
Mια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα απαιτούσε βελτίωση των προοπτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόρις Βούιτσιτς.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο διοικητής της Τράπεζας της Κροατία, υπογράμμισε ότι αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς μία ακόμα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, περισσότερα δεδομένα και νέα σειρά προβλέψεων θα είναι διαθέσιμα δύο μήνες αργότερα. Οποιαδήποτε ένδειξη καθυστέρησης στην επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ θα μείωνε τις πιθανότητες για νέα μείωση του κόστους δανεισμού εκείνη τη στιγμή.
Λαγκάρντ: Ανώμαλος δρόμος προς την πτώση του πληθωρισμού
«Για να κάνουμε περισσότερα, πρέπει να δούμε περισσότερα», είπε ο Βούιτσιτς στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. «Οποιαδήποτε παράταση στην υποχώρηση του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο αποδυναμώνει την υπόθεση για μείωση των επιτοκίων και το αντίστροφο».
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο — εννέα μήνες μετά την τελευταία αύξηση. Η απόφαση ήρθε παράλληλα με τις προβλέψεις που έδειχναν ελαφρώς ταχύτερο πληθωρισμό φέτος και το επόμενο έτος και κάπως μακρύτερη πορεία προς το 2%.
Στο ραντάρ τα στοιχεία
«Θα παρακολουθήσουμε τα εισερχόμενα στοιχεία μέχρι τον Σεπτέμβριο, μέχρι τότε θα έχουμε τρεις ακόμη μετρήσεις για τον πληθωρισμό, την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τα δεδομένα της χρηματοπιστωτικής αγοράς», είπε ο Βούιτσιτς. «Ο Ιούλιος είναι πάντα μια επιλογή, αλλά πολύ περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο. Όλα είναι ανοιχτά σε αυτή τη συνάντηση — μια παύση ή μια περικοπή. Δεν θέλω να δείξω κανένα σήμα για το τι θέλουμε να κάνουμε πριν δούμε περισσότερα δεδομένα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Λετονού συναδέλφου του Βούιτσιτς Μάρτινς Καζάκς, σε ξεχωριστή συνέντευξη στο Bloomberg. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να επιτρέψουν στον πληθωρισμό να παραμείνει πάνω από το 2% το 2026, είπε. Η ΕΚΤ αναμένει επί του παρόντος να φτάσει σε αυτό το ορόσημο το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Άλλοι αξιωματούχοι έχουν επίσης προτρέψει για σύνεση. Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τον Αύγουστο και υποστήριξε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα. Ο Σλοβένος ομόλογός του, Bostjan Vasle, υποστήριξε ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό που αυξήθηκαν.
Οι υπηρεσίες
Ο Βούιτσιτς είπε ότι ενώ η γραμμή βάσης της ΕΚΤ δείχνει ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο, οι αξιωματούχοι «πρέπει να παρακολουθούν ιδιαίτερα τις υπηρεσίες».
Είναι λιγότερο εμπορεύσιμες και πιο ευαίσθητες στους μισθούς, είπε, επομένως ο πληθωρισμός σε αυτό το τμήμα της οικονομίας είναι «πιθανότατα πιο δύσκολο να μειωθεί».
«Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή στις υπηρεσίες και υπάρχει το ερώτημα εάν γινόμαστε μάρτυρες μιας πιο μόνιμης αλλαγής στις προτιμήσεις των καταναλωτών προς τις υπηρεσίες από αγαθά», είπε. «Δεν έχω απάντηση τώρα, αλλά θα μάθουμε εν ευθέτω χρόνω».
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι «πιθανώς πιο ισορροπημένοι από ό,τι ήταν στο παρελθόν», πρόσθεσε. «Μια πολύ ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού δεν είναι πολύ πιθανή γιατί θα μπορούσε να συμβεί κυρίως μέσω των αγαθών. Η δυναμική των υπηρεσιών είναι ένας ανοδικός κίνδυνος, αν και αναμένουμε να μειωθεί σταδιακά στο υπόλοιπο του έτους.»


Latest News

Ποιος είναι ο πλουσιότερος ηγέτης στον κόσμο - Οι περιουσίες Τραμπ, Πούτιν και Σι
Η περιουσία του πλουσιότερου ηγέτη του κόσμου επισκιάζει τον πλούτο Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

DBS: Άντλησε 2 δισ δολάρια με έκδοση ομολόγων
Η ζήτηση για την έκδοση των ομολόγων απο τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ Ασίας, συγκέντρωσε 3 δισ. δολάρια

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές