Με τον ταχύτερο ρυθμό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου προσλαμβάνουν εργαζομένους οι παγκόσμιες αμυντικές εταιρείες, καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες παραγγελίες που βρίσκονται κοντά σε υψηλά ιστορικά.

Μια έρευνα των Financial Times σχετικά με τα σχέδια προσλήψεων 20 μεγάλων και μεσαίων αμερικανικών και ευρωπαϊκών αμυντικών και αεροδιαστημικών εταιρειών διαπίστωσε ότι επιδιώκουν να προσλάβουν δεκάδες χιλιάδες άτομα φέτος.

Τρεις από τις κορυφαίες στις ΗΠΑ – η Lockheed Martin, η Northrop Grumman και η General Dynamics – έχουν σχεδόν 6.000 θέσεις εργασίας που πρέπει να καλύψουν, ενώ 10 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα επιδιώκουν να αυξήσουν τις θέσεις κατά σχεδόν 37.000 συνολικά, ή σχεδόν το 10% του συνόλου του εργατικού τους δυναμικού.

Dassault: Θα χρειαστούν δεκαετίες για να χτιστεί η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης

«Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυτή είναι η πιο έντονη περίοδος για τον αμυντικό τομέα με τη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου παραγγελιών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Jan Pie, γενικός γραμματέας της ASD, της εμπορικής ένωσης Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής και Άμυνας.

Στρατιωτικές δαπάνες

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν μέσω εκτεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων. Η ξαφνική άνοδος των παραγγελιών μετά από δεκαετίες χαμηλών όγκων, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό για ψηφιακές δεξιότητες από τεχνολογικούς ομίλους και μια αγορά εργασίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν το ξεφάντωμα προσλήψεων σε ολόκληρο τον κλάδο.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι επιδιώκουν να καλύψουν θέσεις σε όλους τους τομείς, από μαθητευόμενους μέχρι στελέχη σταδιοδρομίας στα τελευταία στάδια. Ζητούνται μηχανικοί, προγραμματιστές λογισμικού και αναλυτές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και συγκολλητές και μηχανικοί.

Ο Antonio Liotti, επικεφαλής αξιωματικός στην ιταλική Leonardo, δήλωσε ότι διεξάγει «εντατική έρευνα για νέες προσλήψεις, ακόμη πιο έντονη από ό,τι σε προηγούμενες συγκρούσεις, όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν».

Ο ανάδοχος, ο οποίος αποτελεί μέρος του τριεθνικού προγράμματος με την BAE Systems στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries για την κατασκευή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, θέλει να προσλάβει 6.000 νέους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2024. Αναμένει να προσλάβει για 8.000 έως 10.000 μεταξύ 2025 και 2028, κυρίως βιομηχανικών μηχανικών και μηχανικών λογισμικού.

Η αναζήτηση νέων προσλήψεων, πρόσθεσε ο Liotti, δεν ωθήθηκε μόνο από τις συγκρούσεις αλλά και από τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό από παρακείμενες βιομηχανίες, όπως «εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και συμβούλων». Σημαντικά έχει επιδράσει και η «σιωπηρή παραίτηση».

Οι εταιρείες που παράγουν πυρομαχικά, ιδίως η Rheinmetall και η Nammo, οι οποίες χρειάστηκε να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή για να αναπληρώσουν τα κρατικά αποθέματα, είναι μεταξύ εκείνων με τα πιο επιθετικά σχέδια προσλήψεων.

Πρωτοφανής κατάσταση

Η Nammo είπε ότι «δεν είχε ξαναδεί τέτοια κατάσταση». Η εταιρεία, η οποία ανήκει εν μέρει στις κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Φινλανδίας, αύξησε το προσωπικό της κατά 15 τοις εκατό από 2.700 το 2021 σε 3.100 το 2023. Αυτήν τη στιγμή απασχολεί περίπου 3.250 άτομα και υποστηρίζει ότι «διπλασιασμός του μεγέθους της εταιρείας [μέχρι το τέλος του 2030 φαίνεται λογικός».

Η Rheinmetall της Γερμανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έψαχνε να προσλάβει εκατοντάδες υπαλλήλους από την κορυφαία εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Continental, η οποία υποφέρει από αναιμική ζήτηση στον τομέα των αυτοκινήτων.

Η γαλλική Thales, η οποία κατασκευάζει τον πύραυλο Starstreak που εκτοξεύτηκε στην Ουκρανία, είπε ότι έχει στρατολογήσει 9.000 άτομα – το 11% του σημερινού εργατικού δυναμικού της, των 81.000 – στις αμυντικές της επιχειρήσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Η BAE αύξησε σημαντικά τις προσλήψεις πέρυσι, αλλά είχε ήδη επιταχύνει τις προσλήψεις για να προσφέρει μακροπρόθεσμα προγράμματα όπως το Παγκόσμιο Αεροπορικό Πρόγραμμα Μάχης και οι φρεγάτες Type 26 του Βασιλικού Ναυτικού.

Ο πρωταθλητής πυραύλων της Ευρώπης MBDA , που ανήκει στις BAE, Airbus και Leonardoσχεδιάζει να προσλάβει περισσότερα από 2.600 άτομα φέτος — το 17% του τρέχοντος εργατικού δυναμικού της που εκτιμάται σε 15.000.

Η Dassault Aviation, η οποία κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος Rafale, δεν έχει δει άμεση αύξηση στις παραγγελίες από την Ουκρανία, αλλά δεδομένης της διάρκειας των κύκλων κατασκευής στον κλάδο, προσλαμβάνει σταθερά προσωπικό.

Οι κατασκευαστές πυρηνικής άμυνας, ειδικά εκείνοι που συμμετέχουν στο τριμερές πρόγραμμα υποβρυχίων Aukus μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, είναι μεταξύ εκείνων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην έλλειψη δεξιοτήτων.

Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Rolls-Royce και Babcock International, άνοιξαν πρόσφατα τις δικές τους ακαδημίες πυρηνικών δεξιοτήτων, ενώ η Thales UK, η οποία παρέχει σόναρ για όλα τα υποβρύχια του Βασιλικού Ναυτικού, ξεκίνησε μια ακαδημία σόναρ.

Πανεπιστήμια

Οι εταιρείες έχουν επίσης εντείνει τη συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς για να δημιουργήσουν μια μελλοντική ομάδα εργατικού δυναμικού.

Το Πανεπιστήμιο Cranfield, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τον κλάδο, προσφέρει νέα μαθήματα, ιδίως στην ψηφιακή εγκληματολογία.

«Υπάρχει μια αναγνώριση ότι δεν μπορείτε απλώς να υποθέσετε ότι ο ακαδημαϊκός κόσμος θα αναδείξει τους ανθρώπους που θέλετε να στρατολογήσετε. . . εταιρείες ανεβαίνουν τώρα στην αλυσίδα εφοδιασμού ανθρώπων», δήλωσε η Heather Goldstraw, διευθύντρια άμυνας του Cranfield.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή