Την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να συζητήσουν απόψε οι ηγέτες της ΕΕ, με αναλυτές να τονίζουν ότι η Ευρώπη επιλέγει τη συνέχεια αντί της αλλαγής εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, των εντάσεων με την Κίνα και της πολιτικής αβεβαιότητας σε βασικές χώρες.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι από όλη την ήπειρο υπογραμμίζουν στους Financial Times, ότι οι αρχηγοί των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν ένα ιδιωτικό δείπνο στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας για να δώσουν πολιτική υποστήριξη στη φον ντερ Λάιεν, ανανεώνοντας την 5ετή της θητεία. «Κανείς δεν συζητά κάποιο άλλο αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Μετά τη στήριξή της από τις χώρες της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει στη συνέχεια να κερδίσει την πλειοψηφία του νεοεκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μητσοτάκη στη θέση της Ούρσουλα προτείνει ο Μισέλ – Πώς οι «καρέκλες» στην ΕΕ επηρεάζουν την Ελλάδα

Οι υποστηρικτές της είναι σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου, δεδομένης της νίκης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματός της (ΕΛΚ) στις εκλογές της ΕΕ αυτόν τον μήνα, και της πλειοψηφίας που κατέχουν τα κεντρώα κόμματα στην αίθουσα παρά την αύξηση της υποστήριξης προς την ακροδεξιά.

Διαφορετικές απόψεις

Η φον ντερ Λάιεν έχει δεχθεί θετικές κριτικές για την ηγεσία της στην ΕΕ εν μέσω της πανδημίας Covid-19 και της απάντησης του μπλοκ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία . Αλλά έχει εξοργίσει ορισμένες πρωτεύουσες, αλλά και αξιωματούχους της Κομισιόν με τη συγκεντρωτική λήψη αποφάσεων και το ιστορικό της υπέρβασης των ορίων των θεσμικών της εξουσιών.

Στην προσπάθεια επανεκλογής της τονίζει την αξία της σταθερότητας και υπογραμμίζει τους κινδύνους μιας αλλαγής ηγεσίας, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της αβεβαιότητας στη σχέση ΗΠΑ-ΕΕ που θα προέκυπτε από μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Οι υποστηρικτές της ενίσχυσαν αυτό το μήνυμα υπό το φως του πολιτικού χάους που φέρνει στη Γαλλία η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές – μια κίνηση που τρόμαξε τους συμμάχους της ΕΕ που ανησυχούν για τη μελλοντική επιρροή της ακροδεξιάς στο Παρίσι.

Το ιδιωτικό δείπνο της Δευτέρας θα περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις σχετικά με το ποιος θα επιλεγεί για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ – τον αξιωματούχο που προεδρεύει των συνεδριάσεων των ηγετών των μπλοκ – και για τον ύπατο εκπρόσωπο, τον επικεφαλής διπλωμάτη του μπλοκ.

Τα ονόματα στο τραπέζι

Αξιωματούχοι ανέφεραν στους FT ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ήταν ο ξεκάθαρος πρωτοπόρος για τη πρώτη θέση, διαδεχόμενος τον Σαρλ Μισέλ, ενώ η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας ήταν η πιο πιθανή επιλογή για τη δεύτερη, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι την παραμονή της συνάντησης, καμία επιλογή δεν ήταν τόσο σίγουρη όσο αυτή της φον ντερ Λάιεν.

Μετά τη σύνοδο κορυφής στην ακτή της Απουλίας της Ιταλίας την Παρασκευή, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο δείπνο της Δευτέρας, ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζορτζία Μελόνι είπε ότι πιστεύει ότι το ΕΛΚ έχει το δικαίωμα «να προτείνει την πρόεδρο της Κομισιόν».

Το ιδιωτικό δείπνο έχει κανονιστεί ως προοίμιο μιας επίσημης συνόδου κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου, στην οποία αναμένεται να επιτευχθεί τελική συμφωνία. Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής έχει οριστεί για την εβδομάδα της 15ης Ιουλίου.

«Όλοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν [τη Δευτέρα] το βράδυ για να στείλουν ένα κρυστάλλινο μήνυμα. . . οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποια θα είναι η τελική απόφαση», δήλωσε ένας δεύτερος ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»