«Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η τετραήμερη εβδομάδα είναι η μαγική φράση για έναν κόσμο εργασίας που έχει σκοπό να φέρει περισσότερη ισορροπία μεταξύ ελεύθερου χρόνου και εργασίας καθώς και υψηλότερη παραγωγικότητα. Η Ελλάδα , ωστόσο, ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση και μεταβαίνει από πενθήμερη σε εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά το άρθρο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα καθιερώνει την εξαήμερη εργασία», περιγράφοντας τις νέες συνθήκες που θα ισχύουν σε περίπου δύο εβδομάδες.

Εξαήμερη εργασία: Πρεμιέρα την 1η Ιουλίου – Πώς θα λειτουργήσει

εξαήμερη εργασία

Εξαήμερη εργασία

Οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται και την 6η μέρα θα λαμβάνουν προσαύξηση 40% του ημερομισθίου τους και 115% αν η 6η ημέρα εργασίας είναι αργία.

Σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου 5053/23, η έναρξη της 6ήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο θα ξεκινούσε ήδη από τον Μάρτιο του 2024, όταν θα εντάσσονταν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας οι βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα ένταξής τους πήρε παράταση για τον Ιούλιο, διάστημα κατά το οποίο θα ξεκινήσει και το σύστημα της 6ήμερης εργασίας.

Σύμφωνα με την FAZ η «χώρα σηκώνει τα μανίκια για να μπορέσουν οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν καλύτερα την έλλειψη εργατικού δυναμικού» προσθέτοντας ότι οι Έλληνες εργάζονται ήδη περισσότερο από τους ανθρώπους σε πολλές άλλες χώρες».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στόχος είναι η πάταξη της μαύρης εργασίας και η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Και φιλοξενεί δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιου Κελέμη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι εργοδοτικές ενώσεις εργοδοτών είναι ικανοποιημένες. Ο κ. Κελέμης προσθέτει ότι κλάδοι όπως η φαρμακευτική, η χημική και η τουριστική βιομηχανία, που έχουν υψηλή εποχική δραστηριότητα ή πολλές παραγγελίες χωρίς αρκετό ανθρώπινο δυναμικό, είναι επίσης «πολύ ευχαριστημένοι με αυτή τη ρύθμιση»

Η γερμανική εφημερίδα γράφει επίσης ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα κόμματα της αριστεράς εκφράζουν την αντίθεσή τους, κάνοντας λόγο «συνθήκες εκμετάλλευσης» που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και για τον «κίνδυνο εξουθένωσης (burn-out) των απασχολούμενων».

Η FAZ εξηγεί ότι «οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να πιάσουν και δεύτερη δουλειά, ιδίως σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Οι Έλληνες υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τον πληθωρισμό, επειδή υπάρχει επιπλέον έλλειψη ανταγωνισμού μεταξύ των αλυσίδων σούπερ-μάρκετ και τα προσφερόμενα προϊόντα είναι ακριβά».

Δηλώσεις Αχτσιόγλου

Στη FAZ μιλά και η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία μιλά για «μεγάλο πισωγύρισμα στην κοινωνική πολιτική»: «Αυτή η πολιτική δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική. Η εργασιακή παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν ταυτοχρόνως τις περισσότερες εργατοώρες πανευρωπαϊκά», υποστήριξε η Αχτσιόγλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax