas, Σαράντη, Λάμδα, Jumbo, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίο να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή είναι η Cenergy.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών