Το πακέτο αμοιβών 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ίλον Μασκ στην Tesla είναι τόσο διχαστικό όσο και o ίδιος ως προσωπικότητα. Ενώ οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του θεωρούν ότι το ποσό ταιριάζει στο λαμπρό μυαλό πίσω όχι μόνο από την Tesla αλλά και από τη SpaceX και την PayPal, ορισμένοι μέτοχοι το βλέπουν ως γελοία υπερμεγέθη, σύμφωνα με τους FT.

Tesla: Η επέλαση των ρομπότ

Το δικαστήριο του Ντέλαγουερ την ακύρωσε, λέγοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο ήταν ανεπαρκώς ανεξάρτητο και οι μέτοχοι δεν ενημερώθηκαν σωστά. Η μόνη πιθανότητα έγκρισής του ήταν μια ανορθόδοξη ψήφος μετόχων την περασμένη εβδομάδα που πολλοί προέβλεπαν ότι ο Μασκ θα χάσει. Επικράτησε.

Υπεράνω… βαρύτητας

Ο Μασκ και οι εταιρείες του συχνά αψηφούν τη βαρύτητα. Λίγοι πίστευαν ότι ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να επιτύχει τους εκτεταμένους στόχους της συμφωνίας αμοιβών του 2018 και το μέγεθος των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών που θα λάμβανε ο Mασκ φαινόταν απλώς θεωρητικό σε πολλούς. Αλλά η μετοχή της εταιρείας απέδωσε πέρα από κάθε προσδοκία, φτάνοντας για λίγο σε αποτίμηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η παρόμοια απροσδόκητη νίκη του Mασκ στην ψηφοφορία των μετόχων την Πέμπτη δείχνει ότι οι περισσότεροι μέτοχοι της Tesla αποδίδουν τα κέρδη τους στην οξυδέρκειά του και βλέπουν την αμοιβή του ως άξια.

Tesla Vs Twitter

Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν η άνοδος της τιμής της μετοχής από το 2018 θα πρέπει να αποδοθεί στον Mασκ. Συχνά φαίνεται να αγνοεί την Tesla τα τελευταία χρόνια, ανακατευθύνοντας τα τσιπ Nvidia που προορίζονταν για την Tesla στις άλλες εταιρείες του και αφιερώνοντας υπερβολικό χρόνο και κεφάλαιο στην δονκιχωτική εξαγορά του Twitter – μια αγορά που πραγματοποίησε μόνο με την εκφόρτωση των μετοχών της Tesla. Για τον ασεβή Mασκ, η ψηφοφορία είναι μια σφραγίδα έγκρισης. Ωστόσο, η υποστήριξη των μετόχων υποδηλώνει ότι θέλουν την προσοχή του στην Tesla – και δεν πρέπει να αποφύγει τις ευθύνες του στην εταιρεία τους.

Η ψηφοφορία δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Τώρα εναπόκειται στον δικαστή που αρχικά απέρριψε τη συμφωνία αμοιβής να σταθμίσει εάν η ψηφοφορία αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της. Αν και φαίνεται να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την αποκάλυψη των μετόχων, η σύνθεση των μετόχων της Tesla μπορεί να εξακολουθεί να είναι μια σκέψη. Οι μικροεπενδυτές αποτελούν ένα σημαντικό 30% των μετόχων της Tesla, πολλοί από τους οποίους είναι αφοσιωμένοι οπαδοί του Mασκ. Η δημοκρατική βούληση των μετόχων πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Ο Μασκ σε θέση ισχύος

Ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστή, αυτή στην υπόθεση σίγουρα θα ασκηθεί έφεση – είτε από την Tesla, είτε από τους δικηγόρους των εναγόντων που κατέθεσαν την αρχική αγωγή κατά του πακέτου αποδοχών και ζητούν μεγάλη πληρωμή για τις προσπάθειές τους. Τα αποτελέσματα της Πέμπτης δίνουν στον Mασκ και το διοικητικό συμβούλιο τη δυνατότητα να επανενσωματώσουν την Tesla στο Τέξας, ανοίγοντας την απομακρυσμένη πιθανότητα ότι ο Musk θα μπορούσε να αποφύγει τις αποφάσεις του δικαστή επαναλαμβάνοντας την υπόθεση στη νέα δικαιοδοσία. Θα πρέπει να αντισταθεί στην παρόρμηση να το πράξει. Αν και ο Musk είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι παρακάμπτει τους ρυθμιστικούς κανόνες, το να στρέφει τα δικαστικά συστήματα το ένα εναντίον του άλλου θα ήταν ασύνετο και ασεβές.

Ούτε θα πρέπει ο Μασκ να αγνοήσει τα ζητήματα που εγείρονται στην απόφαση του Ντέλαγουερ. Μια ανεξάρτητη αναθεώρηση των αμοιβών προσπάθησε να κάνει το διοικητικό συμβούλιο να φαίνεται ανεξάρτητο. Αλλά η ψηφοφορία των μετόχων επανεξέλεξε επίσης τον αδελφό του Musk, Kimbal, και τον στενό συνεργάτη του James Murdoch στο διοικητικό συμβούλιο – εγείροντας συνεχιζόμενες αμφιβολίες για την αυτονομία των διευθυντών. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό, καθώς οι ισχυρισμοί των διαφωνούντων μετόχων μπορεί να είναι λιγότερο εμφανείς σε ένα δικαστήριο του Τέξας.

Η Tesla είναι ένα μοναδικό παράδειγμα διακυβέρνησης εισηγμένων εταιρειών, σε μια κατηγορία εταιρειών υπό την ηγεσία επιχειρηματιών που συχνά παραμένουν ιδιωτικές. Οι μέτοχοι αγόρασαν τόσο τον άνθρωπο όσο και την εταιρεία και ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα. Αλλά ο κίνδυνος είναι ότι αυτό το προηγούμενο θα δελεάσει τα στελέχη αλλού να μιμηθούν τον Musk επιδιώκοντας γιγαντιαίες ανταμοιβές. Οι μέτοχοι και οι διευθυντές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν το κάνουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή