Οι τιμές των κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 10 ετών τον Μάιο, καθώς το πλεόνασμα στην προσφορά ακινήτων στην αγορά έπληξε τη ζήτηση, παρά τις νέες προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο.

Κίνα: Πάνω από τις προσδοκίες η άνοδος των εξαγωγών και εισαγωγών στο πρώτο δίμηνο του 2024

Οι τιμές των νέων κατοικιών σε 70 πόλεις, εξαιρουμένων των επιδοτούμενων κατοικιών, μειώθηκαν κατά 0,7% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS) που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Οι αξίες των υπαρχόντων κατοικιών μειώθηκαν κατά 1%, επίσης η πιο μεγάλη πτώση από τότε που η Κίνα άρχισε να χρησιμοποιεί την τρέχουσα μέθοδο συλλογής δεδομένων της το 2011.

Προσπάθειες αναζωογόνησης των τιμών

Τα απογοητευτικά στοιχεία έρχονται παρά την πιο φιλόδοξη προσπάθεια της κυβέρνησης να αναζωογονήσει τις τιμές των κατοικιών στην Κίνα. Τον Μάιο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κατάργησε το ελάχιστο επιτόκιο και μείωσε τους δείκτες προκαταβολών στο 15% για τους αγοραστές για πρώτη φορά και στο 25% για τις δεύτερες κατοικίες. Επένδυσε επίσης ένα ποσό ύψους 300 δισεκατομμυρίων γουάν για να υποστηρίξει τις τοπικές κρατικές εταιρείες να αγοράσουν σπίτια σε λογικές τιμές.

Οι επενδυτές δηλώνουν πάντως ότι το ποσό που έχει επενδύσει η κεντρική τράπεζα μπορεί να μην είναι αρκετό. Τα μέτρα σε πολλές πόλεις που επιτρέπουν στις τοπικές κυβερνήσεις να αγοράζουν πλεονάζοντα ακίνητα από προγραμματιστές έχουν σημειώσει αργή πρόοδο στην ανάπτυξη των διατεθέντων κεφαλαίων. Η υπερπροσφορά κατοικιών στην αγορά έχει πλήξει τις τιμές, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι λιγότερο πιθανό να επενδύσουν στον συγκεκριμένο κλάδο.

Οι τιμές επίσης μειώθηκαν σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,9%, σύμφωνα με το Reuters.

Περίοδος προσαρμογής της αγοράς ακινήτων στην Κίνα

Ο Liu Aihua, εκπρόσωπος της NBS, δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα ότι η αγορά ακινήτων υφίσταται προσαρμογή και ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξεκινήσουν τα μέτρα πολιτικής.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να περιορίσουν την υπερπροσφορά κατοικιών και να υποστηρίξουν τους κατασκευαστές που είναι φορτωμένοι με χρέη από το 2020 που η αγορά καταγράφει ελεύθερη. Σημαντικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη ήταν η πανδημία και η ξαφνική ρυθμιστική καταστολή των χρεωμένων τραπεζών.

Η προβληματική αγορά ακινήτων της Κίνας αντανακλά την πίεση που δέχεται ευρύτερα η οικονομία της. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε πιο αργά τον Μάιο, κατά 5,6%, σε σύγκριση με 6,7% ένα χρόνο νωρίτερα κι ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη περίπου 6%.

Οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Μάιο, αλλά με χαμηλές πτήσεις, στο 3,7%, αν και καλύτερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για ανάπτυξη 3%.

Η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής της Swissquote Bank, είπε ότι τα ζοφερά οικονομικά στοιχεία θα μπορούσαν να ωθήσουν την Τράπεζα της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια για να βοηθήσει τη ζήτηση. «Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών εκεί μειώθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς τον Μάιο παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κινεζική κυβέρνηση για να σταματήσει την αιμορραγία και η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε σημαντικά περισσότερο από το αναμενόμενο, επίσης, τον ίδιο μήνα», πρόσθεσε.

«Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα αυτή την εβδομάδα, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι στο Bloomberg πιστεύουν ότι η εβδομάδα θα μπορούσε να φέρει μείωση 10 μονάδων βάσης στην Κίνα για να στηρίξει τα πράγματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή