Bullish για το χρυσό παραμένει η παγκόσμια επενδυτική τράπεζα UBS, η οποία αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του χρυσού το 2024. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει περισσότερες δυνατότητες τους επόμενους μήνες.

Η UBS προέβλεπε προηγουμένως ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να κυμανθούν μεταξύ των 2.365 δολαρίων και των 2.600 δολαρίων το 2024. Ωστόσο, όπως ανέφερε και η αναλύτρια Joni Teves μιλώντας στο CNBC, τώρα έχει αυξήσει την πρόβλεψη υποστηρίζοντας ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να ξεπεράσει το εύρος τιμών των 2.800 δολαρίων φέτος. Αυτό είναι μια αύξηση περίπου 8% από την προηγούμενη πρόβλεψή της για το εμπόρευμα.

Χρυσός: Όλο δυσκολότερη η ανεύρεση και η εξόρυξη νέων κοιτασμάτων

«Αυτό σημαίνει ότι αν και αναμένουμε ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν μακροπρόθεσμα, αναμένουμε ότι μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, οι ονομαστικές τιμές του χρυσού θα διατηρηθούν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από πριν, περίπου στα 2.300 δολάρια», ανέφερε.

Η αναθεώρηση έρχεται σε μια εποχή που ο χρυσός αντιμετωπίζει υψηλή αγοραστική ζήτηση από κεντρικές τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές και θεσμικά κεφάλαια. Η εξέλιξη «δημιούργησε ουσιαστικά μια μετατόπιση του υψηλότερου επιπέδου στο εύρος συναλλαγών του χρυσού», ανέφερε η αναλύτρια στρατηγικής της UBS.

Ωστόσο, το δεύτερο εξάμηνο του 2024 εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο και αβεβαιότητα λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι τυχόν πισωγυρίσματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να προσφέρουν ευκαιρίες για την οικοδόμηση θέσεων χρυσού», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η αναφερόμενη έλλειψη αγορών χρυσού από την Κίνα τον Μάιο πυροδότησε ορισμένες ανησυχίες. Ωστόσο, η UBS υπογραμμίζει ότι η τάση οι Κεντρικής Τράπεζες κυρίως των αναδυόμενων αγορών θα συνεχιστεί, με την αύξηση των αποθεμάτων να είναι επίσης ένας οδηγός ανόδου.

Η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες παραμένει ένας σημαντικός καταλύτης, ανέφερε, με τη UBS να αναμένει ότι η συνολική ζήτηση θα φτάσει τους 950-1.000 μετρικούς τόνους το 2024. Δεδομένων των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ, η UBS βλέπει τον χρυσό ως πολύτιμο αντιστάθμισμα χαρτοφυλακίου, συνιστώντας μια κατανομή περίπου 5% για ένα ισοσκελισμένο χαρτοφυλάκιο σε δολάρια ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές