Οι θέσεις κλειδιά στην ΕΕ έχουν κλείσει, εκτίμησε σε σχόλιό της η Citigroup, σημειώνοντας πως η νυν πρόεδρος της Κομισιόν, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφαλίζει μια δεύτερη θητεία, δεδομένης και της ισχυρής θέσης του ΕΛΚ, όπως προέκυψε από τις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αλμπέρτο Κόστα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα ηγείται στις Συνόδους κορυφής από τον Δεκέμβριο, ενώ η φιλελεύθερη Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας θα οριστεί ύπατος εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις.
Αντί να βοηθήσει τον Μάριο Ντράγκι στην κατά την άποψή μας σημαντικού θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, στοχεύει (για το κόμμα της) σε μία θέση Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για την Citigroup, η δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει την  προφανή υποστήριξη της Μελόνι, ενώ υποδηλώνει πως η εστίαση της Επιτροπής θα μπορούσε να στραφεί από την Πράσινη Συμφωνία σε φθηνότερη ενέργεια και περισσότερο έλεγχο της μετανάστευσης. Ωστόσο, αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, «οι ελπίδες μας για τολμηρές πολιτικές της ΕΕ με έναν ισχυρό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως ρυθμιστή της ατζέντας, όπως ο Μάριο Ντράγκι, διαψεύστηκαν».

Το δείπνο

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν απόψε την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αναλυτές  τονίζουν ότι η Ευρώπη επιλέγει τη συνέχεια αντί της αλλαγής εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, των εντάσεων με την Κίνα και της πολιτικής αβεβαιότητας σε βασικές χώρες.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι από όλη την ήπειρο υπογραμμίζουν στην βρετανική εφημερίδα, ότι οι αρχηγοί των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν ένα ιδιωτικό δείπνο στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας για να δώσουν πολιτική υποστήριξη στη φον ντερ Λάιεν, ανανεώνοντας την 5ετή της θητεία. «Κανείς δεν συζητά κάποιο άλλο αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος